Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek gösterge ile ilgili son açıklamalar gündeme oturdu. Hem muhalefetten, hem iktidardan gelen açıklamaların ardından birçok memur yeni yasama yılında 3600 ek göstergesini bekliyor. 3600 Ek göstergesi ile ilgili gazetemize özel değerlendirme yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, ‘’ Tüm kamu emekçilerinin emeklilikte insanca bir yaşam sürdürebilmesi en temel haktır. 3600 ek gösterge tartışması; iktidar tarafından lütuf olarak istediklerinde verecekleri veya vermeyecekleri bir tartışma düzleminde yürütülmektedir’’ dedi.

Uzun yıllardır tartışılan memurların 3600 sorunu ile ilgili gelişmeler tekrar gündem oldu. Bilindiği gibi, 3600 ek gösterge, devlet memurlarının aylık ücretlerini, emekli maaşlarını ve ikramiyelerini belirleyen önemli faktörlerden birisi durumunda. AKP'nin son üç seçimde vaat olarak sunduğu 3600 ek göstergesi hakkında geçtiğimiz günlerde hem iktidar kanadında Bakan Soylu 'nün açıklaması hem de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Bu sorunla mücadele edeceğiz" diye konuşması tekrar 3600 yasasını gündeme getirmişti.
 
3600 ek göstergesi ile ilgili de açıklama yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar,  “3600 ek göstergeyi de,  haklarımızı da birlikte kazanacağız. Mesleğimize, mesleki itibarımıza sahip çıkıyoruz. 3600 ek gösterge 24 Haziran öncesi seçim meydanlarında, ikinci 100 günlük faaliyet raporunda tarih olarak belirlenmiş, seçimlerin üzerinden 39 ay geçmesine rağmen hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Taleplerimizin, anayasal bir hak olan kamusal emeklilik hakkımızın bundan sonraki süreçte seçim malzemesi yapılmasını kabul etmiyoruz. Bu konu bizim açımızdan mesleki itibarımızı hedef alan ve mesleğimize yönelik toplumsal algı yaratma meselesi haline gelmiştir. Tüm kamu emekçilerinin emeklilikte insanca bir yaşam sürdürebilmesi en temel haktır. 3600 ek gösterge tartışması, iktidar tarafından lütuf olarak istediklerinde verecekleri veya vermeyecekleri bir tartışma düzleminde yürütülmektedir. Bizim açımızdan ise asıl tartışma bir hakkın nasıl elde edileceği ve nasıl yaşama geçeceği ile ilgilidir. Bu nedenle de haklarımız için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı her zeminde ifade ettik ve etmeye devam edeceğiz’’ dedi.
Hacımusalar, ‘’Eğitim- Sen olarak, öğretmenlik mesleğini her bakımdan donanımlı ve çekici hale getirme, nitelikli öğretmen yetiştirilmesi için gerekli ortam ve olanakların sağlanması açısından 3600 ek gösterge uygulamasının çalışan ya da emekli ayrımı yapılmaksızın hayata geçirilmesi mücadelesine devam edeceğiz. Tüm eğitim ve bilim emekçilerini bu talebimize, mesleğimize, mesleki itibarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Milyonu aşkın bir gücüz. Eğitim ve bilim emekçileriyiz. 3600 ek göstergeyi de haklarımızı da birlikte kazanacağız’’ şeklinde konuştu.
 
3600 EK GÖSTERGE NEDİR ?
Memurların, aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük rol taşıyan ek gösterge önemli bir unsurdur. Ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle memurlar bulunmuş oldukları unvanlarının 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Bu durumdan dolayı da ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranları ya da maaş miktarları aynı olmaz. Bu sebepten dolayı da bir süredir 3600 ek gösterge için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 3600 ek göstergenin yürürlüğe girmesinin ardından öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polislerin maaşlarında artış olacak.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı