Dün sabah kapalı ve kül yağan bir hava ile karşılaşan Çanakkaleliler tedirginlik yaşadı. Kül yağışına sosyal medyada birçok kullanıcı yorum yaparken, ülkenin güneyinde devam eden yangınlarla bağlantı kuruldu.

Çanakkale ve ilçelerini etkisi altına alan kül yağışının İzmir ve çevresinde de görüldüğü belirtildi. Hava sıcaklığının düşmesi ile rahat nefes alacakken, kül yağması ile kafaları karışan vatandaşlar değişik yorumlarda bulundu. 
Kullanıcıların yorumları şöyle:
“Bugün kül yağıyor Çanakkale’ye. Mevsim sepya. Katledilen tüm ağaçlar için adeta bir saygı duruşu.”
“Kül yağıyor. Gökyüzünün rengi attı. Kül yağmuru başladı. Yanıp kavrulan Ormanların iç acıtan tarifsiz acısı, bu dramın kasveti semayı kapladı.”
Çanakkale'de kül yağıyor. Hava kapalı yağmur mu yağacak diye düşünürken kül yağmuru ile karşılaştık.”

KÜL BULUTLARI SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Geçtiğimiz yıllarda İzlanda’daki yanardağın faaliyete geçmesi ile oluşan kül bulutu bir anda tüm Avrupa’da hava trafiğini felce uğratmıştı. Yüzlerce uçuş iptal edilmiş hava sahaları trafiğe kapatılmuştı,  yolcular havaalanlarında mahsur kalmıştı. Peki, kül bulutu sağlıksız mı? Kül bulutunun sağlıklı insanlar için zararlı olmadığı belirtiliyor. Fakat bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için  kül partiküllerinin bu kişileri rahatsız edebileceği düşünülüyor.  Ancak, külün hayvanlar üzerindeki etkisinin, içeriğindeki flor ve kükürt oranına bağlı olarak daha ağır olabileceği belirtiliyor.

İbrahim Akın Kazancı