“Stratejiler geliştirmeyi hedefliyoruz”
 
Milyonlarca esnafı ilgilendiren plan kapsamında, zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesinin isteğe bağlı hale getirilmesi öngörülüyor. Hükümet yapısal reformlar için adım atmaya hazırlanırken Ticaret Bakanlığı da 2019-2023 dönemini kapsayan beş yıllık yeni Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı için kolları sıvadı. Yapılacak prim uygulamasını son derece desteklediklerini, hatta geç bile bulduklarını ifade eden Çanakkale Esnaf Odaları Başkanı Ünal Özcan, kendilerinin de Çanakkale’deki esnaf odaları olarak proje masası kurduklarını ve esnafın yanında yer alan stratejiler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
Prim kolaylığının yanında perakende satış ile ilgili de çok düzgün çalışmalar yapılması gerektiğini altını çizen Ünal, aracıların aradan çıkartılarak elden satış yapılmasını söyleyerek, “Kar marjıyla uygun fiyata satılması için düzenleme yapılması lazım. Bununla ilgili hal kanunu ile ilgili çalışma yapılıyor. Bunu destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“4 YILLIK BİR PLANLAMA”
 
Çanakkale Esnaf Odaları Başkan Ünal Özcan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Şu anda kamuoyuna lanse edilen ve bize intikal eden yaklaşık 4 yıllık bir planlama. İş yeri sahibi olan kişilerin bu konuda 9 bin gün prim ödemek zorunda olduğunu, bunun da 25 yıla sirayet ettiğini, 25 yılını doldurdukları halde emeklilik yaşı gelmeyenlerin burada aynı Bağkur primini yıllarca ödemek zorunda kaldığını bunun maaşlarına hiç etki etmediğini biliyoruz. Bizim talebimiz neydi? Eğer süresi dolmuşça kişinin 25 yıl olmuşsa, gelsin 800 serilik Bağkur Priminin 120 lirası sağlık primidir. Onu ödesin. Ondan faydalansın. Şimdi onunla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Bu olay çok uygun bir olay doğrusu da o. Olması gereken o. Olması gereken geç kalınmış bir olay. Geç bile kalındı. Bu konuda tarafız ve bunun böyle olmasını istiyoruz. Burada özellikle prim kolaylığının yanında, esnaf odaları birliklerine esnafa hizmet verme adına proje birimleri kurulacağını söylüyor. Biz bunu yaptık. Bakanlık bu stratejiyi almadan biz kurduk, Çanakkale olarak hayata geçirdik. Bunun doğru olduğuna inandık. Proje birimi kurduk. Perakende satış ile ilgili de çok düzgün çalışmalar yapılması lazım. Piyasadaki düne kadar yaşadığımız domates fiyatıydı, soğan fiyatıydı bunların özellikle üreticiden tüketiciye arada onlarca elden ele dolaşmadan aracıları çıkartarak belirli bir kar marjıyla uygun fiyata satılması için düzenleme yapılması lazım. Bununla ilgili hal kanunu ile ilgili çalışma yapılıyor. Bunu destekliyoruz. Bu konuda da tarafız” dedi.
BEŞ BAŞLIKTAN OLUŞUYOR
Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı, ‘İş ve yatırım ortamına ilişkin mevzuatın iyileştirilmesi, mesleki eğitim sisteminin geliştirilmesi, finansmana ve uluslararası pazarlara erişimin kolaylaştırılması, yenilikçiliğin özendirilmesi ve ahilik kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması” başlıklarından oluşuyor.
Plan taslağından önemli bazı başlıklar şöyle:
KURULUŞLAR YENİDEN GÜNCELLENECEK
Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının hizmet kalitelerinin artırılması, kurumsal alt yapıları ile organizasyon yapılarının güçlendirilmesine yönelik olarak esnaf ve sanatkar meslek kurulları mevzuatı yeniden düzenlenecek. İlgili kesimlerin görüşleri alınarak oluşturulan mevzuat çalışmasının yasalaşarak hayata geçirilmesi sağlanacak.
PERAKENDE BİLGİ SİSTEMİ
Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi kurulacak.
PRİM GÜN KOLAYLIĞI
Zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesi isteğe bağlı hale getirilecek. Prim ödeme gün sayısı şartını sağlamalarına rağmen emeklilik yaş sınırı doldurmadıkları için yani iki şartı aynı anda yerine getirmediklerinden bazı esnaf ve sanatkarlar emekli olamamakta ve prim ödemeye devam etmektedirler. Bu durum prim gün ödemesini yaş haddinden önce tamamlayanlar açısından mağduriyet oluşturmaktadır. Bu yüzden zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesinin isteğe bağlı hale getirilmesi amaçlanıyor. Bunun için ilgili kurumların temsilcilerinden çalışma grupları oluşturulacak.
FİZİKİ İYİLEŞTİRME VE MAKİNE DESTEĞİ
Mevcut işyerleri ve imalathanelerin fiziki şartları ile makine ve teçhizatının iyileştirilmesine yönelik destekler geliştirilecek. Esnaf ve sanatkarların bir kısmı faaliyetlerini uygun olmayan işyerleri ve imalathanelerde sürdürdüğü tespit edildi.
GERİYE DÖNÜK DOĞUM BORÇLANMASI
Kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla geriye dönük doğum borçlanmasına imkan getirilecek. Kadınların ilk sigortaya başladığı tarihten itibaren geriye dönük olarak doğum ve bakım süreleri kapsamı kadar emekliliğinin geriye çekilmesi faydalı olacaktır.
ÇIRAKLIĞA TEŞVİK
Çıraklık sistemi ile ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapılacak. Çıraklık eğitiminin, pratik eğitimde uygulama ve mevzuattan kaynaklanan aksaklıklar belirlenerek sorunların çözümü için çalışmalar hayata geçirilecek.
AHİLİK ETKİNLİKLERİ ARTACAK
Ahilik kültürünün ülkemizde ve dünyada bilinirliğini artırmak üzere Ahilik Haftası kutlama programlarının etkinliği artırılacak. Bunun için etkinlik yapılacak ülkeler belirlenecek. Ülkeler bazında uygulanacak programlar belirlenip yurt dışı etkinlikleri gerçekleştirilecek.
 
ESNAFLAR DÜNYAYA AÇILACAK
Esnaf ve sanatkarların uluslararası pazarlara açılması ve ihracat kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Hedef kitle üzerinde ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik pilot olarak fuar katılımı, iş forumları, markalaşma ve tasarım gibi alanlarda faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Özel Haber: Seda Atan