CHP TBMM Grubu 27'nci Dönem 4'üncü Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti  toplantıda, ekonomi ve dış politika sunumlarının yanı sıra milletvekilleri de yeni döneme ilişkin görüş ve önerilerini paylaşıldığı. Toplantıya katılan Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ’de Parlamenter Sistem ve CHP'nin Görüşleri sunumunu,  yaptı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin Abant Tabiat Parkı'nda 2 gün boyunca süren TBMM Grubu 27. Dönem 4. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı, gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının öğle yemeği arasına kadar olan ilk bölümünde grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri, Faik Öztrak'ın Ekonomi sunumu, Muharrem Erkek ve İbrahim Kaboğlu'nun Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve CHP'nin Görüşleri sunumu, Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu'nun Siyasette Psikolojik Kavramlar sunumu, Ünal Çevkiöz'ün Dış Politika sunumu yer aldı. Toplantının ilk bölümünün ardından Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Grubu Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Toplantının ilk oturumunun ardından bir basın toplantısı da yapan Altay, “CHP, bin 907 adet kanun teklifi verdi. Bir tanesi bile, bırakın TBMM Genel Kurulu’na inmeyi, komisyonlarda görüşülmedi. 83 kanun teklifi, kanun haline geldi. Biz maalesef bunun 62 tanesini Anayasa’ya aykırılıktan dolayı yüksek mahkemeye taşımak zorunda kaldık. Muhalefetin haklarının verimli kullanılması noktasında değerlendirmeler yapıyoruz” dedi.
 
Kampta konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; “Alana gidip gezdiğinizde görüyorsunuz, hanelerde büyük sıkıntı var. Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Bu da bizim bildiğimiz gerçeklerden birisidir. İşsizliğe bakıyorsunuz rekor seviyede. Akademik dünya Türkiye’de artık derin yoksulluk araştırması yapıyor. Yoksulluğun araştırılmasının 21. yüzyılın Türkiye’sinde yapılması, geldiğimiz noktayı göstermesi açısından son derece önemlidir. Aylık elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemeyen milyonlar var.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 2014 yılından itibaren kişi başı düşen yıllık gelirin her yıl düzenli olarak düştüğünü belirterek, Türkiye’nin yönetilmediğini, günlük kararlar alındığını savundu. Tablonun daha da ağırlaşacağını öne süren Kılıçdaroğlu, “Bu dertleri başımıza açan kim? Bunları sormak zorundayız.” dedi.

“Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok” Yolsuzluğun meşrulaştırıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Bizimle aynı dünya görüşünü paylaşmayan insanlarla da beraber yaşamak, sohbet etmek, gülmek, üzülmek istiyoruz. Yapacak çok işimiz var. Gittiğim yerlerde vatandaşlarla yaptığım toplantılarda şunu söylüyorum; ben sizin oyunuza değil, sorununuza talibim. Gittiğiniz her yerde bunu ifade edin. Bu ağır yükü ortadan kaldıracak, sağlıklı ve tutarlı politikacıları ortaya koyacak partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Biz bunu yapacağız, yapmak zorundayız. Tarihin bize yüklediği böyle bir sorumluluk var.Evet, bütün sorunlara talibiz. Onlar sorunlardan kaçıyorlar, sorunların dillendirilmesini de istemiyorlar. Biz sorunların tamamına talibiz ve çözeceğiz çünkü biz ülkemizi seviyoruz. İnsanlarımızı seviyoruz. Daha onurlu ve gururlu bir ülkede, daha gelişmiş bir ülkede yaşamak istiyoruz. Şunu da gittiğiniz her yerde ifade edin; Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Bütün sorunları çözülebilir. Çözmeyenler, aslında devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini bilmeyenlerdir. Sorunlar baskıyla tehditle sopayla çözülmez. Sorunlar, akılla mantıkla birikimle deneyimle çözülür, daha da önemlisi planlamayla çözülür. Sorun varsa sorunu nasıl çözeceğinizi oturur planlarsınız ve sorunu çözersiniz.” şeklinde konuştu.

CHP milletvekilleri olarak insanların uçuruma savrulmalarına izin vermeyeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, hep beraber freni patlamış kamyonda yokuş aşağı gidildiğini, önce freni tamir edip halkla ve ekipleriyle bu işi selamete ulaştıracaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, tüm sorunları halkla omuz omuza çözeceklerine belirterek, “Aldığımız her kararı, kararın taraflarıyla bir araya gelip konuşacağız. Beraber çözeceğiz.” dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı