Dolar alım-satımlarının mercek altına alınmasından sonra küçük çaplı yatırımcılar altına yöneldi. Altın ticareti ile uğraşan bir esnafın verdiği bilgiye göre bundan sonraki en üstteki yatırım altın olacak.
“En çok nereye yatırım yapılıyor?” sorumuza “Cumhuriyet” diye yanıt verdi ve devam etti konuşmasına, “Son günlerde müşterilerimizde bir Cumhuriyet merakı başladı. Nedendir bilinmez ama ya saklaması kolay, ya da bizim bilmediğimiz bir piyasa söylentisi.”
“İkinci yatırım aracı nedir?” diye sorduğumuzda hiç duraksamadan cevapladı:
“Külçe altın!” dedikten sonra devam etti konuşmasına, “Çeşitli gramajlarda bulunabilen külçe altın son zamanlarda yatırımcıların gözdesi oldu diyebilirim. Bunun yanında gümüşe olan talep de az değil” dedi.
“Yaz aylarına girmiş olmamızdan dolayı fazlalaşan düğünlere gidecek olanlar şimdiden çeyreklerini alıyorlar. İleride piyasaların ne olacağını kestiremeyen vatandaşların bir kısmı, çeyrek altın alıyor.”
“Peki daha çok alınıyor mu, satılıyor mu?”
“Elbette alınıyor” diye kesin cevabı verdikten sonra devam ediyor, “Alışlar, satışların 10 katı neredeyse.”
Biz konuşurken altının gramı 993 liraydı. Şimdi ne olur bilemiyoruz?
Hazır yerel piyasalardan bahsetmişken genel piyasalara bir bakalım.
Sözcü Gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu diyor ki: “… Yüzde 70 enflasyonun olduğu ortamda yüzde 14 faiz verirsen…”
Biz de sorduk altın ticareti yapan esnafa: “Eskiden dolar yükselince altın düşer, altın yükselince dolar yükselirdi. Bir de Faiz var bu üçgenin içinde. Nasıl oluyor da faiz düşünce diğer ikisi fırlıyor?”
“Durum şu. Bu ülke faiz düşürerek doları düşüremez. Sistem dışı yöntemlerle düşürmeye çalışmakla da olmuyor, görüyoruz zaten.”
Uluslararası bir yorumcu diyor ki: “Fed'in faiz artırması sonrası dolar küresel çapta güç kazanarak 13 Mayıs'ta 20 yılın zirvesine çıkmıştı. Bu tarihten sonra düşüşe geçen dolar endeksi geçtiğimiz gün 102.040 seviyesine kadar geriledi. Doların küresel çapta değer kaybetmesi ons altın fiyatının yükselmesinde etkili oluyor.”
Görüldüğü üzere uluslar arası piyasalarda kurallar işliyor. Ancak biz de nedense kuralın kalmadığı görülüyor.
Sabah Gazetesinin yaptığı yorum şöyle: “Altın fiyatları 2022 yılının zirvesini tazeledi. Son dönemde ons ile yön bulan gram altın fiyatları 991 TL’yi aşarak 5,5 ayın rekorunu yenilerken, aynı zamanda 2022’'in zirvesine yükseldi. Fed'in bilanço küçültme adımlarına rağmen, dünyada artan ‘'Resesyon’ endişeleriyle güvenli liman talebinin artmasıyla altın fiyatları yükselişe geçti. Sıkı para politikaları neticesinde artan dolar endeksi ve ons tarafındaki rüzgârla altın gram fiyatı destek buldu. Altın fiyatları için yaşanan bu hareketlilik sonrası, Kapalıçarşı’da canlı gram altın, çeyrek altın, 22 ayar bilezik altın fiyatı ve Cumhuriyet altını en çok merak edilenler arasına girdi.”
Kısaca, “Piyasalar nereye mi koşuyor?”
Yaşayıp göreceğiz.
Hasan Sami Er