Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektörü, boğaza kıyısı olan Çanakkale’de de önemli geçim kaynaklarından. Sağlıklı besinlerden olan balık, Çanakkale halkı tarafından da sıklıkla tercih edilen besinlerden birisi olarak önemli yer tutmakta.

 Balık halinde ki kapalı olan tezgâhlar ve müşterilerin azlığı dikkat çekti. Balıkçılar müşteriler için her zaman çeşidin olduğunu fakat çoğunun kültür balığı ya da depo balığı olduğunu belirtti. Balıkçılar şuan için sardalye balığı dönemi olduğunu, müşterilerin tercihinin de sıklıkla bu yönde olduğunu söyledi. Sardalye dönemi olmasına rağmen geçtiğimiz hafta 15 TL olan sardalye fiyatları bu hafta 35 TL’ye kadar yükseldi. Ayrıca balıkçılar avlanma yasağı sebebiyle büyük teknelerin ava çıkamaması, sıcak hava ve rüzgârların etkisinin de fiyatlara yansıdığını söylediler. Müşteriler fiyatların pahalı olduğunu belirterek yaz aylarında balık fiyatlarının artması sebebiyle çok tercih edemediklerini belirttiler.

Pazar yerindeki balıkçılardan Levent Karayel “ Geçen haftaya oranla balık fiyatları %100 yükseldi” dedi.
Müşterilerin bu durumdan şikâyetçi olduğunu aktaran Karayel bu durumun onlardan kaynaklanmadığını havaların lodos, poyraz yani rüzgarlı olduğu zaman balıkların çıkmakta zorlandığını, bu sebeple fiyatların yüksek olduğunu belirtti.

Pazar yerinde ki balık fiyatlarının, hale oranla daha uygun olması dikkat çekti.
Pazar yerinde balık fiyatları şu şekilde;  sardalye 20-30 TL,  sarpa 20- 25 TL, kolyoz 20-25 TL, çupra 30-35 TL, kupa 20-25 TL arası fiyatlardan alıcı buluyor.
Balık halindeki fiyatlar ise  şu şekilde; kolyoz  20-25 TL, istavrit 35-40 TL, uskumru 70-80 TL, çupra 35-45 TL, levrek 35-45 TL  son olarak  sardalye ise 30-35 TL arası fiyatlardan alıcı buluyor.

Altuğ Acer