Ekonomik kriz kalp pilini de vurdu
Para yoksa, kalp pili de yok
Kalp rahatsızlığı teşhisi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne Haziran ayında yatışı yapılan ve kalp pili takılması gerektiği söylenen Bulgaristan doğumlu 72 yaşındaki R.K isimli Çanakkaleli vatandaş 20 gün hastanede kalp pili cihazının gelmesini bekledi.
Kalp pilinin bulunamadığı gerekçesiyle hastaneden taburcu edilen hasta tedavi sürecinde 20 gün de evinde cihazın gelmesini bekledi. SGK’lı hastaya bağlı bulunduğu kurum tarafından firmaya ödenek çıkarılmadığı gerekçesiyle pilin takılamayacağı söylendi.  Kurum ile firma arasındaki ödenek sıkıntısı yüzünden tedavi olamayan R.K, sonunda Bursa’da özel bir hastanede kalp pili taktırdı.
“ÇOK SAYIDA HASTA SIRA BEKLİYOR”
2007 yılında by-pass olan ve Nisan2019’da kalp damarlarında yeniden tıkanma olduğu gerekçesiyle ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alınan ve 20 gün hastanede yatan hastaya uzmanlar kalp pili takılması gerektiğini söyledi. Hastanede uzun süre beklemek zorunda kaldığını belirten hasta, taburcu edildiğini ve hastaneden haber beklediğini söyledi. Hastanenin kalp pili gelmesiyle ilgili firma ile yazışma halinde olduğunu açıklayan hasta, en sonunda devletin firmaya para ödememesi nedeniyle kalp pilinin gelmediği açıklamasının yapıldığını öne sürdü.
Farklı hastanelerde de araştırma yapan hasta, özel hastanelerde cihazın 15 bin lira civarında olduğunu ve ödeme gücü olmayan çok sayıda hastanın bu yüzden mağdur olduğunu dile getirdi. R.K, “Çok sayıda hasta sıra bekliyor, bu insanlara yazık. Herkesin özel hastanede tedavi olmaya gücü yok ” dedi.  
Mine Tarım