Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaş çayda geçtiğimiz sene 3,87 lira olan alım fiyatını yüzde 73'ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130’un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkararak geçen yıla göre desteklemeyle beraber ortalama yaş çaya yüzde 75’e gelen bir artışla kilogramı 7 liraya çıkardıklarını duyurdu.
Bunun üzerine Çaykur, kuru çaya ortalama yüzde 43,71 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderilmişti.
50 ila 80 lira arasında değişen market satış rakamlarının ardından kahvelerde satılan bir bardak çay da nasibini aldı.

Böylece kafe, kahve veya pastane gibi yerlerde satılan çaylar zamlı olarak satılmaya başlandı. Bardak fiyatı 3 lira ila 8 lira arasında değişirken, mahalle kahvelerinde ise en düşük fiyat olan 3 lira belirlendi. Geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar yaptıkları açıklamada: “Biz kahveye gittiğimizde günde en az 4-5 bardak çay içiyoruz. Bir de misafirimiz oluyor, arkadaşlarımız geliyor. Bu sayı 10-15’e kadar çıkabiliyor. Bu şartlarda 30 ila 40 lira arası çay parası vermek her babayiğidin harcı değil. Biz zaten emekli maaşı ile geçiniyoruz. Günlük çaya harcayacağımız bu kadar yüksek meblağı kaldıramayız. O sebeple kahve alışkanlığımızı gözden geçirmek zorundayız…” dediler. Bu durum karşısında artık kahveler boş kalmaya başladı. Kahve sahipleri de artan kira, elektrik, su, çay, şeker v.s. giderleri karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını böyle gittiği takdirde kahvelerini kapatmak zorunda kalacaklarını belirttiler.

Hasan Sami Er