Çanakkale Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı, tek gündem maddesi olan Sosyal Konutlar Projesi için gerçekleşti. Toplantıda oy birliği ile kabul edilen teklif sonucunda imar izni sekiz kata çıktı. Projeyle ilgili Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’de iş yapan müteahhitlere çağrıda bulunarak, “Biraz ellerini taşın altına soksunlar” dedi. Mecliste ayrıca ülkenin dört bir yerinde gerçekleşen yangınlarla ilgili de konuşan Başkan Ülgür Gökhan, uçak sıkıntısına dikkat çekerek, gerekirse yardımda bulunabileceklerini kaydetti.

Başkan Gökhan, “Sabotaj oldu, kundaklama oldu, anızdan oldu. Ne dersek diyelim bunlar oldu ve olmaya devam edecek, zamanında tedbir almamız gerekirdi. Öte yandan yangınların olmaması için eğitim vermemiz gerekli. Neden yangınların çıktığını anlatmalıyız” dedi.  Yangın uçağı ile ilgili konunun polemiği olamayacağını belirten Başkan Gökhan, “Ülkemizin gerçekten yangın söndürme araçlarına özellikle uçağa ihtiyacı var” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı. Gökhan, “Eğer IBAN isteniyorsa, IBAN’a uçak alımı ile ilgili katkıda bulunuruz’’ dedi.

Olağanüstü meclis toplantısında meclis üyelerine plan revizyonu yapıldığı, binaların tek tek yıkılıp yeniden yapılacağı bilgisi verildi. Toplam inşaat alanının 215 bin metrekare olduğu Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm projesinin kapsadığı alanda toplam 5130 kişilik bir nüfus alanı oluşacağı belirtildi. Proje kapsamında konutların maksimum yüksekliğinin 7,50 metre olacağı, sağlık tesis alanı, sosyal tesis alanı, kreş ve belediye hizmet alanı yapılacağı, cami ve ortaokulun mevcut haliyle korunduğu belirtildi. Meydan alanı olarak belirlenen alanda da yer altında otopark yapılacağı, 900 adet kapalı, 450 adet açık otopark alanı öngörüldü. Yapılan plan değişikliklerine hak sahiplerinden itiraz gelmezken; Belediye İmar komisyonundan oy birliği ile geçen proje meclis üyeleri tarafından onaylandı.

215 BİN METREAKRELİK ALAN
Sosyal Konutlar Mevki, Nazım ve Uygulama İmar Planı değişiklik teklifi görüşmesinde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Yapılan proje ile ilgili olarak bölge sakinleri ile 5 toplantı gerçekleştirdik. Herkese ayrı ayrı ne yapılacağını anlattık. Burası için biliyorsunuz Riskli Alan ilan edilmesi talebimiz vardı. Fakat bakanlık uygun görmemiş, yapılar riskli ise gerekli tedbirleri alın ve çözün dediler. Bunun üzerine zemin katları ticarethane olmak üzere toplam 8 kat olarak plan hazırladık. Toplam planlama alanımız 100 bin metre kare ancak inşaat alanı 215 bin metrekare olarak hesaplandı. Toplam konut sayısı ise 1450 olarak belirledik. Dağıtılacak konut sayısı 860, belediyemiz mülkiyetinde eğer yapılacak olursa alanlarımızı hazır tutacağız. Toplam ticarethane alanı 16 bin metrekare olarak planlandı. Meydan ve park alanı ise 17 bin 500 metrekare alanı ayarlandı. Kreş, sağlık tesisi gibi alanlar içinde 800 metrekare alan ayırdık. Bu arada ilimizdeki müteahhitler ve daha sonra da ÇTSO İnşaat Komitesi ile birlikte toplandık. Onlarla da görüş alışverişinde bulunduk. Bakanlığın öngördüğü şekilde yapabilmemiz için plan tadilatında değişikliğe gitmek zorundayız.  Binalar birebir, riskli yapı olarak tespit etme imkânımız kalmamıştır” dedi.

“SEVABI DA GÜNAHI DA HAZIRLAYAN EKİBİN ÜZERİNDE OLACAKTIR”
AK Parti Meclis üyesi Esra Yüksel yaptığı konuşmada; “Sosyal konutlar için özel bir gündemle toplanmış olmaktan mutluyuz. Sosyal Konutlar bizlerin meclis üyesi olarak seçildiği günden bu yana her mecliste gündeme getirdiğimiz bir konuydu. 8 senedir belediyemizin uhdesinde yürüttüğü çalışmalar vardı, bir şekilde olmadı. Böyle bir alanı birçok kriteri göz önünde bulundurarak planlamak zor bir şeydi. Neydi bunlar? Sosyal konutlarda kaybedilmiş bir zaman vardı; depremin ne zaman geleceğini bilmiyorduk. 8 yıl kaybedilmiş bir zaman vardı. Bunu sürekli gündeme getiren bir muhalefet vardı. 8 yıl boyunca orada yaşayanlar kendi evlerinde, aynı metrekarede yenilenme talep etmişlerdi. Onun dışında yenileme yaparken; insanların kaldıramayacağı yüklerle karşılaşmaması için Kentsel Dönüşüme uygun bir proje hazırlamak vardı. Dolayısıyla ortada çetrefilli bir proje vardı. Emeği geçen Belediye ekiplerine teşekkür ediyorum. Biz bu projeyi genel olarak biliyoruz. 215 bin metrekare gibi devasa bir projenin her ayrıntısına hakim olmamız mümkün değil. Bittiğinde eleştireceğiz, ne olduğunu göreceğiz. Bunun sevabı da günahı da hazırlayan ekibin üzerinde olacaktır. Ama ben inanıyorum ki; artık bu konunun çözümüne ilişki çok gayretle ve emekle hazırlanan proje her şeye hizmet edecektir. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“MÜTEAHHİTLERİMİZ BİRAZ ELLERİNİ TAŞIN ALTINA SOKSUNLAR”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’de iş yapan müteahhitlere çağrıda bulunarak, “Buranın takibi artık meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Burada hedefimiz şu müteahhit arkadaşlarımız burası için biraz ellerini taşın altına soksunlar. Eleştirmek kolay 7 yıldır bu işle uğraştığımız doğrudur. Bunun artık gelişmesi için artık ortak hareket etmeye, ortak akla ihtiyacımız var. Hiç yapmadık; Çanakkale’de ilk defa olacak değil. 54 Evleri yaptık, bunun iznini de yine bu meclis verdi. Barbaros Mahallesi gibi birçok alanda 2 katlı binalara 4 kat izin verdik. Kent dönüştü, insanların arazileri değerlendi. Bu dönüşüm daha hızlı sürecektik fakat 2018 de başlayan ekonomik kriz süreci zayıflattı. Üstüne de pandemi gelince tıkandı. Çanakkale’de belediye meclis kararlarıyla bu dönüşümü iyi kötü sağlamaya çalıştı, gayret gösterdi. Toplu olarak bu çok büyük bir iş olduğundan dikkat çekiyor. Her şeyin yolunda gittiğini varsayarak; yeni bir cazibe noktası olarak ilgi duyulacağına inanıyoruz. 860’dan fazla kişiyle muhatap oluyoruz, onlarında bir beklentileri var. Burada bir kazaya uğramadan; belediye güvencesi ve kontrolünde buranın yapılmasını sağlayalım istiyoruz” dedi.

Yapılan plan tadilatı hakkında bilgiler veren Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Birim Müdürü Kemal Albayrak, “Yapılan çalışmalarla alakalı 2 Nisan 2021 Nisan ayı içerisinde detaylı olarak sunum yapılmış, çalışmaların içeriği konusunda halkımız bilgilendirilmiştir.  Bu kapsamda idaremizce söz konusu alanda uygulanacak proje üzerinde bakanlığın belirttiği şartlar doğrultusunda rezidans çalışmaları yürütülmüştür.  Yeni öneri, proje çalışmaları ve alternatifleri konusunda çalışmalar hazırlanmış olup 7 Temmuz itibari ile hak sahiplerine sunulmuştur.  Söz konusu bölge ile ilgili plan revizyonları hazırlanarak, hak sahipleri ile yapılan bilgilendirme toplantıları sonucunda, hak sahipleri tarafından herhangi bir olumsuz sonuç bildirilmemiştir. Söz konusu plan revizyonu ile binaların  tek tek yapılması mümkün yapılacağı şekilde bina kitleleri yapılmıştır. Bina kitleleri, vaziyet planında belirtilen  A,B,C olarak üç bölgeye ayrılmıştır.  A bölgesi içerisinde zemin kat 41.40 çarpı 30 metre ebatlarında 4 adet, 41.90 çarpı 30 metre ebatlarında 2 adet, 42.90 çarpı 30 ebatlarında 3 adet, 31.34 çarpı 30 metre ebatlarında 4 adet bina kitlesi bulunmaktadır.  Bina kitleleri iki blok şeklinde olarak düzenlenmiştir.  B bölgesinde 22-50’ye  14 metreye 8 bina kitlesi bulunmaktadır.   12 metreye 21  metre ebatlarında  42 adet sadece zemin kat ebatları işlenmektedir.  17 metreye 18 metre ebatlarında 4 adet bina kitlesi bulunmaktadır.  Plan teklifine göre toplam inşaat alanı yaklaşık olarak 215 bin m2’dir.  Toplam nüfusun ise 5 bin 130 kişi olacağı hesaplanmıştır.    Bölgedeki getireceği ihtiyaçları karşılamak amacı ile yükseklik 7.5 olmak koşulunda bir adet sağlık tesis alanı, bir adet sosyal tesis alanı, bir adet kreş alanı ve bir adet belediye hizmet binası  önerilmiş olup  mevcut dini tesis alanı ve ortaokul alanı aynı şekilde  mevcut haliyle korunmuştur.  Bölgeyi bağlayan ulaşım bağlantıları tekrar incelenmiş  ve Tuğsavul caddesi 30 metre,  Setboyu Caddesi 17,50 metre, 10 Ağustos Caddesi 12 metre, 30 Ağustos Caddesi 17 metre olarak düzenlenmiştir.   Ayrıca  alan içerisindeki ulaşım ağları yeniden düzenlenip tüm taşıt yolları 10 metre ve üzeri olarak tasarlanmıştır.  Meydan teklifine göre Kuzey’de meydan olarak tasarlanmış olan  alanın altı bölgesel otopark alanı olması önerilmiştir.  Ayrıca Tuğsavul caddesine cephe olan  ticaret ve konut alanlarının  zemini otopark olarak planlanmıştır. Bununla birlikte bölge içerisinde 900 adet kapalı 450 adet açık otopark alanı olacasğı öngörülmüştür.  İdaremizce hazırlanan nazım imar plan ve uygulama imar planı revizyonları  meclis imar komisyonumuzca incelenmiştir” dedi.

Projenin değerlendirdiği toplantılara katılırken ki yaptığı gözlemlere değinen İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Didem Güner ise yaptığı değerlendirmede, “Hem grubumu bilgilendirmek, hem de Çanakkale’yi ilgilendirdiği için tüm toplantılara katılmaya çalıştım.  Öncelikle emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.  Katıldığım toplantılarda hem sosyal konutlar sakinlerinin hem de son iki gündür yaptığımız Müteahhitlerin katıldığı toplantılarda da her iki tarafında belediyeden garantörlük istediklerini, çözümün burada bitmediğini ve bu konutlar teslim edilene kadar  Belediyenin ve Meclis üyesi arkadaşlarımızın  elimizin gözümüzün olmasını talep ettiklerini çok hissettim.  Biz de bu konunun takipçisi oluruz. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“AKSAMA OLMAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELDİĞİNCE GARANTÖRLÜK YAPACAĞIZ”
Hem hak sahiplerinden hem de müteahhitlerden Belediyenin desteği ve kontrolü olmasının istendiğini belirten İYİ Partili Meclis Üyesi Didem Güner’in sözleri üzerine Ülgür Gökhan, “Biz de onarla söyledik; başıboş bırakmayacağız. Orada bir aksamanın olması ciddi sıkıntılar yaratır. Bunun olmaması için belediye elinden gelen hukuki, teknik ve garantörlük noktasında yer alacaktır. Müteahhitler de güvence istiyorlar. Orada yaşayan vatandaşlarımız belediyesine güveniyor; güvenmek istiyor. Bizlerde bunu sağlamak için gayret göstereceğiz” dedi.

“BU ALAN ÇOK BÜYÜK HER MÜTEAHHİT BURAYI YAPAMAZ”
MHP Grup Başkan Vekili Muharrem Kocabey de konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede artan inşaat maliyetlerine dikkat çekerek “Sosyal Konutlarda yapılan bütün toplantılara ben de katıldım.  İnşallah bunun sonu iyi olur. Neden bunu söyledim? Yoğun artışlardan dolayı önemli olan müteahhitlerin buraya girip yapması önemli.  Bu alan çok büyük her müteahhit burayı yapamaz.  Birkaç adaya bölersek talep daha iyi olur. Ben de emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“DEPREME DAYANIKLI BİNALAR YAPILMASI ÖNCELİK”
Belediye Meclis İmar Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Egemen Ergun ise yaptığı değerlendirmede depreme dayanıklı konutların yapılacağının altını çizerek, “Çalışmalara katkı sağlayan arkadaşlara gerçekten teşekkür ediyorum.  Daha önce uygulayamadığımız yarışma projesinde de çok daha farklı alanlar, yeşil alanlar vardı ama şu anda yaptığımız çalışma  muhataplığı biraz daha azaltarak blokların kendi başlarına karar verme noktasında olmaları  için böyle bir plan hazırlandı.  Görsellik olarak gene güzel oldu ama depreme dayanıklı bina yapıyor olmasının değerlendirilmesi birinci önceliktir.  Oradaki 860 bağımsız konut sahibine hayırlı olsun diyorum” dedi.
 
“YANGININ ÇIKMAMASI İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ ANLATMALIYIZ”

Gündem değerlendirmesi de yapan Başkan Gökhan ormanları korumak konusunda bilinç oluşturmak gerektiğini de belirterek, ‘’ Ormanda yaşamak nedir, ormanda bulunmak nedir, ormanı korumak, doğayı korumak nedir? Yangının çıkmaması için neler yapmamız gerekir, çevreye yiyip içi, şişeleri atmamız gerektiğini, yangınların buradan çıktığını anlatmamız gerekir’’ dedi.

SMA’LI AHMET ALP’E PARA BAĞIŞLANDI
Toplantıda geçtiğimiz belediye meclisinde İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt meclis üyelerine düşen huzur hakkının SMA hastası Ahmet Alp’e bağışlanmasını teklif etmişti. Başkan Gökhan bunu oylamadan kabul etmişti. Bu toplantıda paranın bağışlandığını duyurdu.
Konuşmasının devamında Gökhan, ‘’Değerli meclis üyeleri bu olağanüstü meclis malum bir sosyal kontlarla ilgili bir imar değişikliğinin gereği olarak toplandık. Onunla ilgili detayları sizlere sunacağım. Görüşeceğiz her bir toplantımıza imar komisyonu üyelerimizde katılmış idi. Bunları görüşeceğiz. Ben bir bilgi vereyim. Biliyorsunuz Ahmet Alp çocuğumuzun evladımızın sağlığıyla ilgili meclis üyesi arkadaşların katkıları söz konusuydu, Vakıfbank'a yatırıldı. Dekontu burada Toplam 4 bin 588 lira 86 kuruş, Vakıfbank'taki hesabına aktarıldı. Sizlerin huzur haklarınız, teşekkür ediyoruz. Allah kabul etsin
diyoruz’’ dedi.

“ZAMANINDA TEDBİR ALMAMIZ GEREKİRDİ”
“Bir aylık süreç içerisinde olanların ötesinde bence kısa zaman içerisinde canımızı sıkan olaylar var” diyen Gökhan, “Biliyorsunuz yangınlar var, sel felaketleri var. Yani doğa felaketleri var çevre felaketleri var. Bu sadece bizde yok bu dünyada da var bun izliyoruz da, Yeni Zelanda da var. Bu felaketi yaşayan ülkemizin bütün yörelerdeki insanlarına geçmiş olsun diliyorum. Rahmetli olanlara 9 kişi rahmetli oldu, bu yangınlarda onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Selde yitirdiklerimiz var. Onlara da rahmet diliyoruz. Tabii şehirlerimiz kötü oldu, gerek selden yıkılanlar, gerek yangında yananlar şehirlerimiz kötü duruma geldi. Aynı zamanda doğa da yandı. Ormanlarımız meralarımız, tarım alanlarımız hepsi yandı, nedenleri çok fazla tartışılıyor. Bu konuda çok fazla bir şey söylemek durumunda da değilim. Bilmeden konuşmak da iyi bir şey değil, ama bundan böyle bu felaketlerin olma olasılığı yüksek, şu nedenle oldu bu nedenle oldu. Sabotaj oldu, kundaklama oldu, efendim anızdan oldu ne dersek diyelim bunlar oldu ve olmaya devam edecek. Burada zamanında tedbir almamız gerekirdi. Bundan sonra almamız gerektiği daha da ortaya çıktı. Biz burada olmayan bölgelerde de bunun tedbirini almak zorundayız. Ormanlarımız ateşten korumak, yangından korumak için çok gayret göstermemiz lazım. Bu süreçte insanlarımızın bilinçli olmasını sağlamak zorundayız. Bunları hep söylemek mecburiyetimiz var. Bunu okullarda çeşitli vesilelerle okullarda çocuklara gençlere anlatmak zorundayız. Ormanda yaşamak nedir?  Ormanda bulunmak nedir, ormanı korumak nedir doğayı korumak nedir yangının çıkmaması için neler yapmamız gerekir, çevreye yiyip içip şişleri atmamamız gerektiğini yangınların buradan çıktığını anlatmamız gerekir. Birçok konuda biraz daha kendimizi eğitmemiz gerekir. Bu çok önemli diye düşünüyorum. Köylerde insanları eğitmemiz gerekiyor, birçok konu var ama mutlaka bir eğitim sürecinden geçmemiz gerekiyor’’ dedi.

“ÇANAKKALE'DE TEYAKKUZ HALİNDEYİZ”
Geçtiğimiz günlerde devam Çanakkale Ezine Tavaklı’da çıkan yangın ile ilgili de konuşan Gökhan, ‘’Ben yine orada çalışan ekipler insanlar halk belediye başkanlarına tekrardan geçmiş olsun dikeklerimizi bildirmek istiyorum. Biz de tabii Çanakkale'de teyakkuz halindeyiz. Dün gece Tavaklı’da bir yangın başlangıcı oldu. Ezine Belediye Başkanı ile görüştüm geçmiş olsun diye aradım. Maalesef şüpheleri bir kundaklama olduğu yani şüphe o hatta jandarmanın araştırdığını şey yapıyor. Çünkü olmadık yerde yerleşim alanında değil yolun bilmem ne kadar içerisinde bir piknik alanı değil, onlara da geçmiş olsun dikellerimizi ilettik “ ifadelerini kullandı.

“POLEMİK YAPMANIN ZAMANI DEĞİL”
Yangınlar ile ilgili değerlendirmeler yapan Gökhan ‘’İşte malum Manavgat'ta başlamıştı. İlk şey oralardan devam etti. Gündoğmuş Aşağımazı mücadele devam ediyor. Şunu açık şekilde söylemek gerekir, karnımızdan konuşmanın gereği yok. Polemik yapmanın zamanı değil. Bu ülkenin Karadeniz kıyısından tutun, hem iç, hem dış kıyısı, iç kıyısında da Bolu'sundan Karabük'ünden Bartın'ın Kastamonu'ndan tutun gelin buraya Trakya dışında, Kilis’e kadar Osmaniye kadar, Isparta ve Afyon bu yörede çok ciddi yangın tehlikesi olan bir alan tabii’’ dedi.

“ÜLKEMİZİN GERÇEKTEN YANGIN SÖNDÜRME ARAÇLARINA ÖZELLİKLE UÇAĞA İHTİYACI VAR”
 Çanakkale'de geçmişte yaşanan yangınların olduğunu değinen Gökhan, ‘’Karşıda bizim yarımadamızda iki kere yangın geçirdik. Çanakkale’de de burada İntepe’de geçirdik. Dolayısıyla bizlerin ülkemizin gerçekten yangın söndürme araçlarına özellikle uçağa ihtiyacı var. Bu niye düşünülmedi, neden istenmedi? Bunun olmayacağı biliyor olmaları gerekirdi, ama neden olmadığını bilmiyorum. En kısa zamanda eğer icap ediyorsa uçak alımı ile ilgili özel bir kampanya dahi yapılabilir. Yangın uçağı ile ilgili bunun polemiği olmaz, yok efendim. THK’nin elindekiler çürüktü de vardı da, yoktu da. Böyle bir şey olması söz konusu değil, yardım uçaklarının da yenisinin getirilmesi de zaman aldı. Yangınlar bir yere geldi de, onlar sonra bunlar alındı. Bir de neden başkasından istiyoruz belki adamın da ihtiyacı olacak belki gönderemeyecek’’ dedi.
 

‘’EĞER İBAN İSTENİYORSA İBAN’A UÇAK ALIMI İLE İLGİLİ KATKIDA BULUNURUZ’’
 Tartışma konusu olan THK’nın atıl durumda olan  uçakları ile ilgili de değerlendirme yapan Gökhan, ‘’Bizim kendi elimizde bu ülkenin bu uçakları temin edip bunları muhafaza etmesinde yarar var diye düşünüyor. Helikopterleri söylemiyorum bile, Çanakkale'de bile Ukrayna helikopteri var. Çanakkale İntepe yangınında da bu şekilde büyümesinin sebebi helikopterinim olmamasıdır. Başımızdan geçti bu, onun için bu acılarımız dindikten sonra oturup devletin karar alması lazım. Eğer İBAN isteniyorsa İBAN’a uçak alımı ile ilgili katkıda bulunuruz. Hiç o konuda tereddüt yok. Çünkü sonuçta bu ormanlar hepimizin, yani Manavgat'taki, Antalya'daki yanan Muğla’daki yanan ormanlar hepimizin devletin ülkenin varlıkları ve turizm mahvolduk. Zaten Pandemi’ de zor durumdaydık, Şimdi bu beka çıktı başımıza onun için umuyorum daha sağduyulu dikkatli bir biçimde ilgililer devlet yöneticileri bunlarla ilgili gerekli hamleleri yaparlar diye temenni ediyorum’’ dedi.
 
‘’BİZ DE BİR ARAZÖZ GÖNDERDİK. BU İTFAİYENİN ARACI DEĞİL ONU AÇIKLAYAYIM’’
 “Bölgeye yardım, Biz de bir arazöz gönderdik” diyen Gökhan, “Marmaris'e oradan istediler. Bu itfaiyenin aracı değil onu açıklayayım. İtfaiyeyi zafiyete düşürecek şekilde değil, biz Temizlik işerine ait bir arazöz, itfaiyeyi iç kıpırdatmıyoruz bizimde çünkü her an bir tehlikemiz, var. Allah korusun ama biz itfaiye olarak bütün araçlarımızı burada muhafaza ediyoruz. Onları göndermemiz söz konusu değil. Temizlik İşlerinin bir arazözünü gönderdik şimdi destek oluyor takviye oluyor ‘’ dedi.

Ogün İnal-İbrahim Akın Kazancı