Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. Erdoğan, Karabağ'ın dünyaya açılan kapısı olan Fuzuli Uluslararası Havalimanı, Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile birlikte açtı. Ziyaretlere ilişkin değerlendirmeler yapan Gençlerin İnkişaf ve Kariyer Merkezi görevlisi Öğretmen Teymur Aliyev, ‘Ülkelerimiz tarih boyunca yakın ilişkiler içerisinde olan kaderi bir olan, iki devlet, bir millettir” diyerek ziyarete ilişkin özel değerlendirmeleri gazetemize yaptı.

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetine icabetle Azerbaycan'a günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Bakü'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatan Muharebesi neticesinde işgalden kurtarılan Fuzuli'deki Uluslararası Havalimanı'nın açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ’a geldi. Erdoğan’ı taşıyan uçak, Füzuli ilinde 8 ayda inşa edilen ve Karabağ’ın dünyaya açılan kapısı olan Füzuli Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Azerbaycan'a gidenler arasında yer aldı.
 
Ziyaret kapsamında ziyaret için bölgede olan ve bilgi paylaşan Azerbaycan'ın tanınan gençlerinden Gençlerin İnkişaf ve Kariyer Merkezi görevlisi Öğretmen Teymur Aliyev, ‘’Ülkelerimiz tarih boyunca yakın ilişkiler içerisinde olan kaderi bir olan, iki devlet bir millettir. Tarihimizde yapılan her hareket gibi, Karabağ'da bir arada hareket ettik. Bugün her açılışta yatırımda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelmesi bir şahsın gelmesi ötesinde bir ülkenin tarihte bir arada olduğu gibi bugünde bir aradadır. İki devlet dünde birlikteydi, bugünde birlikte yarında öyle olacaktır. Kökenlerimiz geleneklerimiz ve milletlerimiz bize bu mecbur ve zorunlu tutuyor. Yakın zamanda bunu gösterdik göstermeye devam edeceğiz. Tarihimiz bize bunu gösteriyor. Dün nasıl Çanakkale'de birlikte idik, bugün de hep birlikteyiz’’ dedi.

İki ülkenin kaderine ilişkin düşüncelerini de paylaşan Teymur Aliyev ‘’Çok önemli bir noktanın daha altını çizmek istiyorum. Zengilan tarihte önemli noktaydı. Bugünde artık önemini daha anlamlı bir yere taşıdı. Artık bundan sonra tarihimizde kaderimizde ülke ile birlikte hareket ediyor. Türk milleti stratejik bir noktada tekrar ayağa kalkıyor. Tren yolları ve karayolu ile bu daha da perçinlenecek’’ şeklinde ifade etti.

Karabağ'da ne olmuştu?
2020 Dağlık Karabağ Savaşı Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır. Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askerî ve sivil kayıplar bildirdi. Başlangıçta karşılıklı devam eden sınır çatışmaları, Azerbaycan kuvvetlerinin kademeli olarak ilerleyişi ile de jure olarak Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ ile Dağlık Karabağ etrafındaki yedi rayondaki Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeiyt'nin işgalinisona erdirmeye evrildi. Çatışmalar sonucu, Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, sıkıyönetim ve topyekûn seferberlik ilan ederken,Azerbaycan ise 28 Eylül'de ilan edilen kısmi sıkıyönetim sonrası sokağa çıkma yasağı ve sınır hattı boyunca savaş hâli ilan etti.Çok sayıda ülke ve Birleşmiş Milletler çatışmayı şiddetle kınadı ve her iki tarafı da gerilimi azaltmaya ve müzakereleri gecikmeden sürdürmeye çağırdı.10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insanî ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.Azerbaycan'ın askerî ve diplomatik zaferi ile sonuçlanan savaşın ardından yeniden imar çalışmaları başlatıldı ve yerinden edilmiş on binlerce Azeri mülteci geri dönmeye başladı. Savaş sonunda siyasi konumunu güçlendiren İlham Aliyev tarafından 10 Aralık 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla başkent Bakü'de geniş kapsamlı bir askerî geçit töreni düzenlendi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı