Pandemi boyunca tüm Dünya ve Türkiye’de en çok konuşulan konu ekonomi oldu. Çin'de ortaya çıkan korona virüs salgını dünya çapında hemen hemen tüm ülkelere yayıldı. Bütün ülkeler ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Pandemi  Türkiye'yi nasıl etkiledi?
 
Tüm dünyayı ve ülkeyi derinden etkileyen korona virüs, Çin'de ortaya çıkmasının ardından bir çok ülkeyi derinden etkiledi. En fazla ekonomi alanında ülkeleri derinden etkileyen pandemi sürecinde Dünyada 10,5 milyona, can kaybı ise 512 bine yaklaştı. Peki salgının ekonomik etkileri ne oldu?
 
Borsalarda düşüş
Şirketlerin hisse senetlerinin alınıp satıldığı borsalarda büyük düşüşler yaşandı. Hemen hemen bütün dünya borsalarında düşüş yaşandı. Ama Türkiye’de aynı zamanda döviz artarken Türk lirasında da değer kaybı gerçekleşti.
 
İşsizlik oranında artış
Korona virüs salgınına karşı uygulanan kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda kişi işini kaybetti veya gelirlerinde büyük bir düşüş oldu. Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülkede işsizlik oranları arttı. Türkiye’de diğer ülkelerde daha fazla bir işsizlikten söz edilebilir.
IMF verilerine göre, ABD'de işsizlik oranı yüzde 10,4'e dayandı. Bu, dünyanın en büyük ekonomilerinden birinde onlarca yıldır süren istihdam artışının sonu demek. Türkiyede gençlerde işsizlik oranı yüzde 25 rakamlarına vardı. Ayrıca başta salgından en çok etkilenen turizm ve hizmetler sektöründe olmak üzere milyonlarca işçi, isithdam kaybını önlemek üzere hükümetlerin uyguladığı kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalardan yararlandı.
 
Hayat Pahalılığı
Türkiye'de bu etkilerin üzerine birde piyasalarda derinden bir hayat pahalılığı yani enflasyon artışı yaşandı. Gelişmiş ülkelerde olan yüzde 2-5 arasında seyreden enflasyon ülkemizde 20 seviyelerine dayandı. Markette ve Pazarda bu oranların daha fazla olduğu düşünülüyor.
 
İbrahim Akın Kazancı