Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Bünyamin Nami Türkiye’de devam eden yangınlar hakkında bir değerlendirme yaptı. Tonka, ‘’Yüreğimiz yandı, gözyaşlarımız sel oldu. Yapılacak iş ormanlarımızı her türlü saldırıya karşı korumaktır” dedi.

Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka geçtiğimiz günlerde Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı olarak seçildi. Başkan Tonka, seçimin ardından Türkiye genelinde devam eden yangınlar hakkında, “Yüreğimiz yandı, gözyaşlarımız sel oldu” diyerek açıklamalarda bulundu. 

 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve 132 yerde çıkan orman yangınlarından 125' i kontrol altına alındı ancak, 7 farklı yerdeki orman yangınlarının kontrol altına alınması çalışmaları da halen yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarda; 25 uçak, 9 İHA, 1 SCB, 38 helikopter, 620 arazi, 63 su ikmal aracı, 39 su tankı, 54 iş makinesi, 2 TOMA, 9 TIR, 184 arazi aracı, 45 itfaiye aracı, 21 araç, 2 ekskavatör, 46 ambulans, 13 UMKE aracı, 4 mobil komuta aracı, 187 sağlık personeli ile 4000 uzmanlaşmış personel ve binlerce vatandaşımızın katılımıyla yangın söndürme çalışmaları sürdürülüyor.

‘’DAHA FAZLA MAKİNE VE MADDİ GÜCE SAHİP OLMAK GEREKİR’’
“1994 yılında, Gelibolu Yarımadası'nda çıkan orman yangınından sonra gördüğümüz en büyük yangınla mücadele sürmektedir” diyen Tonka, “Yangının boyutu hakkında bilgi edinmek için Tunceli' den Muğla'ya kadar orman yangını olduğu düşünülürse yangını söndürmek için daha fazla makine ve maddi güce sahip olmak gerekir. Ayrıca profesyonel insan gücümüzü de tekrar gözden geçirmek gerekir. Bizde orman yangınları başladığında, aynı anda hem İran'da hem Kuzey Makedonya'da da orman yangınları vardı. Bu da gösteriyor ki, iklim değişikliğinin sonucu olarak, sıcak kuşak daha da yukarıya kaymış durumdadır” şeklinde konuştu.  

 Tonka, “Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda da, bazı sabotajcıların yakalandığı ve gözaltına alındığı görülmektedir. Yine, Datça Bölgesi'nde, yanıcı ve patlayıcı unsurlar ormanlık arazide vatandaşlar tarafından bulunmuştur. Bu da bize, ülke düşmanlarının faaliyete geçtiğini göstermektedir. Yapılacak iş ormanlarımızı her türlü saldırıya karşı korumaktır. Devletimizin bu konuda tüm tedbirleri alacağına inancımız tamdır. Orman yangınları konusunda, yerelde de hem Kaz Dağlarını, Biga Dağlarını ve Koru Dağlarını korumak ve hemen de müdahale etmek için, Evreşe Ovası'na, bir yangın söndürme hava alanı yapılmasını talep etmekteyiz. Yine, bu hava alanı, olası Istranca Ormanlarındaki bir yangına da, mücavir alan olarak destek verebilir. Yine, Çanakkale, Edremit Hava Alanları da bu iş için hazır hale getirilmelidir” dedi.
Geniş çaplı yangın söndürme çalışmalarına katılan kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Tonka, “Büyük yangınlar için yangın söndürme çalışmalarına katılanların sayısı da büyük olmaktadır. Bu kişilerin su ve yiyecek ihtiyaçlarını da karşılamak için sivil inisiyatif birlikleri oluşturulması gerektiğini de görmüş olduk. Alanya İlçemizde, Alkod adlı derneğin kendi ilçe sınırlarında, yangın söndürme işinde çalışanlara yemek ve su takviyesi yapması da güzel bir örnektir. Buradan hareketle, profesyonel yangın söndürme işinde çalışanlara, amatörce destek verecek kişi ve kuruluşların da ‘hazarda’ eğitilmesinde fayda görmekteyiz. Bizler; canlarını, ormanlarını, evlerini, iş yerlerini, hayvanlarını kaybeden halkımızın acılarını paylaşıyoruz. Üzüntümüz sonsuz. Milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz’’ diye ifade etti.

Ogün İnal