Çanakkale’nin CHP’li belediyeleri İstanbul'da gerçekleşen Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ne katıldı. Zirveye, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan yardımcıları, CHP Parti Meclisi üyeleri, CHP’li milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları, çok sayıda çiftçi, ve üreticiler yer aldı. Üç gün sürecek zirvede CHP'li Çanakkale belediyeler kurdukları stantlarda, kooperatif ürünlerini tanıtarak büyük ilgi topladıkları yöresel ürünlerini tanıttı.

Zirveye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Turan Ünüvar ve İrfan Mutluay, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, ÇAKOP Başkanı Ali Rıza Berkit, Troida Kadın Kooperatifi Başkanı Nazmiye Gök ve kooperatif yönetimi katıldı.   Tarım zirvesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve üreticilerin yaptığı açılış konuşmaları ile başladı. Ardından Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal'ın, “CHP'li Belediyelerin Tarım, Kırsal, Sosyal Hizmet Çalışmaları” sunumu ve CHP Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın'ın Sarıbal ile birlikte gerçekleştirdiği “CHP İktidarında Tarım” başlıklı sunumu düzenlendi.  
 
Zirveye ilişkin sosyal medyada paylaşım yapan Mert Uygun, ‘’Tarımsal kalkınmada yeni politikalar ve üretici odaklı çözümler için bir aradayız! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ev sahipliğinde gerçekleşecek olan CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi öncesinde görüşmelere ve fikir alışverişine devam ediyoruz’’ dedi.
 
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, ‘’Çan Belediyesi öncülüğünde kurulan S.S Çan Üretim ve İşletme Kooperatifiz ile 160 Belediye ve 300 kooperatifin katılımıyla düzenlenen CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesinde Belediyemiz ve Kooperatifimiz ürünleriyle yerimizi aldık. Standımızı ziyaret gelen CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na ürünlerimiz hakkında bilgi verdik. Yöresel ürünümüz SalÇAN ve tekstil atölyemiz çalışmalarını konu alan çalışmalarımız hakkında detaylı sunum yaptık.’’ dedi.
 
Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram; ‘’İstanbul’da düzenlenen Tarım Fuarı'nda Çanakkale Ayvacık Belediyesi ve Ayvacık Ümmühan Hatun Kadın Kooperatifi olarak stantlarımızı açıp ilçemizin ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdik’’ ifadelerini kullandı.
 
Ayrıca Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ve Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan Sait Halim Paşa Yalısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun düzenlendiği akşam yemeğine katıldı, birlikte fotoğraf verdiler.

 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada tarım konusunda önemli değerlendirmeler yaptı.

Kılıçdaroğlu; “Düzeni değiştireceğiz: Bir arkadaşımız dedi ki, ‘Ülkeyi yöneten iktidarın tarım politikası yok.’ Bir politikanın olması için önce bir planlama olması lazım. Eğer bir planlamanız yoksa zaten bir politikanız olamaz. O nedenle politikası olmayan bir siyasal iktidarın tarımı bu hale getirmesini de doğal karşılamak lazım. Sıkıntıyı çiftçiler çekiyor. Ben bir sıkıntı çekiyor muyum? Hayır, benim aylığımı da zaten çiftçiler ödüyor. Vergi ödüyorsunuz her biriniz, hak ettiğiniz desteği alamıyorsunuz, o destek başka yerlere gidiyor. O zaman yapmamız gereken, var olan düzeni değiştirmektir. Bu düzeni değiştirmek için de çiftçisi, işçisi, emeklisi, taşeron işçisi hepimizin bir araya gelmesi lazım ve düzeni değiştirmesi lazım. Düzeni kimden yana değiştireceğiz? Halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştireceğiz. Havadan malı götürenlerden yana var olan düzeni değiştirmek bizim elimizde. Eğer varsanız biz hazırız, beraber bu düzeni hep beraber değiştireceğiz’’ dedi.
 
Planlamadan bahseden Kılıçdaroğlu; ‘’Planlamanın özü şudur, herkes üretecek, kimse kaybetmeyecek. Planlamadaki amaç şudur. Bir; çiftçi bir yıl önceden ne ekeceğini bilecek. Çiftçi kardeşlerim, bir daha ifade edeyim, çiftçi bir yıl önceden neyi ekeceğini bilecek. İki, o ürünü kaça satacağını bilecek. Üç, sattığı üründen zarar etmeyeceğini bilecek. Dört, tüketici de evine ucuz ürün götürecek. Planlamanın özü budur, bunu yapacağız. Bunu yaptığımız zaman fiyatlarda istikrar olur, politika olur, sağlıklı bir zemin yaratmış oluruz. Taban fiyatın özü de ekiyorsunuz, gübre kullanıyorsunuz. Gübreyi, elektriği, tohumu, her şeyi alıyorsunuz. İşçilikle beraber bir maliyet oluşuyor. Maliyetin üzerine makul bir kar koyacaksınız, bunu adı taban fiyat olacak. Çiftçi, bu fiyattan satıyorsa eyvallah, daha yükseğe satıyorsa eyvallah. Ama çiftçi belirlenen taban fiyatın altında bir satışa zorlanmayacak. Dolasıyla çiftçi ektiği ürünün, alın terinin karşılığını makul bir karla almış olacak’’ şeklinde konuştu.
 
İbrahim Akın Kazancı