Yemek yeme süresine dikkat edin



Yoğun iş temposunda insanların yemek için zaman ayıramamaktan şikayet ettiğine dikkat çeken Diyetisyen Merve Aşık, ayaküstü yenen yemeklerin kilo aldırdığına dikkat çekti. Aşık, “Lokmalarınızı bol bol çiğneyin. Çiğnediğinizde  yeme sürenizi uzatırken çok daha az besinle doyduğunuzu hissedeceksiniz” dedi.

Aşık, “Biliyorum çok yoğun işleriniz var, biliyorum çocuğunuz sizsiz bir dakika geçiremiyor, biliyorum işe giderken çok erken kalktığın için sana simit ve portakal suyu çok daha kolay geliyor, biliyorum geç saatlere kadar mesaiye kalıyor toplantıdan toplantıya koşuyorsunuz, biliyorum tüm sorumluluk sizde olduğu için ya yemeğe vakit ayırmak istemiyorsunuz, ya da kendi yemeğinizi hep ayaküstü yiyor tabağa bile almıyorsunuz. Belki de o istemediğiniz kilolarının suçlusu kendine zaman ayırmamak. Yemeğe vakit ayırırsanız biz bu işin üstesinden gelmiş olacağız” dedi.

“Yeme sürenizi her geçen gün arttırmaya çalışın” diyen Aşık, “Yemek yerken sosyalleşin, bol muhabbet edin.  Yemek yerken herhangi bir elektronik ile ilgilenmeyin. Yemeğe odaklanın. Yemek yerken ne kadar yiyeceğinizi bir görün, tabağınızı oluşturun. Yemeğe çok aç oturmayın, beş saatten uzun süreli bir açlık seni kontrolsüzleştirecek . Bol bol çiğneyin. Çiğnediğinizde yeme sürenizi uzatırken çok daha az besinle doyduğunu hissedeceksiniz. Yediğinizden keyif alın.  Sevmediğiniz şeyleri sürekli tüketirseniz bu seiziniçin sürdürülebilir olmayacak. Bu şu da demek değil unutmayın.  Örneğin her zaman her istediğimizi yapamıyoruz hep gezmek, tatil yapmak isteriz ama bu pek çalışmadan mümkün değil hayatın kuralı gereği önce çalışmamız gerekir, beslenme de böyle esasen canınız isteyebilir ama siz her canınızın istediğini o an yemeyebilirsiniz bundan normal bir şey yok. Yeme sürenizi uzattıkça yeme hazzını da arttırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Seda Atan