Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz indirimi ardından, döviz kurlarındaki artış bu hafta başında da etkisini devam ettirdi. Piyasaların açıldığı saat itibariyle dolar 9.85’lere, Euro ise 11,40 TL’ye kadar dayandı. Faiz indirimi ardından bugünde kamu bankaları kredilerinde de faiz indirimi yaptı. Peki bu artış ekonomiyi nasıl etkileyecek, artış ne kadar daha devam edecek?
 
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Merkez Bankası’nın faiz indirimi ardından piyasalarda  devam eden döviz artışı, haftanın başında da etkisini sürdürmeye devam ediyor. Son verilere göre Dolar 10 liraya dayanırken, Euro ise 12 TL’ye kadar dayandı. Yükseliş devam ederken bazı uzmanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin "istenmeyen kişi" ilan edilmelerini istemesinin de piyasaları olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Piyasalarda bu hafta Dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi de TL oldu.
 
Faiz indirimi ardından kredilere de yansıma oldu
 
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi faiz oranlarında indirime gitti. Üç kamu bankası ticaret ve konut kredilerinde ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yaptı. Kamu bankaları konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL, altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulayacak. Yapılan açıklamada ; "22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapılmıştır.’’ ifadelerine yer verildi.
 
İbrahim Akın Kazancı