Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve T.C. Vilayetler Birliği VİBEM Sürekli Eğitim Merkezi tarafından 9-11 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale’de “İl Genel Meclis Başkanları Eğitim Semineri” düzenlendi. 

Çanakkale’de düzenlenen Seminer, 31 Mart 2019 yerel seçiminde göreve gelen il genel meclisi başkanlarının katılımlarıyla ve Vilayetler Birliği Genel Sekreteri Şefik Aygöl ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın açılış konuşmalarıyla başladı. Vilayetler Birliği Genel Sekreteri Şefik Aygöl yeni seçilen başkanlara yerel yönetimlere ilişkin mevzuat ve il genel meclisi çalışma süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. 37 ilden yaklaşık 80 kişinin katıldığı seminerde teorik ve pratik bilgiler paylaşıldı.

Seminerin ikinci gününde değerlendirmelerde bulunan TÇMB CEO’su İsmail Bulut, “Ülkemizde her gün gerçekleşen trafik kazalarında 22 vatandaşımız hayatını kaybediyor, 842 vatandaşımız yaralanıyor ve 66 vatandaşımız ise engelli kalıyor. Beton bariyerlerin ölümlü trafik kazalarını yüzde 20 oranında azalttığının yol otoriteleri tarafından tespit edilmesiyle birlikte İngiltere ve İrlanda’da orta refüjlerde Beton Bariyer kullanımı olarak zorunlu tutulmuştur. Bariyere çarpan bir motosikletlinin hayatı kaybetme ihtimali bir otomobil sürücüsünden 7 kat daha fazladır” dedi ve ekledi: “Çelik bariyerlerde motosikletli kasklı bile olsa ağır yaralanma ihtimalinin beton bariyerden 1,4 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Çelik bariyer yerine beton bariyer kullanımının motosikletliler için ölüm riskini % 36 azalttığı tespit edilmiştir.”
Seminerde ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özgür Yaman ve TED Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Can Baran Aktaş tarafından Beton Yollar, Beton Yol Yaşam Döngüsü Maliyet Analizi, SSB ve BSK Yollar Teknik ve Ekonomik Analizi sunumları yapıldı. Ayrıca Tekirdağ, Denizli, Kocaeli, Samsun Büyükşehir Belediyeleri ve Bartın İl Genel Meclisi Yetkilileri Beton Yol Uygulama Örneklerini katılımcılarla paylaştı.

“KIRSAL KESİM YOLLARDA BETON YOLLAR, ASFALT YOLLARA GÖRE DAHA UZUN ÖMÜRLÜ “
Beton Yol uygulamaları konusunda uzmanlardan ve akademisyenlerden oluşan TÇMB ekibi tarafından yapılan sunumlarda, dünyada en fazla bitüm üretimine sahip olan ABD’de beton yol kullanım oranının ağır taşıtların olduğu otoyollarda yüzde 50, bitüm kaynağı sınırlı olan Avrupa’da ise yüzde 40 seviyelerinde olduğu dile getirildi.
Sadece otoyollarda değil Avrupa örneğinde olduğu gibi köy-kasaba ve şehir içi yollarda yüzde 60 seviyelerinde Beton Yolların yaygın olarak kullanıldığı belirtildi. Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol uygulamalarının avantajlarının aktarılmasıyla devam eden seminerde Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yolların mevcut yollara göre aynı trafik, çevre-iklim ve zemin koşullarında ortalama %40 daha ekonomik olduğu; bunun yanı sıra hızlı servise açılabilmesi, yapım hızının yüksek olması, bakım-onarım gerektirmemesi ve uzun ömürlü olması gibi teknik üstünlükleriyle de ön plana çıktığı vurgulandı.

Seminerin ikinci günü, Köydes ve Kırdes projesi kapsamında yapılacak kırsal kesim yol uygulamasına önerilen Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol hakkında teknik bilgilendirmenin ardından uygulama alanı (workshop)  saha ziyareti ardından etkinlik sona erdi.
 
Altuğ Acer