Çiğ süte gelen zam,  süt ve süt ürünlerinde kendini hemen gösterdi. Vatandaşların piyasa fiyatlarına göre daha uygun fiyatlar ile ürün alması nedeni ile tercih ettiği Cuma Pazarında peynir satış reyonlarına zam yansıdı. Yüzde 30’luk zam öngören satıcılar bu hafta ilk zammı yüzde 15 olarak uyguladı. Önümüzdeki hafta yüzde 15 daha zam yapacaklarını ifade eden satıcılar zammı birden yansıtamadıklarını da dile getirdi. Vatandaşlar ise zamlardan kendilerini korumak için kırık peynir diye tabir edilen en ucuz peynire kaldı. Tezgahlarda 100 TL’nin altında peynir kalmadığı da görüldü.

Bu fiyatlar ile artık üretemiyoruz diyerek süt ürettiği hayvanlarını kesime gönderen süt üreticilerine Ulusal Süt Konseyinin toplantısından 1 TL zam çıkmıştı. Süt üreticileri, üretimin devam etmesi için sütün 10 TL olması gerektiğini ısrarla ifade etmiş, ancak çiğ süt zammı 1 TL olarak yapılmıştı. Çiğ süt fiyatına yapılan zam kararının açıklanmasından hemen sonra mandıralar süt ürünlerinde, özelliklede peynirde zam kararı aldı. 1TL’lik çiğ süt zammı tüketiciye %30 zam olarak yansıdı. Cuma Pazarında peynir reyonlarında yeni zamlı peynirler satışa çıkarken diğer süt ürünlerine de %30 ‘lük zam yolda.

ÇİĞ SÜTÜN LİTRE FİYATINA 1 TL ZAM YAPILMIŞTI
Süt üreticileri özellikle girdi fiyatlarındaki artışın %300’lere dayanmasından sonra süt fiyatlarının hemen arttırılması gerektiğini aksi halde zararına üretim yapamayacaklarını dile getirerek başta süt dökme eylemi başta olmak üzere zam isteklerini düzenledikleri basın toplantıları ile kamuoyuna duyurmuşlardı. Ancak eylemler süt üreticilerinin girdi fiyatları nedeni ile yaşadıkları üretim zararına ilaç olmamış,  Ulusal Süt Konseyi, 15 Eylül’de yaptığı toplantıda; 7 lira 50 kuruş olan süt fiyatını artırmamıştı. Süreçte gider maliyetleri karşısında beli bükülen süt üreticisi üretime devam edebilmek ve yem alabilmek için hayvanlarını kesime göndermeye başlamış. Bu süreçte süt üretiminde kullanılan çok sayıda hayvan kesime gönderilmişti. Son olarak süt üreticileri artık üretime devam edemeyeceklerini de duyurunca. Ulusal Süt konseyi topladı ve üreticilerin zam talebini görüşerek 7.50 TL olan çiğ süt  fiyatını  8.6 TL’ye yükseltti. Süt birlikleri, Süt üreticileri üretimini sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için çiğ süt fiyatının en az 10 TL olması gerektiğini açıklarken “Yapılan Zam Adeta Süt Üreticilerinin Zararını Azattı” yorumları yapıldı.

MANDIRALAR PEYNİR ÇEŞİTLERİNE %30 ZAM YAPTI
Ulusal Süt konseyi topladı ve üreticilerin zam talebini görüşerek 7.50 TL olan çiğ süt fiyatını 8.60 TL’ye yükseltmesinin ardından mandıralar 1 TL’lik zammın üreticinin eline geçmeden tüm peynir ürünlerine en az %30 zam yaptı. Çiğ süte yapılan 1 TL’lik artış peynir fiyatlarına %30 zam olarak yansımış oldu. Çanakkale’de vatandaşların sebze meyve ve giyim ihtiyaçlarını karşıladıkları Cuma Pazarında peynir satışı yapılan reyonlarda da bu hafta peynir fiyatlarının zamlandığı görüldü. Vatandaşların piyasa fiyatlarına göre daha uygun fiyatlar ile ürün alması nedeni ile tercih ettiği Cuma Pazarında peynir satış reyonlarına zammın hemen yansıdığı görüldü. Peynir reyonlarında en ucuz fiyata satılan kırıp peynir haricinde 2 peynir çeşidi dışında kilosu 100 TL’nin altında peynir kalmadığı görüldü.

ZAMMIN TAMAMINI YANSITMADIK, HAFTAYA DA PEYNİRE ZAM VAR
Ulusal Süt konseyinin çiğ süt fiyatlarına 1 TL zam yapmasının ardından mandıraların %30 fiyat artışına gitmelerinin ardından Peynir reyonlarına peynir fiyatlarının 130 TL’den başladığı da görüldü. Çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın ardından mandıraların hemen fiyat arttırması şaşkınlık yarattı. Peynir satıcıları, mandıraların %30 zammının tamamını peynir fiyatlarına yansıtamadıklarını bu hafta %15’’ini önümüzdeki haftada diğer %15 fiyat artışını peynir fiyatlarına yansıtacaklarını söylediler. Peynir satıcılarına göre haftaya da Cuma pazarında satılan peynir fiyatlarına %15 daha zam gelecek . Haftaya peynire yapılacak olan %15’lik zam ile peynir fiyatlarının el yakması bekleniyor. Öte yandan süt ve süt ürünlerine de peynir örneğinde olduğu gibi en az %30 zam gelmesi bekleniyor.

Ogün İnal