Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleşen açılışa, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı. Çanakkale Belediyesi Veteriner Hekimi Mustafa Cesur yaptığı açıklamada, “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi’nin yapmış olduğu sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ile ilgili workshop çalışması için İBB’den iki veteriner hekim, bir tekniker ve bir işçi arkadaş geldi, bugün çalışmamız başladı. Merkez ilçe ile birlikte 9 tane ilçe belediyesinde yaklaşık 500 adet sokak hayvanını kısırlaştıracağız. Bugün itibari ile çalışmalarımıza başladık, Cumartesi gününe kadar Çanakkale Belediyesi Barınağı’nda gerçekleştirilecek operasyonlar. Sonra Ayvacık, Bayramiç, Küçükkuyu ve Gelibolu 8 Nisan’da çalışmalar tamamlanacak” dedi.

İstanbul’dan gelen Veteriner Hekim İsmail Ay ise, “İBB’de çalışan hekimim. Sahipsiz hayvanların popülasyonlarının kontrolü amacıyla meslektaşlarımızla birlikte çalışıyoruz, bugün ilk çalışmamızı gerçekleştirdik, 48 hayvan kısırlaştırıldı, mesleki bilgi ve uyum içinde iki hafta sürecek çalışmanın verimli olacağına inanıyorum” dedi.

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE GÜÇ BİRLİĞİ YAPIYORUZ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “İBB ile birlikte birçok branşta belediye hizmetleri noktasında bugün de veteriner hizmetleri konusunda gücümüzü birleştiriyoruz. İstanbul’dan veteriner arkadaşlarımız geldi, burada birlikte hem Çanakkale merkez, hem de 9 ilçenin yerine giderek, oradaki kısırlaşma çalışmalarını yapacağız. Bu önemli bir konu, hayvan sağlığı konuları, özellikle kentlerde en büyük sıkıntılardan birisi de başıboş hayvanların barınması, bakımı, kısırlaştırılması ve aşılanması önem arz ediyor. Ama bir türlü sağlıklı bir mevzuata kavuşamadık. Özellikle bu saldırgan hayvanların bakımı önemli, ama sahiplerinin bu konuda sorumluluğu, yeni yeni mevzuat değişikliği ile şu anda sağlanmaya çalışılıyor. Bu arada da hayat devam ediyor, sokaklarda başıboş kediler ve köpekler dolaşmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile güç birliği yapıyoruz. Hem merkezde, hem ilçelerde  yoğun bir şekilde kısırlaştırma çalışması içindeyiz. Bu vesileyle İBB Başkanımıza Ekrem İmamoğlu’na ve yardımcılarına Çanakkale halkı adına teşekkür ediyorum, halkı da bilinçlendirmiş olacağız hayvan bakımı ve sahiplendirme ve sonraki yönetimi ile ilgili, hayvan barınağımızı yapmak için de harekete geçtik” dedi.      

Çanakkale Belediye Başkanı Yardımcısı İrfan Mutluay ise, İBB’nin desteğiyle ekiplerin 9 belediyede, 11 gün boyunca çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Kısırlaştırma konusunda hedefimiz 500, bu noktada sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle işbirliği içindeyiz” dedi. Son dönemde barınakta yaşanan hayvan ölümlerine ilişkin de konuşan Mutluay, “Köpeklerin iddia edildiği gibi başka köpek ırklarıyla birlikte tutulduğu doğru değil, Pazar günü yaşanan olay araştırılıyor, sanırım dışarıdan bir besleme olabilir, bu ırklarda yiyeceğe ulaşmada mücadele söz konusu. Köpeklerin aç olduğu iddiaları ile ilgili de konuda da şunu söyleyebilirim.  Her besleme fotoğraflanır, bunlar Whatsap grubunda paylaşılır, sabah 9:00 ve 11:00 saatleri arası besleme yapılır, akşam da gerekirse takviye yapılır. Barınak 7 gün 24 saat aktiftir, sağlık personeli ve nöbetçi vardır, konu araştırılıyor” dedi.

Mine Tarım