Bu yıl 56’ıncısı gerçekleştirilmesi planlanan, farklı afiş tasarımı ile günlerce ulusal medyanın gündeminde kalan Uluslararası Troia Festivali ekonomik zorluklar nedeni ile iptal edilmesine kentin bazı isimlerinden tepkiler geldi.  Yüksek bütçeli bir festival yerine daha düşük bütçeli de olsa 56 yıllık geleneğin devam etmesi önerildi.
ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Cumhur Aslan sosyal medya hesabından Troia Festivali’nin iptal edildiğini duyurarak, “İlginç” ifadesini kullanırken, Avukat Ali Furkan Oğuz, “1963 yılında ne kadara mal oldu? Trilyonlar harcanıp Beatles mı getirildi acaba” yorumunda bulundu. Mimar İsmail Erten, ise, “Çanakkale Troya Festivali son dönemde sanat ve kültürden uzaklaşıp temaşa ve eğlence temelli bakışın oluşturduğu yüksek bütçeli dev bir müzik şölenine, eğlence panayırına dönüştü” diyerek bir de öneride bulundu.
Bu yıl 56’ıncısı gerçekleştirilmesi planlanan, farklı afiş tasarımı ile günlerce ulusal medyanın gündeminde kalan Uluslararası Troia Festivali ekonomik zorluklar nedeni ile iptal edilmesine kentin bazı isimlerinden tepkiler geldi.

“1963 YILINDA NE KADARA MAL OLDU? TRİLYONLAR HARCANIP BEATLES MI GETİRİLDİ ACABA”
ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Cumhur Aslan sosyal medya hesabından Troia Festivali’nin iptal edildiğini duyurarak, “İlginç” ifadesini kullanırken, Avukat Ali Furkan Oğuz, “Troia Festivali’nin iptal gerekçesinin, ‘karnım aç ama ekonomik kriz nedeniyle portakallı ördek yiyemeyeceğim, o halde aç kalayım’ demekten ne farkı var? Çanakkaleliler olarak 56 yıldır her Ağustos ayında bir adet, bir ritüel, bir zaman olarak nitelendirdiğimiz müzikal ve kültürel açlığımızı doyurmak için iple çektiğimiz bu festival nasıl yapılamıyor? 56 yıl önce bu festival başladığında, 1963 yılında ne kadara mal oldu? Trilyonlar harcanıp Beatles mı getirildi acaba? Elbette her şey para değil, önemli olan elbette dayanışma ve kültürümüze sahip çıkma. Her yıl Eylül ayının ilk haftası panayır zamanı olarak benimsedi bu şehir. Panayır yitip gitti. Şimdi de sıra festival zamanlarımızda. Böyle büyüyor galiba bir şehir. Kendine dahi yabancılaşarak. Birer birer yitiyor ne varsa” dedi.

“O ZAMAN SİZ DE "TROYA KÜLTÜR FESTİVALİ DÜZENLEYİN”
 Mimar İsmail Erten, ise “Geçen hafta İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ve Hollanda Konsolosluğu konuğu olarak İstanbul’daydım. Kültür Ve Sanat Yoluyla Bağlantılar Kurmak" temalı 4 günlük etkinliğin bir oturumunda sunuş yaptım. Esas mesele etkinlikte bir kaç defa "sanat-kültür-eğlence" bağlamlı anekdotlar oluştu. Mesele şudur; Çanakkale Troya Festivali son dönemde sanat ve kültürden uzaklaşıp temaşa ve eğlence temelli bakışın oluşturduğu yüksek bütçeli dev bir müzik şölenine, eğlence panayırına dönüştü. Gelirleri "imar rantının bulaşıklarıyla oluşan" belediyelerin, ekonomik kriz bahanesiyle eğlence düzenleyemez hale gelmelerini hayretler içinde izliyorum... Efendim o zaman siz de "Troya Kültür Festivali" düzenleyin, kentliler ve halkınızla birlikte” dedi.

Merve Çakmak