“Domates fiyatı daha da düşecek”
Domates üreticisi bu yıl dar boğaza girdi. Fiyatı 1 TL’ye kadar düşen domates tüketiciyi sevindirse de üreticiyi mağdur etti.   Gübreye, ilaca, yeme ve işçi ücretlerine gelen zamma rağmen yanlış tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini dile getiren ÇOMÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Önümüzdeki süreçte domatesin fiyatı daha da düşecek” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ise domateste ithalata gidilebileceğini söylerken,      fiyatların düşmesinin üreticiyi mağdur ettiğinin altını çizdi.
Domates bu sene üreticisine para kazandırmadı. Rusya’dan büyük bir partinin geri döndüğünü ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş İlaç kalıntıları nedeni ile de geri dönen domatesler var. Domates ihracat sorunu yaşadı.  Daha garibi domates ithalatına yönelik gümrük vergileri de kaldırıldı. Bu da dışarıdan domates ithal edeceğimiz anlamına geliyor. Muhtemelen salçalık domatestir ama bu yine de piyasada sıkıntı yaratacaktır.  Fiyatlar da aşağı çekilince üretici mağdur oldu” dedi.

“FİYATLAR TÜCCARIN HATASI DEĞİL, İTHALAT POLİTİKALARININ”
Gübreye, ilaca, yeme ve işçi ücretlerine gelen zamma rağmen yanlış tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini dile getiren ÇOMÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin de konu hakkında bir değerlendirme yaparak, domates fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini ifade ederek, “Tarım Bakanlığı’nın tüketici fiyatlarını balanse etmek için uyguladığı ithalat politikaları üreticinin aleyhine gelişiyor. Hemen hemen bütün tarım ürünlerinde ithalat serbestliği var. Birçok tarım ürününde de gümrük vergisi kaldırıldı.  Dolayısı ile hali hazırda domates üretimi yüksek maliyeti olan sektörlerden. Şu anda bir kişi akşama kadar sofralık domateste 400-500 kg ancak topluyor. Gerek işçi maliyetleri, yükleme ve nakliye masrafları domatesin değerini buluyor. Önümüzdeki günlerde domates fiyatları daha da düşebilir.    Sofralık domates seçilerek, kasalayarak pazara geliyor. Bu daha fazla zaman ve daha fazla işçi demek.   Üreticinin bu sene Allah yardımcısı olsun.  Sadece domates yurtdışından döndü diye domates ucuzlamadı. Bu tamamen Bakanlığın uyguladığı tarım politikalarının bir sonucu.  Domates ve patates gibi ürünlerde ithalatı serbest bırakırsanız, tüketim noktaları dolar ve kendi tarlanızdaki ürünü çok ucuza pazara sunarsınız. Bu oluşan fiyatlar tüccarın hatası değil, ithalat politikalarının tüm ürünlerde gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

Dilek Akşen