Çanakkale son zamanlarda festivallerle adından bahsettirirken, Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan da sosyal medyası üzerinden kentlileri 9 -10 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek 1. Troya Zeytinyağı Festivaline davet etti.

Çanakkale'de 9-10 Ekim tarihleri arasında olacak, Zeytin Festivaline dair paylaşım yapan Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan zeytin ve önemine dair paylaşım yaptı.

Zeytinin İslam dini ve kültürümüz açısından öneminden bahseden Balkan, ‘’Tüm kutsal kitaplarda olduğu gibi Zeytin Kur'an-ı Kerim'de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir. Zeytinden Yüce Peygamberimiz de sık sık bahsetmiş, hurma, su ve zeytin ile iftar edilmesi de fıkıh kitaplarında tavsiye edilmiştir. Bütün kutsal kitaplarda zeytin ağacından bahsediliyor. Tevrat'ta vaftiz yağının nasıl hazırlanılacağı anlatılırken Hz. Davut Peygamber de zeytini doğru insana benzetir. Hz. İsa Peygamberin göğe çıkışını gerçekleştiği Zeytin Dağı'ndaki bahçede o zamandan kalma zeytin ağaçları bugün hala durmaktadır. Rivayete göre Hz. Nuh Peygamber tufan biraz durulur gibi olunca gemisinin güvertesinden beyaz bir güvercin uçurur. Bu beyaz güvercin bir müddet sonra gemiye ağzında bir zeytin dalıyla döner. Böylece Hz. Nuh Peygamber tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlar. Bu nedenle ağzında zeytin dalıyla beyaz güvercin çağlar boyu barışın sembolü olmuştur ‘’dedi.

Eski medeniyetlerden bu yana zeytinin önemini koruduğunu ifade Eden Balkan,‘ ’Eski Yunanlılar, Romalılar ve Türkler Zeytine karşı sevgi ve saygı göstererek ancak iyi ve dürüst insanların zeytin toplamalarına izin verirlerdi. Her insan zeytinliklere giremezdi. Atina'da olimpiyat oyunlarında şampiyonların başına zeytin dalından yapılmış taç takmak ve bir şişe zeytinyağı takdim etmek adetti. Zeytin kültürümüze öyle işlenmiş ki, biz de Antik dönemden günümüze en kaliteli Zeytinyağının elde edildiği Çanakkale bölgesinin zeytinyağlarını tanıtmak ve Çanakkale'mize bu değerli ürün ile bir Festival kazandırmak için 1. Troya zeytinyağı festivalini sizler için organize ettik. Lütfen bu çalışmamızı sahiplenin, öncelikle tanıtımına destek verin ve tabii ki katılın’’ ifadelerini kullandı.

Hasan Sami Er