Merkez Bankası, 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltti. Değişen enflasyon beklentisini değerlendiren Finans uzmanı Ömer Karabay revize edilen yıl sonu enflasyonun da beklenilenden fazla çıkacağını iddia etti.
 
Geçtiğimiz gün Merkez Bankası Başkanı tarafından açıklanan yeni enflasyon tahmini, yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseldi. Artan enflasyon tahminin piyasalardaki ekonomistlere göre daha da artacağı tahmin ediliyor. Küresel ekonomide yaşanan sorunlar, Merkez bankasının faiz kararı ardından dövizin artması ile Türkiye ekonomisinde dalgalanmalar yaşanmasına neden oldu. Döviz kurlarının ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle hükümet, ekonominin toparlanması için çalışmalara başladı. Enflasyonun düşürülmesi için titiz çalışmalar yapılırken, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini açıklandı.“Enflasyon neden artıyor?” sorusuna cevap veren Karabay, ‘’Fiyat istikrarı ve artan dalgalanmalar artan enflasyonun daha da artmasına neden oluyor. Zaten faiz kararı ile patlayan döviz artık, fiyatları önümüzdeki ayda da artış etkisini gösterecek, bu revize olan enflasyon rakamı faiz kararı ardından yaşayan artan doların etkisiyle olmadı. Onu bir sonraki ay göreceğiz. Yani o artış asıl o zaman olacak bu tahmin den fazla çıkacağı, yıllık enflasyon görülüyor’’ dedi.
Döviz de yaşanan artışa ilişkin ise Karabay; ‘’Dövizdeki artış bir süre daha devam etse bile artık bir miktar doygunluk seviyesine geldiğini düşünüyorum. Ama yine de bu ivme yukarı doğru bir sonraki karar sonrasında belli olacaktır. Ani bir faiz indirimi olursa, bu artış yine yüzde 15’lere varabilir. Ama bunu tahmin etmek şimdilik güç’’ şeklinde ifade etti.
2021 SONUNDA YÜZDE 18,4, 2023 SONUNDA YÜZDE 7
Bu yılın dördüncü enflasyon raporuna ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşan Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, ise "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 18,4 olacağını, 2022'de yüzde 11,8, 2023'de yüzde 7'ye gerileyeceğini, orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacağını düşünüyoruz." diyerek
Sözlerinin devamında ise Kavcıoğlu, "Cari fazla verdiğimizde çok daha sağlıklı bir fiyat istikrarına kavuşmuş olacağız. Yüksek cari açıkla dezenflasyonist ortamın fiyat istikrarını sağlamadığını gördük. Cari fazlayı nasıl vereceğimizi ve bunun için merkez bankasının üzerine düşeni ne kadar ve nasıl yaptığını tartışmamız lazım" diye konuştu.
TCMB'nin kur hedeflemesi yapmadığını tekrar dile getiren Kavcıoğlu, "Cari denge sağlandığında kur üzerinde de denge sağlanacaktır. Cari açığı kapamayı kur artışıyla sağlama hedefimiz yok" dedi.
Türkiye ekonomisi Ağustos ayında 528 milyon dolar cari fazla vermişti. Böylelikle Ekim 2020'den bu yana cari dengede ilk kez fazla kaydedilmişti. Ama bunun terori konusunda sıkıntıları olduğunu ifade eden ekonomistler bu tezin teoride olmadığını ifade ediyor.
 
İbrahim Akın Kazancı