Hollanda’da yeni Kültür ve Medya bakanı olarak atanan Dr. Günay Uslu 10 Ocak’ta Hollanda kralının karsısında yemin ederek göreve başladı. Hollanda kültür ve medyası artık ondan sorumlu. Göreve başlayan 4. Mark Rutte hükümetinde Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapacak olan Uslu'nun önceliklerinden biri Covid-19 salgınının etkilerini azaltmak.
Hollanda'nın Haarlem kentinde 1972 yılında doğan Günay Uslu, Afyonkarahisar'a bağlı Emirdağ ilçesi kökenli bir göçmen ailenin çocuğu. Amsterdam Üniversitesi'nde Avrupa kültür tarihi konusunda doktora yapan Uslu, aynı zamanda müze ve kültür sanat kurumlarında da çeşitli görevlerde bulundu. Günay Uslu, kültürel çalışmalarını ticaretle de birleştirdi. Kardeşleriyle birlikte yönettikleri turizm firmasında geliştirme sorumluluğunu üstlendi. Eski ofis binalarını otellere dönüştürürken tarihi miras, sanat ve kültür arasındaki bağlantıyı ön plana çıkardı. Hollanda medyasına göre bu çalışmaları, kültür sanat sektörünün içinde bulunduğu krizden çıkarılması konusunda yol gösterici olacak. Bakan Uslu'nun bir başka avantajı da, iki kültürlü geçmişi. Uslu bu konuda, "İnsanlar bana 'Hollandalı mısın' diye sorduklarında 'hayır' diyorum. Eğer 'Türkiye'den mi geldin' diye sorarlarsa ona da 'hayır' diyorum. Amsterdamlıyım. Kendimi gerçek bir Amsterdamlı hissediyorum" diye konuşuyor.
Uslu Het Parool gazetesine verdiği demeçte, toplumda farklı seslerin yer bulmasının önemli olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: "Kızım 19, oğlum 16 yaşında. Çocuklarımın kuşağı ten rengi görmüyor. Çocuklarımın arkadaşları, onların hayal ettiği gibi tüm kültürlerden."

ŞAHİN’DEN TEBRİK
Uslu’yu tebrik eden Bozcaada tutkunu Gazeteci Haluk Şahin, “Doktora tezi Homeros, Troya ve Türkler üzerine. Emirdağ’ın bir köyünden çıkıp buraya yükselmiş olan bilim insanı siyasetçiyi kutluyorum. Tabii 20 bakanından 10’u kadın olan Hollanda’yı da. 20 kişilik yeni Hollanda kabinesinde yer alan 10 kadın bakandan ikisi Türk ve bunlardan birisi Dr. Günay Uslu. 49 yaşındaki Uslu’nun doktora tezi Homeros, Osmanlılar ve Türkler üzerine. Bir de not: Genç beyinler gidiyor diye kıyameti koparmayın. Günay Uslu Emirdağ’da köyünde kalsaydı daha mı iyi olurdu? Bırakınız gitsinler öğrensinler, dünya çapında olsunlar. Aziz Sancar, Rüstem Aslan, İlhan Başgöz olsunlar. Yeter ki köklerinin nerede olduğunu unutmasınlar. Bir gün geri gelir ya da göğsümüzü kabartırlar” dedi.

Mine Tarım