Rusya -Ukrayna savaşı pazardaki sebze ve meyve fiyatlarına yansıdı. İhraç edilemeyen ürünler iç piyasada daha uygun fiyatla satılmaya başlandı. Fiyatlar yüzde 60 oranında düştü. Savaşın etkisi ile ihraç edilemeyen ürünler tırlarla geri dönerken elde kalan ürünler iç piyasada daha uygun fiyatla satılıyor.  Geçen haftalarda 20-25 lira olan domates bu hafta Cuma Pazarı’nda 10-15 lira arasında satılmaya başlarken yaş meyve ve sebze ise 10-12 lira iken 7-8 liraya satılıyor.

Fiyat düşüşünden memnun olan bir vatandaş, “Şu anda domates ve biber fiyatlarında ciddi bir düşüş oldu. Ürünlerde çoğunluk var. Talep azalınca fiyatlar azaldı” dedi.
Öte yandan Rusya açıklama yaparak, Türkiye dahil 9 ülkeden sebze ithalatını artıracağını belirtti. Rusya Gıda Güvenliği Kurumundan (Rosselkhoznadzor) yapılan açıklamada, 9 ülkeden sebze ithalatının artırılacağı ifade edildi.

Türkiye'den ilave domates, biber, kabak ve patlıcan ithal edileceğine işaret edilen açıklamada, "İlgili ülkelerin tüm topraklarından, önceki ithalat kısıtlamalarının kaldırılarak sebze ithalatına devam edilmesine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı. Rosselkhoznadzor tarafından yayımlanan listede, Türkiye'nin yanı sıra, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Mısır, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan bulunuyor.

Mine Tarım