Geçtiğimiz akşam sosyal medya  platformlarından Whatsapp, Instagram ve Facebook tarihinin en uzun süren erişim sıkıntısını yaşadı. Yaklaşık 7 saat süren kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığı açıklandı. Twitter dışında kullanılamayan sosyal medya uygulamaları sadece Twitter’da gündem oldu.
 
Facebook, kesinti sonrası kullanıcı bilgilerinin güvende olduğunu duyurdu. Saat 18.40 civarı başlayan kesintiler gece saat 01.00'den itibaren düzelmeye başladı. İnternet sitelerindeki çökme sorununu bildiren "Down Detector" isimli internet sitesine göre Türkiye saatiyle 18.40'tan itibaren Facebook, Whatsapp ve Instagram'a dünya genelinde erişim sorunları yaşandı. Söz konusu soruna ilişkin her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" dedi.

Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, şirketin sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını bildirdi. Konfigürasyon ise yapılandırma anlamına geliyor. Yani Facebook mühendisleri ayar değişikliği yaparken sistemi kitledi. Sorunun aynı zamanda şirketin operasyonlarında kullandığı sistemleri kullanılamaz hale getirmesinin çözümü zorlaştırdığını kaydeden
Janardhan, "Platformlarımızda bugün yaşanan kesintiden dolayı tüm dünyada bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz" ifadesini kullandı.

Sosyal medya sitelerinde gerçekleşen bu olayı Bilgi Teknolojileri Öğretmeni ve Bilim Uzmanı Emre Karadağ’a sorduk Karadağ gelişme üzerine; ‘’Bu sistematik olarak gerçekleşen bir şey değil, görünen o ki herkesi aynı anda etkilediğine göre direktörün açıkladığı gibi ayar değişikliği ile ilgili olabilir ama yine de her şeye rağmen bir sürü soru işaretini barındırıyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu konuda güvenlik anlamında da haberleşme anlamında da gerekli altyapıları oluşturmayız. Bu şirketlerin tamamında dikkat edin İnstagram Facebook ve Whatsapp’ta olması bunların birisinde değil neden aynı anda hepsinde bu da ayrı bir soru bunun da yanıtlanması gerekiyor’’ dedi.
 
Uzun süren erişilememe hakkında ise Emre Karadağ; ‘’Bu kadar uzun sürede sorunun devam etmesi ise ayrıca kaygı verici bir durum, ilerde sosyal medyanın çok anlamlı olduğu zamanlarda, özellikle haberleşmenin en çok olduğu Türkiye’de bu olunca elbette herkes şaşırdı. Ama bu gibi şeyler daha fazla olacaktır diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.
 
Bilgilerin güvende olduğundan asla emin olamayız diyen Karadağ; ‘’ Sosyal medyada en çok düşünülen tartışılan konulardan birisi de elbette bilgilerim güvende mi? Güvende olup olmadığı bilmek bence asla mümkün değil bu server, data bilgi sağlayıcıları biz değiliz. Bize ait değil elbette bunu açıklamaları beklemek bence biraz safça’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı