Son olarak Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığının Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ile koordineli olarak yürüttüğü göçmen kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında, TCSG-66 Bot tarafından 23 Temmuz 2022 tarihinde saat 17.00 sularında Bozcaada kuzeybatısında icra edilen Sahil Güvenlik görevi sırasında; Şüphe üzerine bir balıkçı teknesi durduruldu. Durdurulan balıkçı teknesinde yapılan kontrolde teknede düzensiz göçmen olduğu tespit edildi. Düzensiz göçmenlerin tespit edilmesinin ardından teknedeki düzensiz göçmen sayısının çok fazla olması ve bu durumun can emniyetini tehlikeye düşürmesi nedeniyle, düzensiz göçmenlerin bir bölümü emniyetli bir şekilde TCSG-66 Bot üzerine alındı.

KAÇAK GÖKMEN TAŞIMACILIĞINDA KULLANILAN TEKNE ARIZA YAPTI
 
Balıkçı teknesinde emniyetli şekilde taşınabilecek sayıda göçmen bırakıldıktan sonra en yakın limana intikal esnasında balıkçı teknesi arıza yaptı. Arıza yapan balıkçı teknesi TCSG-66 Bot tarafından yedeklenerek AKÇAN-SA Limanı’na emniyetli şekilde yanaşması sağlandı. Burada yapılan detaylı kontrollerde Afganistan, Bangladeş, Eritre, Pakistan, Somali, Suriye, İran ve Yemen uyruklu 205 erkek, 13 kadın ve 9 çocuk olmak üzere toplam 227 düzensiz göçmen ile 2 Lübnan uyruklu organizatör tespit edildi. Düzensiz göçmenler ile organizatörlerin işlemleri Geyikli Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından yürütüldü. İşlemlerin ardından düzensiz göçmenler Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi. 2 kaçak göçmen organizatörü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kaçak göçmen taşımacılığında kullanılan balıkçı teknesi yedi emine teslim edildi
 
LASTİK BOTTA 10 DÜZENSİZ GÖÇMEN DAHA YAKALANDI  
 
Bir başka kaçak göçmen olayında da 25 Temmuz günü saat: 05.17 sularında yardım talebinde bulunulması nedeniyle başlatılan arama kurtarma görevi kapsamında, Eceabat İlçesi Küçükkemikli Burnu açıklarında motoru arıza yapmış bir lastik bot içinde 3 erkek, 2 kadın ve 5 çocuk olmak üzere Afganistan uyruklu toplam 10 düzensiz göçmen kurtarıldı. Bu olayda da düzensiz göçmenlere ait işlemler Eceabat İlçe Jandarma Komutanlığınca yürütüldü. Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı bağlısı unsurlar tarafından, gökmen kaçakçılığı başta olmak üzere her türlü yasa dışı faaliyetle 24 saat boyunca mücadele ediliyor.

Ogün İnal