Türkiye’de ve Çanakkale'de son günlerde en çok konuşulan konuların başında ekonomide gerçekleşen gelişmeler, döviz artışı var. Merkez Bankası faiz indirimi ardından artan Dolar ve Altın fiyatları hakkında ‘Nereden nereye’ başlığı ile değerlendirme yapan DEVA Partisi Çanakkale il Başkanı Berkan Karaca ‘’İş bilmez yönetim, kurumların ve paramızın itibarını yok etti’’ dedi.

’’Her gün tarihi bir rekor kırılıyor. Her gün TL değer kaybediyor” diyen Berkan Karaca, “Her gün borçlar artıyor. Her gün hayat pahalılığı artıyor. Akıl alır gibi değil, Türk Lirası sabun gibi eriyor. Çıkan köpükle övünenler var. Türkiye'yi yönetenler bir iş bilmezlikle ülkeyi getirdikleri halden mutlu mu?” dedi.
 
Piyasalarda bir süredir devam eden ekonomik gelişmeler, Döviz, Euro ve Altın’daki artışın yansımaları hakkında değerlendirmesini sosyal medya üzerinden paylaşan DEVA Partisi Çanakkale İl başkanı Berkan Karaca sosyal medya üzerinden Ali Bacan ile Erdoğan'ın fotoğrafını paylaşarak, Ali babacan döneminde ekonominin itibarlı ve sağlıklı olmasına dikkat çekerek ülkenin bugün ekonomik yapısını eleştirdi. Karaca’nın ilgi çeken ve çok beğenilen paylaşımı şöyle: ‘’DEVA Partisi Genel Başkanımız  Ali Babacan ekonominin başında görev yaptığında ülkemiz dünyada ilk 15 ekonomiden biriyken şu anda alanını ekonomi olarak gören partili ve taraflı Cumhurbaşkanının yanlış politikaları ve kötü yönetiminden kaynaklı geldiğimiz durum ortada. İş bilmez yönetim, kurumların ve paramızın itibarını yok etti. Aslında yok olanın kendilerine duyulan güven olduğunu görmüyorlar. Ama karamsar olmaya gerek yok. DEVA iktidarında kurumları ayağa kaldıracak, ehliyet sahibi kadrolarla güveni tekrar tesis edeceğiz’’ ifadeleri yer aldı.

Paylaşımın ne ifade etmek istediğini açan Berkan Karaca, ekonominin geldiği noktayı, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ekonomi dümeninde bakan olduğu dönemin kıyaslaması yapıldığında ne kadar kötü bir yönetimin hâkim olduğunu ifade eden Karaca, ’’Her gün tarihi bir rekor kırılıyor. Her gün TL değer kaybediyor. Her gün borçlar artıyor. Her gün hayat pahalılığı artıyor. Akıl alır gibi değil, Türk Lirası sabun gibi eriyor. Çıkan köpükle övünenler var. Türkiye'yi yönetenler bir iş bilmezlikle ülkeyi getirdikleri halden mutlu mu? ‘’dedi. Sorunlar olduğu gibi çözümlerinde olabileceğine dikkat çeken Karaca; ‘’Rasyonel ve ekonominin doğasına uygun kararlarla, doğru bir çıkış yolu bulmak mümkün, sağlıklı dengeli bir siyaset ile adalet ve demokratik bir ortamı var edersek ekonomide yeni güven tesis edilebilir’’, ifadelerini kulandı.

Ali Babacan döneminde ekonomi nasıldı?
26. dönemlerde milletvekili görevleriyle birlikte 58. ve 59. hükumetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı, 60. hükumette ise Dışişleri Bakanı görevindeydi. Mayıs 2009’dan Ağustos 2015’e kadar ise Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevine devam etmişti. 59. hükumetteki Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı görevinden 6 Temmuz 2011’de ayrılan Babacan, başbakan yardımcılığı görevinden ise 28 Ağustos 2015’te ayrıldı. Ali Babacan’ın bakanlıktan ayrıldığı dönemlerde Türkiye’deki enflasyon oranlarını incelediğimizde, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı görevinin bittiği Temmuz 2011’de %6,31 olarak gerçekleşen enflasyon oranı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevi sonlandığında ise %7,14 idi. Türkiye’de açıklanan en güncel enflasyon oranı ise Ağustos 2019 itibarıyla %15,01. Ali Babacan’ın bakanlık görevlerinin bittiği dönemlerdeki TCMB tarafından açıklanan bir haftalık repo ve gecelik faiz oranlarını incelediğimizde, Temmuz 2011’de Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı bir haftalık repo faizi %6,25 iken bankalara gecelik borç verme faiz oranı ise %9 idi. Ağustos 2015’te ise haftalık repo faizi %7,5 iken gecelik faiz %10,75 olarak gerçekleşmişti. Özellikle 2018 yılının 2. yarısında döviz kurunda ve enflasyon oranlarındaki artışla birlikte %24’e kadar çıkan haftalık repo faizi 12 Eylül 2019 itibarıyla %16,5’e kadar geriledi.


İbrahim Akın Kazancı