Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıkladı. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakamın daha da yükseleceğini söyledi. Asgari ücretteki yüzde 50 artışı değerlendiren vatandaşlar sosyal medyada düşüncelerini paylaştı.
 
Enflasyonun etkilerinin süreceği kaygısını belirten vatandaşlar, asgari ücretin ellerine geçmeden eriyeceği endişesini dile getirirken, özellikle gıda ürünlerindeki artışa dikkat çekerek, alım gücünün düşmesinden şikayetçi oldular. En basit örnekle kıyaslama yapan vatandaşlar, “2021 Ocak’ta asgari ücretle 7062 yumurta alınırken, 2022’de 4250 yumurta alınabiliyor” dediler. Öte yandan rakamın açıklanmasının ardından memur ve emekliler de yüzde 50 zam beklentisi içinde olduklarını belirttiler.
 
İşte Asgari Ücretin 4 bin 250 Lira olmasının ardından yapılan değerlendirmeler:
 
A.İ:
 
Asgari ücret, yalnızca asgari ücret ile çalışanları değil, aslında toplumun çok büyük bir kesimini ilgilendiriyor. Asgari ücretin, genel ücretlerin artışını etkilemesinin yanı sıra, sosyal güvenlik primlerinin alt ve üst sınırlarının belirlenmesinden işsizlik ödeneklerine, emekli, dul, yetim aylıklarına kadar pek çok ödeme rakamının asgari ücret tutarından etkileniyor olması, konunun önemine işaret ediyor. Ancak Türkiye, ekonomik yönden kendi iç piyasasına hakim değil. Bir zamanlar hazineye ait olan kamu kaynakları, yok pahasına yapılan satışlarla özel şirket ve kuruluşların, Katar ve benzeri ülkelerin eline geçmesine sebep oldu. Ekonomide kendi iç piyasasına hakim olamayan ülkeler, parasının değer kaybına uğramasına, pahalılığa, fakirleşmeye mahkum ülkelerdir. Döviz kurundaki artış, Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve yüksek enflasyon karşısında, bugün açıklanan asgari ücret rakamı düşük kaldı. Fiyatlar arttı, alım gücü düştü. Toplumların en çok ihtiyaç duyduğu kesim olan sağlık emekçileri, doktorlar ve öğretmenlerin hak ve gelir kazanımlarının da ivedilikle iyileştirilerek, emeklerinin karşılığındaki bu kıyas kabul etmez seviyeden kurtarılması gerekir. Ekonomide herkes aynı gemide ama geminin batıyor olmasının sorumlusu biz yolcular değiliz. 20 yıllık serüvene sahip İktidar.
 
R.U:
 
2021’de dolar yüzde100, gıda, kira, enerji gibi temel ihtiyaçlar yüzde100’den de fazla zamlandı.
Şimdi Asgari Ücret 4250 TL oldu, yüzde 50 zam yaptık demenin kabul edilebilir yanı yoktur.
Siz bu zammın fazlasını zaten milletin cebinden aldınız ki daha fazlası ocakta geliyor.
 
A.K:
 
Asgari ücret acısıyla tatlısıyla belli oldu, bakalım emeklilerin başına ne gelecek?
 
A.E.Y:
Dolar 16 lirayı geçti. Asgari ücret açıklamalı 24 saat olmadan 12 dolar eridi. Asgari ücret açıklandığında 277 dolardı, şu an 265 dolar. Çalışanın cebine girinceye kadar ne kadar olur bilen var mı?
 
M.Ü.U:
İktidar, emekçinin ekmeğini kısmaya devam ediyor. Baş aşağı freni patlayan yüklü kamyon gibi savruluyoruz. Çözüm çok net, erken seçim değil hemen seçim. 2021 Ocak’ta asgari ücretle 7062 yumurta alınırken, 2022’de 4250 yumurta alınabiliyor.
 
A.S:
Sırada emekli maaş zammı var hadi bakalım.
Mine Tarım