Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek katıldığı televizyon programında yapılan Anayasa çalışmaları hakkında değerlendirme yaptı. Erkek sistem hakkında, ‘’Doğru karar alamadıktan sonra hızlı kararın anlamı var mı? Bu sistemi hala savunanları anlayamıyorum’’ derken sistemin sağlıksız ilerlediğini ifade ederek ‘’Türkiye, mevcut bu sistemle devam edemez. Sistem zaten iflas ediyor. Freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyoruz’’ dedi.

Siyasetin parlamenter sisteme dönmesi için Anayasa ve parlamenter sistem çalışmalarını yapan 6 siyasi parti hakkında tv5’e değerlendirme yapan Muharrem Erkek, ‘’Öncelikle şunu paylaşayım. Türkiye, mevcut bu sistemle devam edemez. Sistem zaten iflas ediyor. Freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyoruz. Vatandaşlarımızın durumu her gün kötüleşiyor. Bu sistem demokrasi değil, tek adam sistemi, bunu değiştirmemiz lazım sağlıklı parlamenter sisteme dönüşmemiz lazım. Bu bir eskiye dönüş değil, bu yeni bir güçlendirilmiş sağlıklı bir parlamenter sistem, istiyoruz. Bugün dünyaya baktığımızda kişi başına düşen milli gelir açısından, hukuk üstünlüğü, mutluluk endeksi dışında en iyi durumuna bakın, kıta Avrupa'sının büyük bölümü, Kanada, İngiltere, Norveç, Danimarka bakın parlamenter sistem ile yönetiliyor. Ama batı dilinde rasyonelleştirilmiş denilen bizim de güçlendirilmiş dediğimiz sistem, neden güçlendirilmiş parlamenter sistem dedik hep beraber, 12 Eylül Anayasası 12 Eylül Darbe yasası, zayıflatılmış bir parlamenter sistem yarattı. Son derce olağan üstü yetkileri olan hemen hemen her konuda ki parlamenter sistemde güçlü olan başbakandır bakanlar kuruludur. Çünkü sorumluluk makamı, o dur. Ama 12 Eylül Anayasası öyle bir cumhurbaşkanı yarattı ki, parlamenter sistemin ruhuna uygun değildi bu, Parlamenter sistemde bu mümkün değil, 6 parti neden uyum içeresinde çalışıyor. Çünkü temel ilkelerde anlaştık. Hepimiz bağımsız ve tarafsız bir yargı diyoruz. Demokratik ve ilkeli bir siyaseti öngörüyoruz. Saf bir sistemde değişikliği değil elbette önemli ama ilkeli bir siyasete ahlaklı bir siyasete ihtiyacımız var. Onun için Türkiye için siyaseti için ittifak ediyoruz. Normalleşmeye ihtiyacımız var. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her hafta toplanıyoruz. Sonuçta ortak bir metin, mutabakat metni ortaya çıkacak. Ve bu metni biz sayın genel başkanlara sunacağız. Bu çalışmalar toplumdaki umudu da arttırıyor. Türkiye gerçekten sağlıklı bir parlamenter isteme geçmeli ve bu konuda cumhur ittifakı dışında diğer bütün partilerin uzlaşmış olması da çok değerli, sağlıklı bir yol haritası paylaşmamız açısından, yarın halkın karşına çıktığımızda cumhurbaşkanı olarak ne yapacağımızı ve onu destekleyen partiler olarak, seçmene anlatmamız lazım ki anlatacağız. Zaten seçmenin de bu sisteme güveni kalmadı. Yaşayarak gördük bu sistemi, mecliste de, sokakta ’da televizyon programlarında da, Bu sistem demokratik bir başlangıç sistemi de değil, patronluk başlangıç sistemi bu demokrasi değil tam bir tek adam sistemi, Partin genel başkanı o, yasamayı’ da tesiri altına alıyor. Yargıçları kim atıyor, parti genel başkanlığı yoluyla devlet yönetimi yapıyor. Parti genel başkanlığı ile devlet yönetimi çok güzel değil. ‘’ dedi.
Hükümet istikrarı ve siyasi istikrar hakkında değerlendirme yapan Erkek, ‘’Bakın bu sistemde ne olacağı kesin, tam bir keyfilik tem bir otoriterlerse ve son dönemde ülkemizde tam bir bilgi kirliliği içerisinde. Neden cumhurbaşkanı hükümet sistemi koydular adına? Bizim devlet geleneğimizde kültürümüzde cumhurbaşkanlığı saygın bir makamdır. Önemli bir makamdır. Cumhurbaşkanlığının makamı örtüsü altında, istedikleri otoriterlerime sistemi inşaat etmek için başkanlık diye geçmeyecekti. OHAL döneminde bu sisteme geçtiler. OHAL döneminde böyle sistem değişiklikleri olur mu? Cumhurbaşkanı seçimleri olur mu? Hepsini yaptılar. Her şey istismar bilgi kirliliği, Koalisyon olmayacak diyorlardı, bu koalisyon değil mi? İttifak adı altında koalisyon AKP Ve MHP ve BBP, Erdoğan’ın en başarı olduğu ilk 8 sene dersek bu parlamenter sistem değil miydi? Örnekler veriyorlar rahmetli menderes rahmetli Özal, atılımlar o parlamenter sistemde olmadı mı? Hükümet istikrarı başka şeydir, siyasi iktidar başka şeydir. Belçika'da hükümet kurulamadı, Belçika'da 6 ah hükümet kurulamadı bir şey mi oldu milli gelir 50-60 bin dolar. Çünkü güçlü parlamento güçlü kurumlar var. Hükümet istikrarsızlığı oldu, ama siyasi istikrarsızlık olmadı. Bugün hükümet istikrarı sorunu yok, siyasi istikrar var mı? Hangisi daha önemli, parlamenter sistemde kolektif çalışma vardı. Benim için en önemlisi bu kolektif çalışma, kolektif çalışmalarda daha önemli kararlar alınır. Doğru karar alamadıktan sonra hızlı kararın anlamı var mı? Bu sistemi savunanları hala anlayamıyorum. Bizim derdimiz çocukların geleceği ‘’ dedi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı