Ağustos 2020’de verilen doğalgaz müjdesinin ardından doğalgaz, elektrik ve akaryakıta arka arkaya gelen zamlarla vatandaşların aylık faturası 205 lira zamlandı. Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL'den 210 TL'ye ulaştı. Sosyal medya’da geçtiğimiz gün en çok konuşulan konuda bu zamlar oldu.

Ağustos 2020’de verilen doğalgaz müjdesinin ardından doğalgaz, elektrik ve akaryakıta arka arkaya gelen zamlarla vatandaşların aylık faturası 205 lira zamlandı. Elektrik Mühendisleri Odası EMO’nun hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar 2016’da 94.8 TL idi. Bu tutar 2017’de 94.7 TL olurken, 2018’de 137.3 TL’ye ve 2019’da ise 163.2 TL’ye ulaştı.
Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğu için tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunuyor. Olgun Sakarya buna dikkat çekerek, elektrik zamlarının ekmekten suya, ayakkabıdan tarımsal ürünlere kadar her alanda fiyatları artırıcı etki yapacağı konusunda da uyardı.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; ‘’Zamlara tepki gösteren siyasilerden Vatandaş faturalarda indirim beklerken bindirim geldi. Akaryakıt ürünlerine 25, doğalgaza 7, elektriğe ise 3 kez zam yapıldı. Doğalgaz faturası bir yılda 102 lira, elektrik faturası 52 lira ve bir depo benzin de 61.5 lira arttı. Zamlar vatandaşın aylık faturasına 205 lira olarak yansıdı. Bir daha müjde vermeyin” dedi. Müjdelerle Türkiye'nin ekseninin değişeceği söylenmesine karşın durumun tam tersini gösterdiğini söyledi.
 
Sosyal Medya Twitteer’da Elektrik Faturam hashtangi ile Zamlara tepkiler şöyle oldu;
 
‘’Geçen ay elektriğe yüzde 15 zam gelmesine rağmen bu zammı takmayan ve bağımsızlığını ilan eden faturalar uçuyor. Sizin bir önceki ve yeni gelen faturalarınız arasındaki fark nasıl acaba? #ElektrikFaturam’’
 
‘’Toplam oy oranı %20 #ElektrikFaturam %15 #memurzammı %5’’
 
‘’Kira öder gibi elektrik faturası ödüyoruz Soygunun adı fatura olmuş #ElektrikFaturam gelmiş ??'’
 
‘’Ayçiçek yağı olmak var Elektrik faturası Olmak var.. Onlara gelen Zamlara bak.. Emekçi vatandaşa Memura Gelen zamlara bak .. Milletin aklı ile Dalga geçiyorlar .. Bozdur bozdur harca. #ElektrikFaturam’’
 
‘’Elektrik faturası kol gibi gelmiş, sen diyorsun bana tek taş al. Kurban olduğum. #ElektrikFaturam’’
 
‘’Demek ki ben matematik bilmiyorum baska aciklamasi yok yani , görüyorsunuz anlatmaya gerek yok #ElektrikFaturam’’

İbrahim Akın Kazancı