Kadının ekonomide güçlü bir aktör olarak yer almasının temelinde işgücünde yer bulması gerekiyor. Son yıllarda Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin de ön plana çıkarttığı kooperatifçilik konusunda AK Parti de adım attı, buna göre kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık tanınacak.

Bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmayı başaran ülkeler arasında yerini alabilmesinin yolu, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçiyor. Kadınların güçlenmesinin önemini sadece cinsiyet temelli değil, gelecek nesillere de yapılan bir yatırım. Kadının güçlenmesi, bireysel hak ve menfaatlerine erişim sağlaması; aile ve toplumsal yapımızın güçlenmesi bakımından son derece mühim bir mesele. Kadının güçlü olduğu bir toplumda aile ve ülke de güçlü olur. Son zamanlarda kadının istihdamdaki payı ve iş bulmasının yolları ile üretim üçgeninde yer alması için çalışmalar hızlandı.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı teklife göre kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık tanınacak, vergi kolaylıkları sağlanacak. Düzenlemeyle yapı kooperatiflerinde de denetim ve yaptırımlar artırılacak.
Sayıları gün geçtikçe artan kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık geliyor. Kadın kooperatiflerini destekleyecek yeni düzenlemeler yapılacak. Üretim ve pazarlama sürecinde vergi muafiyeti ve istisnalar sağlanacak. AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni teklifle kooperatiflerde şeffaflık da hedefleniyor. Bunun için kooperatif bilgi sistemi kurulacak. Denetim ve yaptırımlar artırılacak.

Kooperatif ortakları, seçim öncesi listeleri, bütçeye ilişkin aktif-pasif bilgisi elektronik sistemden takip edilebilecek. Böylece özellikle yapı kooperatiflerinde istismarın önüne geçilmesi, 40-50 yıllık süreçlere son verilmesi planlanıyor. Yeni düzenlemeyle kooperatiflere yönelik denetim ve yaptırımlar da artacak. Ana sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin hapis cezaları artırılacak. Kooperatif yönetiminde bulunanlar başka bir kooperatifte görev alamayacak. Yöneticiler en fazla 2 dönem seçilebilecek, ancak ara verdikten sonra tekrar göreve gelebilecek. Öte yandan kooperatiflerin desteklenmesi için KOOP-DES kapsamında hibe verilirken,  kamu bankaları da kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, sayısının arttırılması, finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi, faaliyetlerinde etkinliğin ve verimliliğin sağlanması amacıyla Kadın Kooperatifleri Destek Paketi adı altında kredi veriyor.

Mine Tarım