Bu sene Çanakkale’de her bayramda alışık olduğumuz tatilci kuyruklarında ekonomik şartlar ön plana çıktı. 18 Mart 2022’de hizmete giren 1905 Çanakkale Boğaz köprüsünden geçen araç sayısı bu bayramda da  sosyal medya üzerinden konuşuldu. Bayram arifesinde köprüden 14.275 araç geçti.

Kurban bayramında Gelibolu’dan Lapseki’ye  geçmek için 1915 Çanakkale Boğaz köprüsünü kullanan tatilcilerin bir bölümü kurban bayramının bitmesinin ardından Çanakkale’den Eceabat’a feribot ile geçmeyi tercih etti. Tatilcileri bu tercihe iten en önemli sebep ise köprü geçiş ücreti ve bağlantılı otoyol ücretleri oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bayram tatillerinde kilometrelerce kuyrukta, saatlerce süren feribot kuyruğu çilesinin 1915 Çanakkale Köprüsü ile sona erdiğini belirterek Arefe Günü’nde 14.275 aracın köprüden geçtiğini duyurdu.  Fiyatı daha uygun olduğu için feribotu tercih eden araç kuyruğu ise Truva Otel’e kadar uzandı. Köprü ve otoban ücretini yüksek bulan tatilciler kurban bayramı sonunda yol masraflarındaki  maliyeti düşürmek için feribot ile karşı kıyıya geçmeyi tercih ettiklerini ifade ettiler. Kurban bayramının 3. Ve 4 gününde özellikle özel sektörde çalışacak ve 13 Temmuz Çarşamba Günü (Dün)  iş başı yapacak olan çalışanlar dönüş yaptılar. Tatilcilerin dönüşü sırasında araç kuyrukları büyük Truva oteli çnüne kadar uzadı. Çanakkale emniyet müdürlüğüne Bağlı trafik ekipleri oluşan tatilci kuyruğu ile ilgili tedbirler aldı. Ara sokakların kordondaki ana yol bağlantısı bariyerler ile kesildi.
AREFE GÜNÜ KÖPRÜDEN 14 BİN 275 ARAÇ GEÇTİ!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bayram tatillerinde kilometrelerce kuyrukta, saatlerce süren feribot kuyruğu çilesinin Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile sona erdiğini belirterek açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu yaptığı paylaşımda; "1915 Çanakkale Köprüsü’nü 8 Temmuz’da 14.275 araç kullandı. Olmasaydı feribot kuyruklarına mahkum olacaktık. Köprü ile yılda 415 Milyon Euro tasarruf sağlıyoruz. Osmangazi Köprüsü gibi, bu rakamlar da her yıl artacak. Geleceğin ihtiyacını bugünden planlıyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Adil Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye’ye katma değer katan projeleri bir bir hayata geçirdiklerini aktaran Karaismaioğlu, bu projelerin arasında 1915 Çanakkale Köprüsü ve Osmangazi Köprülerinin yer aldığına işaret etti.  İstanbul-İzmir Otoyolu’nun 384 kilometre otoyol, 42 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 kilometrelik güzergahı kapsadığını ifade eden Karaismailoğlu, otoyol ile güzergahın 100 kilometre kısaldığı, 8,5 saat olan İstanbul-İzmir ulaşımının 3,5 saate indiğini belirtti. Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu yapılmamış olsaydı yoğun günlerde seyahat süresinin 13 saate kadar çıkacağına işaret etti.
FERİBOT KUYRUĞU SONA ERDİ
Zamandan ciddi anlamda tasarruf elde edildiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Özellikle tatil dönemlerinde saatler süren feribot sırası Osmangazi Köprüsü ile sona erdi. Osmangazi Köprüsü yapılmamış olsaydı artan araç sayısı ve artan trafik nedeni ile feribotlar hizmet veremeyecek seviyeye gelecekti. Vatandaşlarımız, kilometrelerce ve saatlerce beklemeye mahkum kalacaktı” ifadelerini kullandı.4 Temmuz’da 43 bin 301 aracın kullandığı Osmangazi Köprüsü’nün garanti karşılama oranının yüzde 108 olduğunu bildiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “5 Temmuz’da 43 bin 492 araç geçişi ile garanti karşılama oranı yüzde 109, 6 Temmuz’da 49 bin 453 araç ile garanti karşılama oranı yüzde 124 olarak gerçekleşti. 7 Temmuz’da 64 bin 296 araç Osmangazi Köprüsü’nden geçiş yaptı. Garanti karşılama oranı da yüzde 161 seviyesine yükseldi. Arife günü, yani 8 Temmuz Cuma günü, araç hareketliliğinde ciddi oranlarda artış yaşandı. Toplam 80 bin 624 aracın köprüyü kullandığı belirlendi. Garanti karşılama oranı ise yüzde 202’lere çıktı. Son 6 ayda ortalama 46 bin araç Osmangazi Köprüsü’nü kullandı. Planlı yatırımlarımızla milletimize hak ettiği projeleri kazandırmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
EN’LERİN İLK’LERİN KÖPRÜSÜ
Açıklamasında 1915 Çanakkale Köprüsü’ne de değinen Karaismailoğlu, “1915 Çanakkale Köprüsü; 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu kapsamında, Gelibolu-Lapseki arasında Çanakkale Boğazı geçişini sağlıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Otoyol Ringinin tamamlanmasını sağlayacak Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun en önemli geçiş noktasını oluşturuyor. 1915 Çanakkale Köprüsü, Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen en müstesna, prestij projelerinden biri oldu. ‘En'lerin, 'ilk'lerin ve rekorların projesi olarak, ülkemizin simge yapılarından birine dönüştü. Çanakkale Boğazı’nda tarihte ilk kez kesintisiz karayolu bağlantısını sağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü ile boğaz geçiş süresi de 6 dakikaya indi. Tatil dönemlerinde körfezdeki benzer görüntüleri Çanakkale’de de görüyorduk. Saatler süren feribot çilesi 1915 Çanakkale Köprüsü ile sona erdi. 4 Temmuz’da 7 bin 31 araç Çanakkale Köprüsü’nden geçiş yaparken, 8 Temmuz’da 14 bin 275 araç köprüyü kullandı. Ülkemize katma değer katan bu projemizde tıpkı Osmangazi Köprüsü’nde olduğu gibi garanti karşılama oranlarını yakalayacak” ifadelerini kullandı.
MALİYETLER NEDENİ İLE TATİLCİLER KÖPRÜYÜ DEĞİL FERİBOTU TERCİH ETTİ
Öte yandan özellikle İstanbul’dan gelen ve Avrupa’dan Anadolu’ya geçmek için 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsünü kullanan bayram tatilcileri. Bayram sonunda feribot ile Avrupa yakasına geçiş yapması tercih etti. Bu tercihin köprü geçiş ücretinin 200 TL İstanbul bağlantı otoyolunun kullanım ücretinin ise 72 TL olması ve toplamda ödenen ücretin 272 TL olması bu tercih değişikliğindeki en önemli etken. Ayrıca Çanakkale’ den yaklaşık 30 kilometre gidildikten sonra köprüye varılması da yakıt maliyetini de bu fiyatın üzerine eklenmesine neden oluyor. Böyle olunca da tatilciler Çanakkale merkezden feribot ile Eceabat’a 135 TL Kilitbahir’ a ise 125 TL ödeyerek geçiyor. Arada iki kattan fazla maliyet olması nedeni idede tatilciler tasarruf etmek ve tatil maliyetini düşürmek için feribotu kullanmayı tercih ediyor.  
Ogün İnal