Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Konut alım-satım sitelerine, mal ve hizmetlerin alım-satımı ve kiralanmasına yönelik bilgileri sürekli bildirme zorunluluğu getirdi ve bu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Bu düzenleme kapsamında ilan sitelerinde yer alan tüm bilgiler 1 aylık periyotlarla, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecek. Böylece sahte ilan vererek gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasanın şeffaflaştırılması amaçlandı.
 
Düzenleme sonrası piyasalar birden hareketlendi ve etkisini hızlı gösterdi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı ilk gününde ilan sitelerinde kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlanırken, silinen ilanların devamında daha da artarak süreceği tahmin ediliyor. Konutlardaki köpük fiyatların öncelikle biraz olsun düşüreceği, ancak emlak eksikliğinden dolayı enflasyon oranında artışların ise devam ifade ediliyor. Ancak sektördeki firmaların, sildikleri ilanlarını denetlenemeyen sosyal medyada ya da online olmayan platformlara kaydırmaları beleniyor.
 
Dünya’da yer alan haberde denetimlerin emlak ofislerinde ve mal sahiplerinde olacağı ifade edilirken, uygulama ile kayıt dışılığın önüne geçilerek vergi kaybının da önüne geçileceği kaydedildi. İlan sayısının çokluğu nedeniyle denetimlerin zor olacağı belirtilirken sektör temsilcilerinden önemli bir uyarı geldi.
 
Uygulamanın fiyatlar üzerindeki etkisi hakkında da konuşan TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ “Bence fiyatları çıkarır. Çünkü uygulama en çok mülk sahiplerini etkileyecek. Çünkü tapu harcının bir kısmını mülk sahibi de ödüyor. Ayrıca bir konut 5 yıl içinde satıldığında oluşan değer artışından dolayı mülk sahibi emlak kazanç vergisi ödüyor. Dolayısıyla değer ne kadar düşükse o kadar az ödüyor. Şimdi gerçek fiyatlar olunca mülk sahibi bu farkı birinden çıkarmak zorunda kalacaktır. Genele yayılmasa da bu tarz artışları da duyacağız. Bu nedenle kısa vadede fiyatları yükselteceğini düşünüyorum” dedi.
Hasan Sami Er