Merkez Bankası politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirdi. İndirimin beklentinin üzerinde olmasıyla piyasalar hareketlendi. Banka, 23 Eylül'deki toplantıda faizi 100 baz puan indirmişti. Bu toplantıda beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık indirim oldu. Açıklanan faiz indirimi sonrasında Dolar, Euro ve Altın yeni rekorlar kırdı.
 
Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya indirdi. Sert faiz indirimi kararıyla dolar / TL 9,28’den 9,48’e fırladı. Euro / TL’de 11 seviyesi ilk kez aşıldı ve 11,05 seviyesi görüldü. Bankadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 18'den yüzde 16'ya indirilmesine karar vermiştir.’’ denildi.

Açıklanan faiz indirimin ardından Dolar, Euro ve Altın adeta patladı. Kararın ardından sadece yarım saat geçmesi ardından dolar 9,40 lirayı gördü. Doların daha da artması bekleniyor.  Artan döviz ve merkez bankası kararını değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay ve Kuyumcu Timur Ay Merkez Bankası ardından gerçekleşen piyasalardaki durumu değerlendirdi.

“Bekleneni yaptılar”
Ömer Karabay, ‘’Beklentiler zaten faiz indirimi olacağı yönündeydi, bekleniyordu. Kulislerde beklenen rakamda 1 ile 2 arasında bir puan düşmesiydi. Bekleneni yaptılar, görülen o ki bu politika benimsendi. Bu doları, Euro'yu ve altına yukarı yönde bir artış sağladı. Görünen o ki önümüzdeki günlerde Türk lirası döviz karşısında değer kaybetmeye devam edecek. Bu elbette enflasyonu da tetikleyecek, döviz artışı ile birlikte her şeyin fiyatı da artacak elbette, bu arada faizde parası olanların da dövize geçmesi beklenebilir. Kısa vadede artık Türkiye’de ikinci para birimi Dolar olacak gibi görünüyor. Elbette hedeflenen ne ben tam anlamıyla kestiremiyorum ama bu kararın acı sonuçları olacak ve mutfağa hane halkının Ekonomisine yansıyacaktır’’ diye düşünüyorum.

“Günlük hayatlarımızın bütün değerleri dolarla bağlantılı”
 Kuyumcu Timur Ay, ‘’200 baz puan faiz indirimi kararı verdi. Doları fiyatlaması yükseldi. Tabii doların ONS çarpımı altını belirlediği için, ziynet altın fiyatlarında 540 çıktı, netice itibariyle biliyorsunuz fiyatlamalar, merkez bankası faiz kararına endeksliydi. Netice itibariyle Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamada ödemeler dengesi dediğimiz cari açığın azalmasına istinaden faizlerin düşürülmesine ait karar, piyasaya döviz bazında bir refleks verdi. Neticede iki türlü bakmak lazım, bir faizin düşürülmesi, kredilerin alınmasına sanayicinin canlanmasına neden oluyor. Diğer yönden de faizi düşürdüğünüz taktirde, döviz parametreleri yukarı çıkarken de günlük hayatlarımızın bütün değerleri dolarla bağlantılı, yaptığınız akaryakıt harcamalarından tutunda artacak, 1 hafta 10 gün böyle büyük seyredeceğini düşünüyorum. Ama yılsonu nezdinde bu rakamların 9.50, 9 60 bazında kalacağın umuyorum, ama bilemiyoruz. Tabii bugünkü dünya konjenktörü etkileri var. Daha fazla yaralar açılmadan piyasa sakinleşmesini umuyorum’’
 
İbrahim Akın Kazancı