“Festival düşük bütçeyle de yapılabilir”
56’ncsı yapılması planlanan ama ekonomik gerekçeler ile bu yıl iptal edilen Uluslararası Troia Festivali için şehrin turizm ve iş dünyasının önemli isimleri tek ses olarak toplandı ve festivalin düşük bütçe ile de olsa gerçekleşmesinin Çanakkale adına çok önemli olduğunu vurguladı. Çanakkale halkının her sene dört gözle beklediği bu festival için kimlerin elini taşın altına koyacağı merak konusu oldu. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan 150 Bin TL’lik bir bütçe ile çok güzel bir festival gerçekleştirebileceği önerisini Çanakkale Belediyesi’ne sunduklarını ifade ederken, ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer,  önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası markaları heyecanlandıracak içeriklerle sponsor destekleri bulunması gerektiğini, bu yıl da imkanların revize edilerek festivalin gerçekleşmesi gerektiğini ileri sürdü. TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik böyle bir marka festivalin Türkiye’de öncü festivaller arasında yer aldığını dile getirdi ve kararın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Semih Başaran, “Ulusal ve uluslararası camiada bu kadar önemli bir isim yapmış festivalin düşük bütçe ile de olsa yapılmasının doğru olduğu”  değerlendirmesini yaptı.
56’ncsı yapılması planlanan ama ekonomik gerekçeler ile bu yıl iptal edilen Uluslararası Troia Festivali için şehrin turizm ve iş dünyasının önemli isimleri tek ses olarak toplandı ve festivalin, düşük bütçe ile de olsa gerçekleşmesinin Çanakkale adına çok önemli olduğunu vurguladı
“FESTİVALİ BAŞLATAN DERNEK TURİZM VE TANITMA DERNEĞİDİR”
Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Festivaller şehirlerin dünyaya açılan kapısıdır.  Turizm Tanıtma Derneği olarak biz festivalini Tevfikiye Köyü’nde yapmak için çok gayret gösterdik ama şimdiye kadar destek bulamadık.   Bu festival Çanakkaleliler tarafından sahiplenerek yapılmalıdır ama aynı düzende değil. Yurtdışından katılımcıların gelerek bu festivalin yapılması gerekir. Bu festival Çanakkale’ye katma değer sağlayacak hale getirilerek yapılmalıdır.  Biz bunun için Çanakkale Belediye’sine müracaat yaptık. Bu festivali başlatan dernek Turizm ve Tanıtma Derneği’dir.  Biz bunu yapmaya talibiz, yeterli bize destek versinler. Bizim için 150 Bin TL bütçe yeterlidir ve festivalin daha güzelini yaparız. Bana 150 Bin TL’lik bütçe sağlansın, dünyadaki bütün Türk Derneklerini Çanakkale’ye taşırım. Belediye bu çağrımıza cevap vermedi.  Ben şu anda yurt dışında festivaldeyim. Eğer Belediye bizi ciddiye alır da görüşürse, bu festival çok güzel bir boyut kazanır. Yine uluslararası boyutta yapılır” dedi.
“İMKÂNLAR REVİZE EDİLEREK FESTİVAL GERÇEKLEŞMELİ”
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Armağan Aydeğer,  “Sürdürülebilir turizm destinasyonlarında, festivaller, önemli bir katalizör görevi görür. Troia Festivali Çanakkale ile özdeşlemiş çok önemli bir kültür sanat festivalidir.  Bu festivalin bazı sebepler ile bu yıl yapılamayacak olması bir turizmci ve Çanakkaleli olarak bizi üzdü.  Umut edelim ki imkânlar bu çerçevede revize edilerek, ekonomik ağırlığı fazla olan etkinlikler azaltılarak, festivalin devam etmesi yönünde bir karar oluşur.  Bu organizasyonun sürekliliği açısından da önemlidir”  yorumunda bulundu.
“ULUSAL VE ULUSLARARASI MARKALARI HEYECANLANDIRACAK BİR İÇERİK ÜRETİLMELİ”
 Önümüzdeki yıllar için de çözüm önerileri sunan Aydeğer, ulusal ve uluslararası markaların sponsorluk destekleri verebilecekleri bir festival içeriğinin hem Çanakkale’ye katma değer sağlama hem de finansal yükün tek bir organdan kalkması adına önemli olduğunu vurgulayarak, “ Bu festivalin önümüzdeki yıllar için de uluslararası niteliğinin de güçlendirilmesini çok önemsiyoruz.  Bu tür festivaller tüm dünyadaki gelişmiş turizm destinasyonlarında bölgeye çok önemli ekonomik katkı sağlayan zaman dilimleri olarak ortaya çıkmaktadır.  Bu nedenle de Troia Festivali de aynı perspektifte dünyanın farklı yerlerinden insanların gelmek için motive oldukları bir etkinlik haline gelmelidir.  Hem bölgemiz hem ülkemizin ekonomik kalkınmasında bu çok önemli bir destektir.  Bunu gerçekleştirirken festivalin içeriğinde uluslararası kitleleri heyecanlandıracak etkinliklere yer verilmesi ve buradaki yapılacak olan etkinliklerin ilgili çevrelerce güçlü bir iletişimi yapılmalıdır.  Bütçenin büyüklüğü küçüklüğünden ziyade festivalin içeriği sürdürülebilir etkinliklerle tamamlanmalı.  Festivalin içeriği bundan sonra bu şekilde düzenlenirse, sponsorluk bulunması da daha kolay olur. Burada aslında ulusal ve uluslararası markalara görünürlük açısından imkân sağlayacak güçlü bir çatı ortaya konursa yerel idareler de devreye girebilir. Bir işin sürekliliği açısından bu yıl belki daha ekonomik çerçevede festival yapılmalıdır ama önümüzdeki yıllarda içerik değiştirilmelidir. Tabi ki öz kaynaklar ile bu işi yapıyor olmak kolay değildir. Burada önemli olan sponsorların dâhil edilmesi.  Böylece festival giderleri de sadece belediyeye yüklenmemiş olur.  Bu çok önemli ve detaylı bir etkinlik. Biz ancak iletişim anlamında destek rol oynayabiliriz. Katkı olarak yapabileceğimiz bir şey varsa da dernek olarak değerlendiririz.  Önemli olan yerel iradenin düşüncesidir. Ağır maliyet gerektiren unsurlarda bu sene için fedakârlık gösterilerek, festivalin bu yıl da yapılmasını uygun buluyorum” dedi.
“YILLAR ÖNCE İLK ADIMI ATMIŞ ÖRNEK BİR KENTİZ”
TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “Bu festivalin iptal edilmesi bizleri öncelikle bir Çanakkaleli olarak üzdü. Turizm Tanıtma Derneği’nin yıllar önce başlattığı bir etkinlikti. Türkiye’nin birçok şehrinde bugünlerde festivaller düzenlenmeye çalışılıyor. Hâlbuki Çanakkale şehri yıllar önce Türkiye’ye örnek olacak şekilde ilk adımı atmış. Bu etkinlik görüşü ne olursa olsun herkesi bir araya getiren, Belediye’nin de yıllardır çok iyi bir şekilde yürüttüğü bir etkinlikti.   Bünyesinde birçok etkinliği de barındırıyordu, sportif, sanatsal, kültürel.  Son dönemlerde kültürel etkinliklerin tüm Türkiye’de aranır olması Çanakkale’nin adres olmasını sağlıyordu. Çanakkale şehrinin en önemli tiyatro opera salonu gibi eksikliklerini de bu festival kapatıyordu.  Bunun yanı sıra sadece turizmciler değil şehre gelen herkese şehrimiz ev sahipliği yapıyordu. Ticaret Odası’nda meclis üyesi olduğum için biliyorum ki sadece bu festivali bekleyen esnaf arkadaşlarımız da var.   Bütün bu esnaf arkadaşlarımız da bir hayal kırıklığına uğradı. Belediyenin kararına saygı duyuyorum.  Gerekçesini de haklı buluyorum,  kıymetli bir sebep. Belki etkinliğin içinde alt başlıklarda azaltma yapılarak devam etmesi gerekir. Troia Festivali ismi ile de kıymetli bir festivaldir.  Beklentimiz kararın tekrar değerlendirilmesidir.  Kısa süre içerisinde yeni bir kararın alınacağına inanıyoruz.  Bir sene iptal edilen festival güvenilirliğini uluslararası arenada yitirebilir.  En kısa zamanda uluslararası entegrasyonu revize edilmelidir. Bu tüm Çanakkale şehrinin faydasınadır” dedi.
Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran, “Kentimiz için çok önemli olan bu festivalin iptal gerekçesi ekonomik zorluklardan dolayı. Ama ulusal ve uluslararası camiada bu kadar önemli bir isim yapmış festivalin düşük bütçe ile de olsa yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyim. Bizler ÇASİAD olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen