“Çiftçiye sözde değil, özde destek gerek”
Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası işbirliği ile 25.06.2019 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda hububat sezonu öncesinde sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü “Hububat Sektörel Analiz Toplantısı” düzenlendi.
Hububat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü. Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sn. Başak Egesel, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Kahrıman ve Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd.  Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi  Ayşe Aysel Güç, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı Avcı, Ziraat Odası Başkanı  İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı  İsmail Pehlivan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ahmet Güler, TKDK İl koordinatörü Hasan İskender, Halk Bankası Çanakkale Şube Müdürü Vahdettin Madyan, Ziraat Bankası Çanakkale Şube Müdürü Mehmet Çimen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Ticaret Borsası Meclis üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektöründe yer alan kurul üyeleri, katılım sağladı.
Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Tarımda bir yıl emeğin, sabrın, umudun, bereketin ve bolluğun simgesi olan hasadın başladığı günlerdeyiz. Arpayla başlayan buğdayla devam etmekte olan hasat sezonu bölgemizde başlamış bulunmaktadır. Verimlerimizde üreticilerimizin beklentileri doğrultusunda devam etmektedir. Verim olarak da şu anda üreticilerimizin yüzleri gülüyor. Üreticilerimiz Ekim ve Kasım aylarında dikimden itibaren ciddi şekilde uğraşarak, çok emek sarf ederek, hasat ettikleri ürünlerini paraya çevirebilmek için son aşamaya geldikleri şu günlerde, fabrikacısından, tüccarına, TMO’sundan Tarım Kredi Kooperatiflerine kadar, elini üreticinin bin bir zorlukla yetiştirdiği ürünleri, üreticilerin zor günlerden geçtiği şu günlerde daha iyi paralara üreticiden almak için, ellerini taşın altına sokmaları gerekmektedir. Üreticilerimize üretim hammaddelerini satarken kazananlar, alırken de kazanmak arzusundan vazgeçip, verdikleri fiyatları bir kez daha gözden geçirip, üreticinin lehine rekabetçi fiyatlar oluşturmaları, üreticilerimizin bu tarzda çiftçi kurumlarından şu günlerdeki en büyük beklentisidir. Yeni hububat üretim sezonunda Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesiyim diyen Tarım Krediler ve genel müdürlük binasında, TMO çiftçinin kara gün kara gün dostudur diyen kurumların, bunu sözde değil özde de yapması gerekmektedir. Bu kurumların hasat başlamadan sahaya inip, üreticinin yanında taraf olmaları gerekmektedir. Üretici kazanırsa, tüccar, esnaf, un fabrikası ve yem fabrikası da kazanacaktır. Bu sebepten de üreticinin ürününü daha iyi fiyatlara almaları gerektiğini düşünmekteyiz, beklemekteyiz ve talep etmekteyiz” dedi.
 
“NİCELİKTEN ÇOK NİTELİĞE ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR”
 
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ da, “Çiftçilerimiz üretim yapıyor. Üretim yapılan ürünün de en kaliteli olmasını arzu ediyor. Nicelikten çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor. yani kaliteli bir ürün elde etmemiz lazım. Kaliteli ürünü elde edebilmemiz için de işin başından sonuna kadar girdilerin, süreçlerin hepsinin kaliteli olması lazım. Zincirde hiçbir zayıf nokta olmaması lazım. Yani biz tohumun kaliteli olmasını sağlamamız lazım. Arkasından tarla işlemesine, gübrelemesi, toprak analizi, aklınıza gelen süreçlerdeki bütün işlemleri kaliteli yapmamız lazım ki sonuçta kaliteli ürünü elde edelim. Bunun bir ayağı zayıf olursa maalesef kaliteden ödün vermiş oluruz. Bizler sadece buğday değil, hububat değil, üretimi yapılan bütün sebze, meyve, tarla ürünlerinin tamamında İl Müdürlüklerimiz, İlçe Müdürlüklerimiz Ziraat Odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte ciddi işlere imza atmaktayız. Biz Çanakkale İli olarak, 1 milyon 114bin dekarlık alanda hububat ekiyoruz. Bunun 750 bin dekarı buğday. Bu sene buğday oranlarında biraz düşüş var. 20.000 civarında bir düşüş. Bu 20.000 dönüm tarlanın boş bırakıldığı anlamına gelmiyor. Yerine yem ve diğer ikame ürünler ayçiçeği veya başka yem bitkisi ekildi. Bu çiftçimizin takdiri. Bu oran bazen yükselir, bazen düşer. Bunu sabit tutmamız mümkün değil” diye konuştu.
 
Açılış konuşmalarının ardından Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd.  Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi Ayşe Aysel Güç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin’den oluşan konuşmacılarla panele geçildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel sunumuna geçmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığının Süne ile ilgili kamu spotunu katılımcılara sundu.
 
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin de, Buğday Üretimi, hububat üretimi, buğday, un arpa, mısır, çeltik ithalatı ve ihracatı, yılara göre hububat fiyatları, yıllara göre gübre fiyatları, yıllara göre maliyet girdi fiyatları, desteklemeler ve ithalat politikaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Baytekin sunumunun sonunda ise neler yapılabilir konusunda, “Gübre, mazot, ilaç, tohumda sübvansiyon uygulanmalıdır, alım ve desteklemeler ekim öncesinde açıklanmalıdır, gıda ve yem rekabeti gıda lehine çevrilmelidir, küçük üreticiler desteklenmelidir, hasat, harman ve depo kayıplarının önlenmesi için tedbirler alınmalıdır” dedi.
 
Konuşmaların ve sunumların ardından hububat sektör kurulu üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve TMO yetkililerine yönelttikleri soruların cevaplandırılması ile son buldu.