21 Aralık’ta nar kırma ritüeline katılanlar evlerinde narları kırarak enerji, bolluk ve bereket dolu bir seneye girmeyi dilediler. Yunan mitolojisinde önemli bir yeri bulunan nar, bereket, bolluk ve doğurganlığı temsil ediyor. Budizm’de nar, hayatın tüm olumlu etkilerinin özü olarak kabul ediliyor. Evlerinde nar figürü olanların her türlü kötülükten muhafaza olduğu ve berekete kavuşacağı görüşü de hakim. Özellikle yeni yıla girerken önemli olan nar kırma ritüeli, Anadolu’da da önemlidir. Nar kırılarak girilen yılın bereket ve bolluk içerisinde geçeceğine inanılıyor. Ayrıca Orta Doğu ve Anadolu’da evlilik törenlerinden önce, çiftlere doğacak çocuklarını temsilen nar taneleri yedirilmesi ve başlarına serpilmesi de narla ilgili gelenekler arasında yer alıyor.
 
Diyetisyen ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Didem Güner:
 
“Bu gece Şeb-i Yelda, Nardugan bayramı. En uzun gece. Bolluk, bereket, huzur, mutluluk gibi dileklerimizi diledik. Bu gece nar yerseniz, yıl boyu hiçbir hastalık size yanaşamazmış. Bu gece nar kırarsanız, yıl boyunca nar gibi bereketiniz olurmuş. Bu gece nar evinize girerse, yıl boyunca tam da bu geceki gibi, karanlık kısalır, kısalır, bitermiş.”
 
Yazar Gülseren Budayıcıoğlu:
 
“Bugün yılın en uzun gecesini yaşayacağız. Yani bir anlamda da aydınlığın başladığı, günlerin yavaş yavaş uzayacağı, güneşi daha çok göreceğimiz gün. Eskiler buna Nardugan Bayramı, diğer adıyla Şeb-i Yelda dermiş. Bu gece nar kırmak, nar ayıklayıp yemek evlere bolluk ve bereket getirirmiş. Kıralım bakalım narları.”
 
N.S:
“Nar berekettir.  21 Aralık Nardugan Bayramı’nız kutlu olsun. Bu gece nar yiyoruz. Gönül kırgınlıklarımıza, kalp ağrılarımıza ve tüm yaralara nar kırıyoruz bu gece, bu gece Şeb-i Yelda. En uzun gece. Bu gece nar yerseniz, yıl boyu hiçbir hastalık size yanaşamazmış. Bu gece nar kırarsanız, yıl boyunca nar gibi bereketiniz olurmuş. Bu gece konuklarınıza nar sunarsanız, gönül kırgınlıklarınız geçer, küslükleriniz diner, yürek yaralarınız azalırmış. Bu gece nar evinize girerse, yıl boyunca tam da bu geceki gibi, karanlık kısalır, kısalır, biter, artık aydınlıklarınız olurmuş. Bu gece, Aralık'ın 21. gecesi, Şeb-İ Yelda. Bu gece karanlık kısalıyor, belki bu gece bizim de karanlığımız azalır. Bu gece, size nar ayıklayanınız var olsun, size nar tanesi sunanın da kadrini kıymetini biliniz; birken, bin olunuz beraber, tane tane kızıl kızıl ışıldayınız, sonra yan yana daha da bir bütün olunuz.”

Mine Tarım