Genel Merkez düğmeye bastı
CHP gençlere yönelik siyaset geliştirecek
İstanbul seçimleri Dünya’nın merceğinde olduğunu ve Türk halkının hem dünyaya, hem de siyasallaşmış yargıya, ötekileştirici sisteme bir mesaj verdiğini de vurgulayan Başkan Güneşhan, “Halkın iradesi hiçbir zaman engel tanımamıştır” dedi. Ekrem İmamoğlu’nun gençler için bir umut olduğunu ve CHP’nin gençler ile olan ilişkisini de değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Güneşhan bir de öz eleştiri yaptı. Başkan Güneşhan, “Bizim muhakkak çıkarmamız gereken mesaj var, soru şu. Gençler neden cumhuriyet Halk Partisi’ne gelmiyor? Gençlerin bize gelmeleri için gerekli siyaseti oluşturamamışızdır. Bu da ciddi bir özeleştiridir. Genel Merkez düzeyinde bu konuda bir çalışma yapılacak” dedi. Güneşhan geliştirecekleri siyaset ile gençlerin partiye yaklaşması ve aktif yer alması için çalışmalar yürütüleceğini söyledi.
Basın açıklamasına CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, Belediye Başkanvekili Kamber Koç, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ve partililer katıldı.

“İSTANBUL’A DA BAHAR GELDİ”

Açıklamasına seçim sürecini değerlendirerek başlayan Başkan Güneşhan, “31 Mart seçimleri için ‘Martın sonu bahar’ dedik ve tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’a da bahar geldi. Ama İstanbul’a baharın gelmesini bir türlü içlerine sindiremediler. 6 Mayıs YSK Kararı ile İstanbul seçimlerinin iptaline ve yeniden yapılmasına karar verdiler.  Oysaki 31 Mart’ta 16 milyon İstanbul halkı iradesini ortaya koyup Ekrem İmamoğlu’nu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçmişlerdi. Ama bunu bir türlü kabul etmeyerek içine sindiremeyen iktidar,  yargıyı da baskı altına alarak siyasallaşmış yargı aracılığı ile seçimi yeniden yaptılar.  Bu seçimler sadece CHP ve Ekrem İmamoğlu için değil, Türkiye hatta Avrupa için de önemliydi. Bu seçimde İstanbullu hemşehrilerimizin vereceği karar ile Türkiye yine yol ayrımında bir şeye karar verecekti. Ya yine çağdaş ve medeniyetler seviyesine ulaşmaları için demokratik, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir şekilde devam edecekti, ya da artık tipik bir İslam devleti Ortadoğu’ya dönmüş bir devlet kararını verecekti. Bunun için çok önemliydi. İstanbullu seçmenlerimiz de kendilerine yapılan bu haksızlığı, kendi iradelerinin yok sayılması, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının elinden alınmasının cevabını en güzel şekilde, Pazar günü yapılan seçimlerde verdi. Biliyorsunuz 31 Marttaki seçimlerin oy farkı 13 bin 700 civarındaydı. Bu seçimde ise 800 binin üzerinde oy farkı ile Ekrem İmamoğlu’nu tekrar Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçerek, gerekli dersleri hem siyasallaşmış yargıya, hem de iktidara açık ve net bir şekilde vermiştir” dedi.

“HALKIN İRADESİNE HİÇ BİR ZAMAN ENGEL OLUNAMADI”

 Geçmiş siyasal süreçlerden de söz eden Başkan Güneşhan, “Türkiye’nin geçmiş dönemlerine baktığımız zaman, çok zor süreçler ve çok zor dönemler yaşamıştır.  Buna benzer olaylar olmuş veya ortamlar oluşmuştur. Ama hiçbir zaman halkın iradesine ipotek konulmamıştır, halkın iradesi yok sayılmamıştır. Halkın iradesi hep temel alınarak kabul edilmiştir. Türkiye, çok partili hayata geçtikten sonraki 1950 seçimlerinde biliyorsunuz Demokrat Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi seçimlere gidiyor ve halk Demokrat Parti Başkanı Adnan Menderes’e hükümet kurma ve Başbakanlık görevi veriyor.  O dönemin önde gelenleri İsmet İnönü’ye giderek ‘ Paşam, isterseniz seçimleri iptal edebiliriz’  dediler. İsmet İnönü ise aynen şunu söylüyor ‘Halkın iradesi böyle tecelli etmiştir. Dolayısı ile bu seçimi hepimiz içimize sindirmeliyiz’ diyor. Yıl 1983, 12 Eylül darbesi olmuş, 5 tane faşist general ülkede yönetime el koymuş ve 1983 yılında ilk kez genel seçimler yapılacak. O 5 faşist General, başta Kenan Evren olmak üzere Televizyonlara çıkıyor diyorlar ki oylarımızı Turgut Sunalp’e verin dediler. Ama halkımız o dönemde Anavatan Partisini İktidar yaptı. İsteseydi o 5 general, halkın iradesini yok sayabilirlerdi.  O 5 general bile halkın iradesine saygı göstererek seçim sonuçlarını kabul ettiler. Dolayısı ile 31 Martta yapılan seçimin sonuçları son derece temizdir, son derece saftır, en ufak bir hile ve hukuksuzluk olmamıştır. Bunu gören seçmenler 23 Haziranda İstanbul seçimlerinde cevabı en doğru şekilde kendilerine verdiler” dedi.

“16 MİLYON SEÇMEN BİR BAŞKA DERSİ DE DÜNYAYA VERDİ”
İstanbul seçimlerinin dünyanın da merceğinde olduğunu ifade eden Başkan Güneşhan, “23 Haziran seçimlerinde adil bir seçim süreci yaşanmadı. Devletin tüm olanakları sadece bir aday için kullanıldı. Basının %90’ı sadece Binali Yıldırım’ın haberleri yapıldı.  Binali Yıldırım’ı devamlı gündeminde tuttular. Bu seçimin sonucunda Ekrem İmamoğlu 800 bin farkla kazandı. Ama sadece Ekrem İmamoğlu değil, Türkiye de yaşayan 82 milyon Türk vatandaşı kazanmıştır. Onun için biz bu seçimleri çok önemsiyorduk. Bunun sonucunda da Türkiye’de demokrasi kazanmıştır. Türkiye’de kazanan barış dili, sevgi dili, hoşgörü dili olmuştur. Kaybeden isi öfke, kin, nefret, kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dil olmuştur.  Bu seçimler bir başka kurum olan siyasallaşmış yargıya ders vermiştir. Siyasallaşmış yargı halkın iradesini yok sayarak, hiçbir hukuki temele dayanmadan 31 Mart seçimlerini iptal etmişti.  16 Milyon İstanbullu adeta siyasallaşmış yargıya ders vererek 800 bin oy farkı ile Ekrem İmamoğlu’nu yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Yapmıştır. 16 milyon seçmen bir başka dersi de dünyaya verdi. Dünyaya, açık ve net bir biçimde Türkiye, demokratik bir ülkedir ve hiçbir zaman demokrasiden vazgeçmeyecektir, Türkiye asla din devleti, şahıs devlet olmayacaktır mesajı verdi. Dolayısı ile bu seçimler Türkiye için çok önemli bir seçimdi” dedi.
“4 BİN SEÇMENİ İSTANBUL’A TAŞIDIK”
 Sürece destek verenlere teşekkür eden Başkan Güneşhan, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü olarak da  bu sürece önemli destekler verdik. 11 Belediye Başkanımız ile İstanbul’un çeşitli yerlerinde 4 günlük bir kampanya süreci sürdürdük. Çanakkale’de de İlçe ve Belde Başkanlarımız aracılığı ile İstanbul’da oy kullanacak seçmenlerin İstanbul’a ulaşmaları için parti gözetmeksizin bize başvuran herkesi taşıdık.  Örgütlerimizin aracılığı ile yaklaşık 4 bin seçmeni İstanbul’a taşıdık. Dolayısı ile bu sürece destek veren herkese teşekkür ederim. Ülkemiz çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya. Ekonomik, siyasi, terör ve dış politika gibi sorunlarımız var ve halk bu sorunları çözmemizi istiyor.  Çözüm için de, mevcut iktidarın izlediği politikanın yanlış olduğunu, bu politikanın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. Bizlere de şu mesajı verdi,  size de yerel yönetimlerde iktidarı veriyoruz, sizler de en azından yerel yönetimlerde sorunları çözerek herkesi kucaklayacak bir yönetim anlayışı ortaya koyun dedi.  Seçimleri de geride bıraktık ve artık vatandaşa hizmet etme dönemine girdik. Bizim kimse ile bir sorunumuz yoktur. Söz konusu Türkiye, söz konusu Çanakkale ise oturur sorunları çözmek için çalışırız. Özellikle bundan sonraki dönemde her şey çok daha güzel olacak ” sözlerini kullandı.
 
 
 
 
“GENÇLERİN BİZE GELMELERİ İÇİN GEREKLİ SİYASETİ OLUŞTURAMAMIŞIZDIR”
Ekrem İmamoğlu’nun gençler için bir umut olduğunu ve CHP’nin gençler ile olan ilişkisini de değerlendiren Başkan Güneşhan bir de öz eleştiri yaptı.  Başkan Güneşhan, “Gezi Parkı olaylarının her aşamasında Cumhuriyet Halk Partisi yer almıştır.  Gezi olaylarını başlatan gençler, apolitik olan, siyasallaşmamış olan gençlerdi. Eyleme destek veren tüm siyasi partiler siyasi kimliklerinden uzak bir şekilde orada yer aldı.  Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan bizzat Gezi Olayları’nın içerisinde yer aldı. Biz burada birçok eyleme katıldık. Ama hepimiz siyasal kimliğimizle katılmadık, gençler de bunu istemedi. O dönemde yapılan bir ankette bu gezi eylemine katılan gençlerin yüzde 65’inin hiç bir siyasal eyleme katılmadıkları tespit edilmişti.  Biz İstanbul’da miting yapacaktık ama onu da iptal ettik.  Bizim muhakkak çıkarmamız gereken mesaj var, soru şu. Gençler neden cumhuriyet Halk Partisi’ne gelmiyor. Gençlerin bize gelmeleri için gerekli siyaseti oluşturamamışızdır. Bu da ciddi bir özeleştiridir.  Bu konuda ciddi çalışmalarımız var.Genel Merkez düzeyinde bir çalışma yapılacak. Gençler gelmiyorsa, bir sebebi vardır, önce kendi kendimize soracağız. Gidip gençleri sorgulamayacağız, suçlamayacağız. Neden istediğimiz kadar olmuyor,  bunun özeleştirisini yaparak gençlerin Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılmasını sağlayacağız.  İlla katılmak demek parti üyesi olarak algılanmaması lazım. Geliştirecekleri siyaset ile seçim dönemlerinde aktivitelerimizde gençlerin bizim yanımızda yer alması da çok önemli.  Parti üyesi değildir ama senin politikanı beğeniyordur ve senin yanında yer alır. Biz o politikaların gelişmesi yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

“SONUÇTA GENÇ BİR KARDEŞİMİZDİR, HEYECANINA VERİYORUM”

ÇOMÜ Mezuniyet Töreninde konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Alperen Uysal’ın açıklamalarına da yanıt veren Başkan Güneşhan, “Üniversite Konsey Başkanı, mezuniyet töreninde bir konuşma yapmış. Sonuçta genç bir kardeşimizdir, heyecanına veriyorum ama ben genç kardeşlerimizden şunu bekliyorum.  Kendi özgür iradeleri ile konuşsunlar.  Birilerinin dili ile onlara yaranmak için, onların hoşuna gidecek davranışları sergilemesinler.  Bu arkadaşımın tecrübesizliğine veriyoruz. Çanakkale Merkez’de yerel yönetim anlayışı yüzde 60 oy aldı. Beğenseler de beğenmeseler de yüzde 60 oya saygı göstermek zorundalar. Bunun içerisinde çok ciddi üniversiteli kardeşlerimizin oyu da var.  Üniversiteli öğrenci kardeşlerimiz yazın kendi memleketlerinde değil Çanakkale’de kalmak istiyorlar, Çanakkale’de çünkü huzur var.  Çanakkale Türkiye’de yaşanabilir en iyi kent, ne derlerse desinler. Bu noktaya yerel yönetimin çabaları sonucunda gelinmiştir.  Başarılı bulunduğu için de bugün tekrar seçilmiştir. Üniversite bizim için önemli bir kurumdur ve bu kuruma sahip çıkacağız.  Üniversitede yöneticiler bugün bunlar olabilir ama biz böyle bakmayacağız ve üniversiteye daha çok sahip çıkacağız.  Bu genç kardeşimize de sahip çıkacağız. Belli ki birileri onu oraya çıkarmış. Maalesef Türkiye’de liyakat ortadan kalktığı için devlet kademelerinde bir yere gelmek,  işsizse kamu kurumunda çalışmak için iktidara muhalefet olan Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk, laiklik her konu da çıkıp sert konuşma yapmaktan geçiyor. Ben genç arkadaşlarımızdan bu yöntemi seçmemelerini bekliyorum” dedi.

“BİRİLERİ BUNLARI UYARSIN

CHP'ye oy veren başörtülülere acıdığını ifade eden AK Partili Gülsüm Bulayır hakkında da değerlendirme yapması istenen Başkan Güneşhan, “Ak Parti Merkez İlçe’den bir kadın bir laf etmiş, bunun muhatabı biz değiliz. Bu konuda laf söylemeye de gerek yok.  Böyle şeylerin prim yapmadığını bunların görmesi lazım. Seçim sürecinde kullandıkları ayrıştırıcı, aşağılayıcı dil İstanbul gibi bir yerde ne hale getirdi onları, Çanakkale’de ne hale geldiler. Bunlara birilerinin dur demesi lazım. Cumhurbaşkanı seçim sonuçları için çıktı tebrik etti. Her önüne gelen sosyal medya üzerinden konuşma yapmaya kalkarsa Türkiye’de halkın beklentileri üzerinden genel siyaset başlar. Biz yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye’nin bütünlüğüdür ve Çanakkkale’dir” dedi.

Dilek Akşen