Çanakkale Belediyesinin destekleri ile bu yıl 5.’si düzenlenen Çanakkale Uluslararası Koro Festivali açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra akademisyenler, davetliler ve kentliler katılım gösterdi.
2011 yılında Akademisyen Mete Gökçe öncülüğünde iki yılda bir yapılmaya başlanan Korolar Festivali’nin bu seneki 5’nci organizasyonuna yurt dışından korolar da katılım sağladı. 9 Yabancı ülkenin 16 korosu katılırken, Türkiye’den de 28 koro katılım sağlıyor. Toplam 44 koronun 1500’e yakın koristi var.
 
Açılış konuşmasını Polifonik Korolar Derneği 2. Başkanı Meserret Muhtaroğlu yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Mete Gökçe’nin ardından, festivalde açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “2011 yılında yaptığımız festivali daha dün gibi hatırlıyorum. Cumhuriyet Meydanı’nda bütün korolar ile İstiklal Marşı’nı söylemiştik. Daha sonra hoca beni koroları yönetmeye davet etti. Bu benim için çok güzel bir hatıra olmuştu. Festivalimiz o etkinlikle başladı. Bu yıl 5.’sini yapıyoruz ve uluslararası festival olması hedefine ulaşmanın da sevincini yaşıyorum. Bu bir başlangıç. Bu başlangıca destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Dünya barışı için sanatın önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan, “Şu anda, Barışın Kenti’nde, barışı görüyorum. İşte burada bir sanat dalında birçok farklı ülkeden insanlar buluştu. Özlediğimiz manzara bu. Bunun tüm dünyaya yayılmasını umuyorum. İnsanların barış içerisinde yaşayabilmesi için sanat çok önemli. Eğer birbirimizi anlayabilir, duyabilir ve sesimizi duyabilirsek, Çanakkale’de olduğu gibi dünyada da barış hakim olacaktır. Bizim iddiamız budur ve çabamız da bunun içindir. Biz de bu festival dolayısı ile yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerimiz ile beraber bu kentte güzellikleri birlikte yaşayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından tören, Çanakkale Belgeseli ve Korolar Festivali tanıtım filmi ile devam etti. Film gösterimi sonrasında festivale katılan koro şefleri sahneye çağırılarak koroların tanıtımı yapıldı. Açılış töreni, koroların seslendirdiği eserler ile sona erdi.
Salonu dolduran korolar, oturdukları yerden ayağa kalkarak minik bir konser verdiler. Finalde elele tutuşarak hep birlikte şarkı söylendikten sonra gece sona erdi. Festivalin ikinci günü olan 3 Temmuz Çarşamba günü sabah saat 11.00 de İÇDAŞ Kongre Merkezinde ev sahibi niteliğinde ilk olarak sahneye Çanakkale Barış Korosu çıktı. Korolar Festivallerinde ödülleri bulunan Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu öğrencileri Ebru Gökçe şefliğinde muhteşem bir konser verdiler. Daha sonra sırasıyla;
Vahit Tuna Anadolu Lisesi Gençlik Korosu/ Çanakkale, Farkındalık Korosu / Ankara, Sevda Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu /Ankara, Apkord Çocuk Korosu / Antakya, Francophone Choir Of Thessaloniki / Yunanistan, Korosa / Isparta, Mersin Polifonik Korolar Derneği Umut Işığı Çocuk Korosu, Trison Mixed Choir / Romanya, Folklore Vocal Formatıon* Dılmana*/Bulgaristan, Mixed Choir Of Vapopoulio Cultural Center Of Municipality, Thessaloniki / Yunanistan, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çoksesli Çocuk Korosu/Adana
Girls Choir *St.Cyril And Methodies*/Makedonya koroları sahne aldılar.
 
Türkiye başta olmak üzere Bulgaristan, KKTC, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya Sırbistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan toplam 44 koro, İÇDAŞ Kongre Merkezi ve Kordon Boyu’nda düzenlenecek olan programlarla 6 Temmuz 2019 Cumartesi gününe kadar kentliler ile buluşacak. 7 Temmuz 2019 Pazar gününe kadar devam edecek olan festival İÇDAŞ Kongre Merkezinde saat 20.00 de yapılacak tören ile sona erecek.

Altuğ Acer- Hasan Sami Er