Asgari ücret 2022 zammı için pazarlıkların başlamasına az bir süre kala hem işçi temsilcileri, hem de çalışanlar asgari ücretten alının vergi kesintilerinin kaldırılmasını talep ediyor. Asgari ücretten vergilerin alınmaması konusunda İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ‘’Kesinlikle asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekiyor. Olursa çok isabetli bir karar’’ dedi. Berkit ayrıca bunun hem patron, hem çalışanlar için olumlu olduğunu ifade ederek, “Umarım bu vergi düzenlemesi olur. Devlet yerine çalışanın cebine girer, bu durumda çalışan daha çok çalışır ve motivasyon sağlanır” dedi.

TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ‘’Çanakkale'de ve ülkede zor günler geçiriyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi bir tüketici olarak, bu anlamda asgari ücret ile geçinenlerin ve emeklilerin ekonomik koşullarda yaşayanların hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekiyor. Kesinlikle duyduğumuz gibi asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekiyor. Olursa çok isabetli bir karar, zaten aldıkları zamla beraber vergi kesintisi yapılınca ortada bir şey kalmıyor. Gelir seviyesi düşük olan asgari ücretlinin zayıfladığını görüyoruz. O anlamda daha süresi gelmedi halde son iki aydır artan dolar fiyatları yüzünden hayat pahalılığı had safhada, gözden geçirilmesi gerekir. Emeklilerde ha keza öyle bir durumda, eskiden asgari ücret düzeyinde emekli maaşı alanlarda bugün asgari ücret altında maaş alıyorlar. Temel tüketimde artan zamlar, her noktada kendini hissettiriyor. Akaryakıta gelen zamlar sadece onda kalmıyor, bütün ürünlere zam geliyor. Üretimi gerçekleştirilen ürünlere de zam geliyor. Nakliye yoluyla, diğer yollarla olsun, bu zamlardan kurtulmak için üretim maliyetlerini düşürmek için çiftçiye üreticiye destek olmak gerekiyor. Bu iş ithalatla olmayacak gibi’’ dedi.

“PATRONLAR İÇİN DE İYİ OLACAKTIR”
Eğer asgari ücretten vergi alınmaması kararı alınırsa bunun iyi sonuçları olduğunu ifadeleri eden Berkit , ‘’Patronlar için de iyi olacaktır. Daha çok çalışacak motivasyon olacaktır. Daha huzurlu mutlu olacaktır. Umarım bu vergi düzenlemesi olur, patronlar ve çalışanlar için olumlu sonuçları olur. Şu an asgari ücretteki durum çok sıkıntılı bir durumda görünüyor’’ dedi.

“SON 45 YILIN ZAMMI YAPILACAĞI İNANDIRICI DEĞİL”
Haberlerde Ocak ayında asgari ücrete dair 45 yılın en büyük zammı yapılacağı haberlerine ise Berkit, ‘’Yani 45 yılın zammı yapılacak haberleri ilişkin, çok inandırıcı değil, keşke 45 yılın zammını yapmaktan öte, temel gıda zamlarının önüne geçilse, akaryakıt, doğalgaz yani insanın temel gıda fiyatlarının artması durdurulsa, çünkü zam yapılıyor ama maaş eriyor’’ dedi.

Asgari ücretten vergi alınmaması nasıl gündeme nasıl geldi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “asgari ücretten vergi almayacağız” beyanının detayları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Kılıçdaroğlu, “İktidara geldiğimiz zaman asgari ücret üzerinden asla ama asla vergi almayacağız. Bunun adı zaten asgari ücret, nesini vergiliyorsun?” demişti. Bu sözlerin ardından bazı medya kuruluşları meclis kulislerinde hükümeti ve MHP’nin bu konuda bir çalışma yapıldığına dair haberler yayınlandı.
Şu anki net asgari ücret brüt 3 bin 577,50 TL. Ancak asgari ücretle çalışan bir işçinin eline Asgari Geçim İndirimi dahil olmak üzere net 2 bin 825.90 TL geçiyor. Çünkü asgari ücretliden yüzde 14 SGK İşçi Payı, yüzde 1 İşsizlik Sigortası Primi Payı, yüzde 15 gelir vergisi, binde 7.59 da damga vergisi kesiliyor.
 
İbrahim Akın Kazancı