Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekimde yıllık tüketici enflasyonu yüzde 19,89'a yükseldiğini açıkladı. Eylül’de enflasyon yüzde 19,58 idi. Artan enflasyon rakamlarını ve ekonomik durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Finans uzmanı Ömer Karabay, “’Halkın etkilenmesini en az seviyeye indirmek için vergilerde ve belli başlı şeylerde kolaylaştırma yöntemine gidilmeli. Çünkü herkes biliyor ve hissediyor ki;  enflasyon vatandaşı daha büyük bir şekilde ve derinden etkiliyor”  diye konuştu.
 
Son yıllarda sürekli artarak devam eden enflasyon tüm ülkede alım gücünü derinden etkiliyor. Dün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre bu alım gücünün daha da azaldığı ortaya çıktı. Enflasyon Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,09 artış gerçekleşti. Yıllık yüzde 19,89’a yükselen enflasyonun bir sonraki ay kasım rakamlarında 20’lerin üstünde olması bekleniyor. Fakat vatandaş nezdinde az görülen enflasyonun daha yüksek olduğu düşünülüyor.

“Artan gıda fiyatları özellikle sınırlı ücret ile geçinen vatandaşı etkiliyor’’
Artan enflasyon verilerini değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’Bir süredir başta gıda ve günlük tüketim ürünlerinde artan artış, geçtiğimiz bir ay içerisinde, enerjide, benzinde, motorinde, LPG ve doğalgazda yaşanan artışın derin psikolojik etkileri ile daha tam anlamıyla yansımadan bütün ürünlerde bir artış yaşandı. Bu enerji fiyatlarındaki artış bir sonraki ay ve ondan sonra da daha yüksek enflasyon rakamlarına çevrilecektir. Halk arasında daha fazla hissediyoruz denilen enflasyonun yüksekliği noktasına katılıyorum. Bir aratışıma şirketinin rakamlarında yüzde 40 düzeyinde görülüyor enflasyon ve rakamlarına göre derin bir artış var ama bu artış en çok gıda ürünlerinde yaşanıyor. Artan gıda fiyatları özellikle birinci basamak vergi diliminde olan sınırlı ücret ile geçinen vatandaşı etkiliyor’’ dedi.

“Vergilerde ve belli başlı şeylerde kolaylaştırma yöntemine gidilmeli”
Halk açısından çok derinden hissedilen enflasyonu değerlendiren Karabay, ‘’Halkın etkilenmesini en az seviyede, hissettirmesi için vergilerde ve belli başlı şeylerde kolaylaştırma yöntemine gidilmeli. Çünkü herkes biliyor ve hissediyor. Vatandaşı enflasyon daha büyük bir şekilde ve derinden etkiliyor.  Enflasyon rakamları daha derin’’ diye konuştu.
 
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 19,89, aylık yüzde 2,39 arttı
TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,09 artış gerçekleşti.
 
TÜFE yıllık değişim oranları (yüzde), Ekim 2021
Yıllık TÜFE’ye göre 7 ana grup daha düşük, 5 ana grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık en düşük artış %5,29 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %7,88 ile alkollü içecekler ve tütün, %8,08 ile giyim ve ayakkabı ve %13,12 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %27,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %25,23 ile lokanta ve oteller ve %23,03 ile ev eşyası oldu.
 
TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (yüzde), Ekim 2021
Aylık TÜFE’ye göre 9 ana grup daha düşük, 3 ana grup daha yüksek değişim gösterdi. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ekim ayında en az artış gösteren ana gruplar %0,17 ile eğitim, %0,51 ile eğlence ve kültür ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %7,56 ile giyim ve ayakkabı, %5,97 ile alkollü içecekler ve tütün ve %2,43 ile ulaştırma oldu.Ekim 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 46 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 38 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 331 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %1,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,25 artış gerçekleşti.

ENAGrup TÜFE'yi yüzde 49,87 olarak açıkladı
ENAGrup, Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) yüzde 49,87 olarak açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ekim ayında yüzde 6.90 arttı.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı