“Oda olarak yardıma hazırız”
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, Uluslararası Troia Festivali’nin iptal kararının esnaf açısından da Çanakkale açısından da olumsuz olduğunu vurgulayarak, “Tüm ili ilgilendiren bu tarz etkinliklerde,  iptal kararından önce, sivil toplum kuruluşları,  Valilik, kentin dinamiği kabul edilen tüm kuruluşlar ile bir ön görüşme yapılabilirdi. İçerikte bir kısıtlamaya gidilerek festivalin gerçekleşmesi gerekli” değerlendirmesini yaptı.
Esnaf Odası olarak maddi destek sağlamak isteseler de bunun yasal olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “ Genel ve yerel yönetim el ele verirse, bu festival yapılabilir, bizler de esnaf olarak elimizden geleni yaparız” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, Uluslararası Troia Festivali’nin iptal kararının esnaf açısından da Çanakkale açısından da olumsuz olduğunu vurgulayarak, “Tüm ili ilgilendiren bu tarz etkinliklerde,   iptal kararından önce, sivil toplum kuruluşları,  Valilik, kentin dinamiği kabul edilen tüm kuruluşlar ile bir ön görüşme yapılabilirdi. İçerikte bir kısıtlamaya gidilerek festivalin gerçekleşmesi gerekli” değerlendirmesini yaptı.
“İPTALDEN ÖNCE FİKİR ALIŞVERİŞİ GEREKLİ İDİ”
Başkan Özcan,   önceki yıllara göre küçük bir organizasyonla da olsa festivalin gerçekleşebileceğini vurgulayarak, “Belediye Başkanı’nın açıklaması ile birlikte öğrendik ki, maddi sıkıntılardan dolayı Uluslararası Troia Festivali bu yıl gerçekleştirilmeyecek.  Öncelikle fikrim şu ki, birçok kurum ve kuruluşlar, işletmeler son zamanlarda ekonomik bir daralma yaşamaktadır.  Ama kurumsal yerlerde, tüm ili ilgilendiren bu tarz etkinliklerde,   iptal kararından önce, sivil toplum kuruluşları,  Valilik, kentin dinamiği kabul edilen tüm kuruluşlar ile bir ön görüşme yapılabilirdi. Fikir alışverişinde bulunulması gerekirdi.  Bizler festivalin maddi boyutunu bilmiyoruz.  Bu maddi anlamda içerikte büyük miktarlardan söz ediliyorsa, içerik düzenlenebilir, kısıtlamaya gidilebilirdi.   En kötü ihtimalle eskiden olduğun gibi,  halkın sürekli kullandığı Halk Bahçesi’nde, daha küçük organizasyonlarla bir festival yapılabilir” dedi.
“GENEL VE YEREL YÖNETİM ORTAK HAREKET ETSİN”
 Genel ve yerel yönetimin ortak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Başkan Özcan, sözlerine, “Belediye Başkanı’nın almış olduğu karar da tam olarak neyin hesabı alınarak bu karar alındı bilemiyoruz.  Bu festival uluslararası ve Çanakkale’nin kültür, turizm ve tanıtım bağlamında önem vermesi gereken bir festival.  Ben şunu isterim ki,  genel ve yerel yönetim ortak hareket etsin, bu işin içine Kültür Bakanlığı’ da girsin, imkânlar dâhilinde festival düzenlensin” ifadeleri ile devam etti.
“ÇOK GEÇ KALMIŞ DEĞİLİZ, BİR ORTA YOL BULUNUR
İptal kararının esnaf adına olumsuz olduğunu dile getiren Özcan, “Esnafın sıkıntılı döneminde festivalin yapılması çok iyi olur.  Çok geç kalmış değiliz, bir orta yol bulunur.   Nasıl ilçelerde alışveriş günleri, esnafı bir araya getirip, can suyu oluyor. Troia Festivali de Çanakkale esnafı için oldukça önemli.  Genel ve yerel beraber hareket ederse, olur diye düşünüyorum. Troia yılı ile ilgili çok emek verildi, çok yatırım yapıldı. Festivalin ekonomik sebeplerle iptal edilmesi üzücü. Sanatçı getirmeyiz de irtibat halinde olduğumuz ülkelerdeki Troia çalışması yapan bilim insanları çağrılabilir. Direk iptal etmek yerine içerik değiştirilebilirdi”  dedi.
“FESTİVAL HAFTASINDA İNDİRİME GİDEBİLİRİZ”
 Son olarak maddi destek sağlamalarının yasal olarak da ekonomik olarak da  mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “Biz esnaf odası olarak yasal anlamda maddi bir katkı sağlayamayız, ayrıca ekonomik anlamda her türlü desteği vermek isteriz ama birbirimizi kandırmaya gerek yok, maddi gücümüz yok.   Maddi anlamın dışında nerelerde katkı verebilir isek, vermeye hazırız. Bizler belki indirime gidebiliriz.  Bizim zaten büyük bir bütçemiz yok. Biz kendi Ahilik Haftası etkinliklerimizin maddiyatını bile Ticaret Odası, Esnaf Kefalet ile birlikte karşılıyoruz” dedi.
Dilek Akşen