Son yıllarda eski Rum köyü Zeytinliköy'de babasından kalma eski bakkal dükkanından çevirdiği renkli kafesi ile ünlenen, adaya gidenlerin mutlaka uğradığı işletmelerden biri olan Mina Cafe’nin sahibi Mina Damda 2020'de merkezde de yeni yerini açtı. Burası merkezin en canlı noktası olan meydanda, bir çınar ağacının altında yer alıyor.
 
Zeytinliköy'de hazırladığı çeşitli Rum tatlıları, kahve çeşitleri el yapımı pizza burada da yer alıyor. Bunların dışında menüde makarna çeşitlerine, el yapımı köfte hamburger, fırında makarna gibi çeşitlere de yer verilmiş. Börekli, yumurtalı ekmekli kahvaltısı da hem gözleri hem karnı doyuracak zenginlikte.
 
Gökçeada’nın seçkin mekanlarından Mina Cafe Dibek Kahvesi deyince de ilk akla gelen yerlerden. Kafe’nin karşısında bulunan bina, 1945-1976 yılları arasında babası Diyamandi Damda tarafından Bakaliko olarak işletilmiş. Bina, 1882 yılında yapılmış. Aile, 31 yıl bu dükkanı işlettikten sonra, eşyalarını bile almadan Yunanistan’a göçmüş. Ancak Mina Damda tam 40 yıl sonra, çocukluğunun ve ailesinin ayak izlerini aramak için, 2016 yılında Ada’ya dönmeye karar vermiş. Gastronomi eğitimi alan Damda çocukluğunun geçtiği, bir zamanlar oyunlar oynadığı, Arnavut kaldırımlı o sokakta harika bir kafe açmaya karar vermiş. Pozitif enerjisi ile adalıların da çok sevdiği Damda’nın kafesi zamanla Rum vatandaşların da buluşma yeri ve ikinci adresi haline gelmiş.
 
Burada hazırlanan dibek kahvesinin özelliği var. Dibek kahvesi, pişirme yöntemiyle, geleneksel Osmanlı kahvesine benzemesine rağmen, lezzet farkıyla, Osmanlı kahvesinden ayrılıyor. İtalya kökenli kahvelerden de farklı. Espresso ve Ristretto gibi sert değil. Dibek kahvesi, taşa oyulmuş bir çukurda, kavrulmuş kahve çekirdeklerinin, 10 kilogramlık demirle ezilerek, elekten geçirilmesiyle yapılıyor. Kahve, ihtiyaca göre, günlük olarak hazırlanıyor. Böylece koku ve aromasını kaybetmiyor. Yaklaşık 45 dakika ezilen kahve çekirdekleri, daha sonra elekten geçirilip, hazır hale getiriliyor. Sade, az şekerli ve orta şekerli olarak servis ediliyor.
 
Mine Tarım