Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeler sonucunda, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma 60’dan fazla batık dalış turizmine açıldı. Çanakkale’nin yeni bir kültür turizmi türüne daha sahip olacağı inancı ile harekete geçen, kentin genç Belediye Meclis Üyelerinden İYİ Partili Alaadin Burak Kunt, Belediye Meclisi Temmuz Birleşiminde etkili bir sunum yaparak, “Çanakkale dalış turizmi için çok avantajlıdır, kente milyon dolar gelir kazandırabiliriz, gelin el ele verelim, ilk girişimi belediye olarak biz yapalım” dedi.   Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, projeye olumlu bakarak, komisyon kurulması ve neler yapılabileceğinin görülmesi açısından çalışmaların başlaması gerektiğini ifade etti.

Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma 60’dan fazla batık dalış turizmine açılması kentin turizmcileri ile birlikte genç dalış severlerini de heyecanlandırdı. İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Aladdin Burak Kunt, Çanakkale’ye çok faydalı bir proje olacağı inancı ile Belediye Meclisi Temmuz Birleşiminde etkili bir sunum yaparak, “Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın verdiği bir haberle öğrendik ki Çanakkale Boğazındaki 60'dan fazla tarihi batığa dalış izni çıktı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaştı. Öncelikle İYİ Parti olarak bu çabayı çok takdir ediyor ve sonuna kadar destekliyoruz, kimin emeği varsa eline sağlık. Biz bu şehrin geleceği için bu gelişimi çok ciddiye alıyoruz ve dalış turizmi için bu potansiyele acilen bir katkı sunmamız gerektiğine inanıyoruz” sözleri ile sunumuna başladı.

“MİLYON DOLARLIK GELİR ELDE EDEBİLİRİZ”
Dünyadaki birçok dalış turizmi noktasından örnekler vererek, ülkelerin elde ettikleri milyon dolarlık gelirleri tek tek anlatan Kunt, “Bu işin nereye gideceğini hangi büyüklükte olduğunu görmeniz açısından size bu bilgileri aktardım. Çanakkale yapılmakta olan köprüsü ile ciddi bir büyüme potansiyeli gösteriyor. Biz istesek de istemesek de bu büyüme beraberinde nüfus artışında getirecektir. İşte burada hükümet ve yerel yönetim olarak bizlere de doğru büyüme ve kaliteli nüfus artışı anlamında büyük görev, bir planlama yapmak düşüyor. Dalış turizmi de kaliteli bir turizm şekli olması açısından çok önemlidir.  Dalış yapan ziyaretçiler sosyo ekonomik açıdan üst gelir grubuna dâhil. Eğer imkân sağlarsanız neredeyse bütün ekipmanlarını buradaki dalış okullarından ve esnaftan sağlarlar. Ayrıca, tüplü dalış yapan bir kişinin birtakım sağlık gerekçeleri nedeniyle bir gün boyunca uçuş yapamaz. Bu şu demektir, dalış yapan bir ziyaretçi en az bir gün daha Çanakkale'de konaklayacak” dedi.

“BU BENİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”
Dalış turizmi için kente gelecek ziyaretçilerin, hafta boyunca beş yıldızlı otelden çıkmayan turistler ile bir tutulmaması gerektiğin de sözlerine ekleyen İYİ Partili Kunt, “Doğru bir sunum şekli ve düzgün rehberler ile gündüz teknelerle yola çıkarak Birinci Dünya savaşından kalan batıklar ziyaret edilir. Ziyaretçi diğer gün Kara Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Yarımadası'nda yine doğru rehberler ile gezi yapar ve kendini tarihi savaşın içerisinde hisseder. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Truva Antik Kentini, Assos’u, Kadırga Koyu’nu, kaz Dağları’nı da görmek istiyorum diyebilir. Bu proje, sadece Çanakkale Merkez’de değil aynı zamanda çevre ilçelere ve bölgelere de fayda sağlıyor. Bu ziyaretçi gelir ve bütün harcamalarını Çanakkale esnafından yapar.  Denizlerimizin temizliği, Batıkların yağmalanmasına engel olması açısından da ciddi fayda sağlayacak ve farkındalık yaratacak bir projede Çanakkale ayrıca avantajlı bir ildir” dedi.

ÇANAKKALE DALIŞ TURİZMİ İÇİN ÇOK AVANTAJLI”
Dalış turizmi bağlamında Çanakkale’nin avantajlarını da sıralayan Kunt, “ Kentimizin dünyadaki birçok şehre göre bir yığın avantajı var. Ben bir dalış sever olarak boğazın ortasında iki denizin birleştiği noktada dalış yapabilmek istesem, çok seçebileceğim bir başka nokta yok.  Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma onlar onlarca batığın bulunduğu bir denizde dalmak istesem yine bir seçeneğim yok.  Çanakkale Cephesi’nin Birinci Dünya Savaşı'nda kazandığımız tek cephe olması, aynı zamanda düşman kuvvetlerinin bize karşı kaybettiği tek cephe olması açısından da,  gerek Avustralyalılar gerek İngilizler gerek Fransızlar Çanakkale’yi tercih edecektir. Antik kentlerin, dünyaca bilinen Truva şehrinin doğal güzellikleri tercih için oldukça önemli etkenler. Çanakkale’nin yetiştirdiği serbest dalışta dünya rekorlarına sahip sporcularımız da bu işin cabası, onlar da bize avantaj sağlayacaktır” dedi.

“İLK GİRİŞİMİ BELEDİYE OLARAK BİZ YAPALIM”
Başta Belediye Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere, tüm meclis üyelerine teklif götüren Kunt, “Biz arkadaşlarımla beraber acilen bu konuda Yerel Yönetim olarak bir çalışma yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Teklifimiz ve fikrimiz şudur,  profesyonellerden ve bu işi profesyonel olarak yapanlardan oluşan Çalışma Komisyonu kuralım. Marina yakınlarında bu iş için uygun bir yere dalış teknelerinin bağlanması için yer hazırlayalım, müsait olan yerlere, tanıtım ve bilgilendirme yapabilmeleri için kiosk noktaları kuralım.  Komisyonun belirleyeceği ebat ve büyüklükte ekipman ve teçhizatları tam bir dalış teknesi alıp ilk girişimi belediye olarak biz yapalım, ama hep orada kalmayalım, belirli bir süre geçtiğinde ya da bir özel sektör yatırımcısı talip olduğunda, özel sektöre bırakalım. Bu iş modelini özendirmek için liman bağlama ücreti ya da tanıtım için bırakacağımız kiosklardan işgaliye ücreti almayalım.  AK Partili arkadaşlarımızla beraber gidelim, rica edelim, genel düzeyde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan proje çağrısı isteyelim” dedi.

“DESTEK ALACAĞIMIZDAN ŞÜPHEMİZ YOK”
Destek alacaklarından hiç şüphe etmediğini de sözlerine ekleyen Kunt, “Biz Parti olarak bu proje için gerek AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu gerekse Bülent Turan ve Başkan Ülgür Gökhan’ın bize bu konuda destek vermesini istiyoruz ve destek vereceklerinden en ufak bir şüphe duymuyoruz.  Yurtdışındaki ajanslarla irtibata geçelim ve de sosyal medyayı aktif kullanacak profesyonel bir ekiple çalışarak fenomen isimleri, Çanakkale'ye davet ederek Çanakkale’nin tanıtımını yapalım” dedi.  

“500 BİNLİK BİR BÜTÇE BU İŞE YETER”
Bir maliyet raporu da öngördüklerini açıklayan Kunt, “ Troya Festivali ekonomik gerekçeler ile iptal edildi. Belki Başkan Gökhan bu projeye güvenir ve destek verir. Bütçe anlamında kısa bir araştırma yaptım, bir tekne dalış malzemeleri ile birlikte 300- 350 bin lira tanıtım ve personel maliyetleri de içine kattığımızda minimum 500 bin liralık bir bütçeyle bu işin altından kalkarız. Bugün Mısır dediğinizde aklınıza piramitler geliyor ancak 1941 yılında Alman uçaklarının bombaları ile batan bir İngiliz Kuru Yük Gemisi dünyaca ünlü dalış noktalarından. Bizim boğazımızda Majestic’imiz var Mesudiye Zırhlısı var. İyi Parti grubuna geldiğimiz günden beri belediyeciliği yıpratmak için değil beraber yönetmek için geldiğimizi söylüyoruz.  Çanakkale’nin faydası olacak her konu hakkında elimizi taşın altına koymaya hazırız.   El birliği ile bu projeyi hayata geçireceğimize inanıyoruz. Bize verilecek her göreve de hazırız” dedi.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Uslu’da söz alarak, bu zamana kadar özel izinlerle  bu  batıklara dalındığını, bunun batıkların içerisindeki eşyaların ve batıkların yağmalanması açısından hep bir dezavantaj olduğunu, bazen bazı teknelerin aylarca batıklar üzerinde demirlediğini de hatırlattı.

Dilek Akşen