Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü mezunu ve Meteoroloji Uzmanı Erdinç Uslan Çanakkale’deki hava değişimini ve kül yağışını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.
Dün sabah saatlerinden itibaren Çanakkale’de yaşanan hava değişimini ve tedirgin eden partikül parçalarının havaya saçılmasını değerlendiren Erdinç Uslan, “Bizim kuşağımızın görmediği şey kalmadı. Bu durum da tarihte çok nadir görülen bir olaydır. Gökyüzündeki hareketlilik, kar yağıyor hissi, kül yağışıdır. Nedeni düşünüldüğü gibi Türkiye’de ve güneyde devam eden yangınlar değil. Bunlar Yunanistan’daki büyük yangından gelen küller. Yunanistan’daki orman yangınları devam ediyor. Çanakkale’de rüzgarın etkisiyle batısındaki bu yangınların küllerini hissediyor. Bu gece yarısından itibaren de yani Cuma gecesini, Cumartesi’ye bağlayan geceden itibaren Marmara’da yağış bekleniyor. Yağmur özellikle Trakya’da ve İstanbul’da sabah saatlerinde çok etkili olacak” dedi.

“SICAKLIKLAR 8-10 DERECE DÜŞECEK”
Günlerdir kentlileri bunaltan ve 40 derecelere ulaşan hava sıcaklarının ise (6 Ağustos 2021) bu gece yarısından itibaren sıcaklıkların 10 derece düşeceğini kaydeden Uslan, “Bu yağış özellikle İstanbul’da çok etkili olacak. Tahminlere göre gece anormal yağış bekleniyor” diye konuştu. 

“YANGINLARIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ ORMANDAKİ ŞİŞELER VE CAM PARÇALARI”
Uslan, “Sıcaklıklar yüksek ve nem çok düşük olunca bu durum orman yangınlarına sebebiyet verebilir” derken yangınların bir başka nedeninin de ormanlardaki çöplerin, şişelerin ve cam parçalarının olduğunu belirterek bununla ilgili bilinçli ve tedbirli olunması konusunda uyardı. Uslan, “Bizim ülkemizde devam eden yangınlar rüzgarın yönüne göre kül yağışı anlamında Çanakkale’de hissedilmez, bu Çanakkale’de mümkün değil. Biz batıdan gelen rüzgarın etkisindeyiz. Ama Allah göstermesin İstanbul’da olmuş olsaydı poyraz etkisi ile Çanakkale’den hissedebilirdik. Güneydeki yangınlara bağlı kül yağışı güneye giderse Afrika’da, kuzeye gidecek olursa İç Anadolu Bölgesi’nde görülür” dedi.   

Özel Haber: Mine Tarım