Geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında siyasetin gündeminde yer alan konuşulan parlamenter sistem çalışmaları ve CHP’nin ‘Hayır’ dediği Suriye tezkeresi hakkında değerlendirmeler yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ‘’Türkiye Cumhuriyeti devleti bir şahıs devletine dönüştürülmek isteniyor, Türkiye'yi bu sistemden kurtarmak zorundayız. Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde Türkiye freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyor. Buna dur diyeceğiz” diye konuştu.

Siyasetin gündeminde yer alan 6 partinin Anayasa çalışması ve parlamenter sisteme dönüş hakkında değerlendirmeler yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ‘’Çalışmalar son derece uyum içeresinde gidiyor. Her zaman söylediğimiz gibi Cumhur İttifakı dışında tüm siyasi partilerin hükümet sistemi konusunda uzlaşması çok değerli, güçlendirilmiş parlamenter sistem demesi çok değerli, temel noktalarda uzlaştığımız için çalışmalar da son derece sağlıklı gidiyor. Güçlendirilmiş parlamenter istem için hukuk sistemi için, gerekenleri yazıyoruz. Ortak bir metin hazırlıyoruz. Sonra sayın genel başkanlara sunacağız sonra yol haritasını genel başkanlar belirleyecek’’ dedi.
 
Suriye Tezkeresi hakkında hayır diyen partisi hakkında değerlendirme yapan Muharrem Erkek, ‘’Bakın bu sistem bir tek adam sistemi, bu sisteme son vermediğimiz sürece sağlıklı denge denetlemenin olduğu, kuvvetler ayrılığının olduğu, parlamenter sisteme geçmediğimiz sürece sağlıkta da dış politikada, adalette, eğitimde de sorunlarımız büyüyecek.1 Mart 2002 teskeresi ne için geçmedi, meclisten geçseydi Amerika belki bizim topraklarımızda konuşlanacak belki yıllarca kalacak, bizim topraklarımızdan konuşu bir ülkeyi işgal edecekti. Ama meclis, ‘Dur’ dedi parlamenter sistem olduğu için, şimdiki gibi tek adam sistemi olsaydı ne olurdu acaba bizim için? Suriye'nin birliği bütünlüğü inşallah anayasal çalışmaları tamamlanırsa, çünkü Suriye'de büyük acılar yaşıyor ve bu bize de çok ciddi yansıyor. Büyük göç sorunu sosyal sorunlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ e başkomutanlık görevi 3 ay süre ile verildi. Gazi Meclisi temel alan bir ruhla kurulmuştur ve öyle devam etmelidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir şahıs devletine dönüştürülmek isteniyor bugün, asıl sorun bu. Onun için güçlü bir milletvekili, güçlü meclis diyoruz. Güçlü meclis demokrasimiz içinde devletimiz içine milletimiz için de bir güvencedir. İlk seçimde iktidar olacağız. Daha sonra toplumsal uyum ile yeni biri anayasa çalışması hazırlayacağız ve milletimizin takdirine sunacağız. Sonuçta milletimiz karar verecek’’ şeklinde konuştu.

‘’Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde Türkiye freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyor’’
6 siyasi partinin Anayasa çalışmaları hakkında soruları yanıtlayan Erkek, ‘’Hiçbir anlaşmazlık yok. Yasama, Yürütme, yargı anlamında ilkeleri belirliyoruz. Cumhurbaşkanının partiler üstü olması tarafsız olması, gerçek anlamda devleti ve 83 milyon vatandaşı temsil ediyor olması, bugün cumhurbaşkanının kullandığı icrai yetkilerin başbakan ve bakanlar kuruluna sorumluluğu olacak, meclisteki yetkileri güçlenecek, hem güçlü bir yasama hem güçlü bir meclis olacak. Bunun dışında demokrasiyi tesis etmemiz gerekir. Türkiye bugün demokrasisini kaybetti. Uzlaşamadığımız, anlaşamadığımız hiçbir nokta yok. Önemli olan temel ilkelerde bir araya gelmemiz uzlaşmamız. Onun için gayet sağlıklı gidiyor. Zaten genel başkanların görevlendirmesi ile bu çalışmalar devam ediyor. Millet ittifakı güçlenerek yoluna devam ediyor. Türkiye için ittifak yapıyoruz. Demokrasi için ittifak yapıyoruz. Türkiye'yi bu sistemden kurtarmak zorundayız. Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde Türkiye freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyor. Buna dur diyeceğiz. Yarın seçim takvimi açıklandığı zaman millet ittifakı olarak yaptığımız çalışmaları milletimizle paylaşacağız. Neler yapacağımız anlatacağız, güven vereceğiz. Bu çalışmalar toplumdaki güveni de pekiştiriyor. Biz niye yeni bir sistem diyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Çünkü bu sistem güven vermiyor. Güven vermeyen bir sistemde siz yatırımcı çekebilir misiniz? Yatırım gelir mi bakın sürekli kişi başına düşen milli gelirimiz düşüyor. 2023’de ne diyorlardı kişi başında düşen milli gelir 25 bin dolar olacak diyorlardı. Mümkün mü her geçen yıl düşüyor. Yoksulluk hayat pahalılığı artıyor. Yozlaşma her gün zam her gün zam artık Türkiye bu sistemler yürütülemeyeceği ortaya çıktı. Tahmin ediyorum aralık ayı gibi ortak metnimizi temel ilkeleri ortaya koyan güçlendirilmiş parlamenter sistem için çalışmalarımız sunacağız Ondan sonra genel başkanlar son şeklini verecekler. 6 genel başkanın kamu huzurunda açıklamasını çok önemseriz tabi son çalışmayı genel başkanlar açıklayacak’’ ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanı adayına millet ittifakı karar verecek”
Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda soruları değerlendiren, ‘’Şimdi o bizim yetkimiz de değil, haddimiz de değil, Cumhurbaşkanı adayına millet ittifakı karar verecek. Partilerin yetkili organları var. Biz sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem, bağımsız ve tarafsız yargı, yani demokratik bir hukuk devleti için temel ilkeleri belirliyoruz. Yapmamız gerekenleri çalışıyoruz. O konu bizim konumuz değil’’ dedi. 

İbrahim Akın Kazancı