Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette Çanakkale turizmi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, turizmciler olarak hedeflerinin konaklama sayısını arttırmak olduğunu dile getirdi. ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer ise, birlik olarak turizm aktörleri olarak Çanakkale’yi daha iyi bir noktaya taşımayı amaçladıklarını vurguladı. Çanakkale Belediye Başkan Ülgür Gökhan ise Çanakkale’nin çok çeşitliliği olan bir turizm yapısına sahip olduğunu ifade ederek, çalışmaların daha hızlı ilerlemesi taraftarı olduğunu belirtti. Çanakkale’nin tarihi değerlerini pazarlama noktasında da daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyleyen Gökhan, “Bunun çok fazla etapları olması lazım. Biraz daha sahiplenmek lazım” ifadelerini kullandı.

“HEP BİRLİKTE BAŞARDIK”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, ziyaretteki değerlendirmesinde, “2018 yılında Çanakkale tüm Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir birlikteliğe imza attı. Bunu hep birlikte başardık. Çanakkale 2018 Troia Yılı ile bütün ülkede örnek alınan bir yıldır diye düşünüyorum. Bu zamana kadar ki destekleriniz için yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Çanakkale turizminin özellikle uluslararası arenada çalışmalar yapabiliyorsunuz. Bunun konaklamaya çok büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Truva Müzesi’nin bitmesinden sonra Gelibolu Yarımadası’ndaki destinasyonumuzla ilgili de çok güzel çalışmalarımız var.  Tevfikiye Arkeo Müzesi ile, Karanlık Liman yoluyla, Kumkale Şehitlikleriyle, Gelibolu Yarımadası ile. Esas hedefimiz Çanakkale’deki konaklama sayısını arttırabilmek. Otellerimizden restoranlarımıza kadar herkes bundan nemalanacaktır ve şehirde çok ciddi bir döngü ortaya konacaktır. Bizim en büyük hayalimiz bu. Çanakkale Truva’sıyla Gelibolu’suyla ayrı bir destinasyon olması gerekir” dedi.
“ELBİRLİĞİYLE DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ”
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer ise yaptığı açıklamada, “Kentimiz çok büyük bir potansiyele sahip. Birçok ülkedeki eşdeğer yerlerden de daha ileride bir ivmeye sahip. Elbirliğiyle bu işi daha iyi noktalara taşıyacağımızı düşünüyoruz. Bu zamana kadar ki destekleriniz için yanımızda durduğunuz için çok teşekkür ederiz. Çanakkale turizmini çok daha iyi yerlere taşıyacağımıza inanıyoruz” dedi.
“PAZARLAMA NOKTASINI DÜŞÜNMEK LAZIM”
Çanakkale Belediye Başkan Ülgür Gökhan ziyarette yaptığı konuşmada, “Çok fazla turizm çeşitliliği var. Dalma turizminden tutun da doğa turizmine, kültür turizmine uzanan çok çeşit var. Bunların iyi planlanması gerekir. Bana göre çok yavaş ilerliyor. İlerleme yok demek çok yanlış olur. Geçen yılki Troya Yılı konseptinin yaratılması, başlangıcı çok önemliydi. Bunu sizler başardınız. Ve o azimle geçen yıl Troya Yılı oldu. Yıl ilan edildikten sonra da yıl içinde gelişti de. Kurumlar sahiplendi, vatandaş sahiplendi. Birtakım yatırımlar yapıldı. Müzemiz kör topal yürüyordu. Birden alevlendi. Birçok şey yapıldı. Kazanım oldu. Demek ki bir planlama yapılabiliyorsa bu konuda ortak bir akıl ortaya konabiliyorsa, herkes bunun peşine düşebiliyorsa başarılabiliyor. Geçen yılki 2018 Troia Yılı çok önemli bir örnektir. Çok büyük bir örnektir. Çanakkaleliler de bunu yapabilir, böyle yapılmalıdır denir. İlk bu ortaya konmuştu, daha ortada kimse yoktu. Hayal satıldı. Sonra bakanlık bunu sahiplendi. Akıllı bir şey yaptılar. Sahiplenince iş hızlandı. Yerel yöneticiler sahiplenmiş oldu. Sonuç itibariyle doğru bir hamle ile iyi sonuçlar elde ettik. Yollarımız yapıldı. Yarışmalarımız yapıldı. Besteler bile yapıldı. Bir matine bir suare yaptık. Bütün bunlar alt alta konulduğunda Çanakkale’nin tanıtımına ve turizmine çok önemli katkılar. Bunu yaptık bunun üzerinden nemalanalım dememek gerek. Bu bana göre Çanakkale için daha işin Bismillahı. Daha bunun çok fazla etapları olması lazım. Yani Çanakkale sadece Troya değil Troas Bölgesi diye bir bölge var. Bir de ortaya çıkartmak görsel hale getirmek lazım. Hiçbir şey yapılmıyor anlamında söylemiyorum bunu ama sanki biraz daha mı sahiplenmek lazım. Başka bir şeyler mi yapmak lazım. Burada artık anlaşıldı ki Çanakkale’nin tarihi varlıkları ilgi çekiyor. Bunun pazarlama noktasını da düşünmek lazım. Bir biçimde pazarlanması noktasında da gayret gösterilmesi lazım.  Tamam fuarlara götürülüyor, burada gayret gösteriliyor ama sanki başka şeyler de mi yapmak lazım? Oralarla ilgili alanlara mı gitmek lazım. İnsanların buraya ilgileri var da yeteri kadar duyurulmadığı konusu var” ifadelerini kullandı.
Haber: Seda Atan