Emlak Danışmanı Hasan Alper Akkoca 1 Temmuz normalleşme sürecinin ardından Pandemi süresinde durgunlaşan emlak piyasasındaki durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.  
 

Salgın sürecinde derinden etkilenen sektörlerin başında yer alan emlak sektöründe, Pandemi sürecinin etkilerinin geçmesinin ardından nasıl bir süreç yaşandığını, faizlerin ve dövizin yıl boyunca artması ile beraber neler yaşandığını, sektörde fiyatların belirleyiciliğinin neler olduğunu gazetemize özel değerlendiren Hasan Alper Akkoca maliyetlerin artması ve ekonomik faktörler nedeniyle durgunlaşan piyasada normalleşme sonrası hareketlenme başladığını söyledi.
Akkoca, ‘’Normalleşme süreci bir nebze de olsa piyasaya hareket getirdi. Kiralık ve satılık dairelerde hareketlilik var. Kiralık daire bulmakta güçlük çekiliyor. Tayin döneminin gelmiş olmasının da büyük etkisi var. Satılık konut talebi mevcut fakat fiyatların çok değişken olması geçen yıla oranla ciddi artışlar göstermesi ev almak isteyen alıcı adaylarını çıkmaza sokabiliyor. Kredili satışlar geçen yıl 2020 Haziran ayında Çanakkale genelinde 1007 iken bu yıl 2021 Haziran ayında 202 adete düşmüş durumda. Kredi oranlarının yüksek olması konut alımını zorlaştırıyor. Bu sene daha çok nakit işlemler gerçekleştirdik. Nakit alım yapmak isteyen alıcı adayları da uygun fiyatlı konut almak İçin çabalıyorlar haliyle bu da hem gayrimenkul danışmanları olarak bizleri daha fazla yoruyor’’ diyerek konuştu.
“BAHÇELİ VE MÜSTAKİL KONUTLARA TALEP VAR”
Piyasalarda en çok talep edilen konutlar ile ilgili de değerlendirme yapan Akkoca; ‘’ Piyasa genel olarak bahçeli ve müstakil konutlara yönelme mevcut. Yaz dönemi ve pandeminin etkisiyle de yazlık bölgelere de talep artmış durumda. Müstakil konuta ekonomik durumu yetmeyen alıcı adaylarının dublex ve terası bulunan dairelere yöneldiğini gözlemliyorum. Mevsimlik kiralama konusunda kiralanacak konut arzında Çanakkale olarak zor durumdayız. Çok ciddi talep var fakat konut bulanamıyor. Bu durumdaki en önemli etkenlerden Dardanos ve Güzelyalı bölgesine doğalgaz gelmesi ve o bölgede yaz kış yaşam başlamasıdır’’ dedi.
Dalgalanmaların ve fiyat değişkenlikleri ile ilgili de konuşan Akkoca, ‘’Fiyat dalgalanmalarının Çanakkale’ye özel olduğunu düşünmüyorum. Türkiye genelinde ekonomik sıkıntılar, enflasyon ve inşaat maliyetlerinin artması büyük etken. Daha önceki röportajlarımızda bu konudan bahsetmiştim size. Mülk sahipleri ikinci el konutlarını yeni bir konut almak amacıyla satışa çıkarıyorlarsa yeni konut fiyatlarına göre fiyat ve değer belirleme eğiliminde oluyorlar. Biz bir konutun değeri belirlerken 3 yöntemden faydalanıyoruz. Birincisi emsal karşılaştırma yöntemi, ikincisi maliyet yaklaşımı, üçüncüsü gelir yaklaşımı. Fakat mülk sahiplerimizin geneli bu yöntemleri kullanmadan veya profesyonel destek almadan ihtiyaçları doğrultusunda fiyat belirlemeye yöneliyor. Almak istediği yeni evin fiyatı 1 milyon TL ise birikimlerini ve eski konutunu topladığında 1 milyon etmesi gerektiğini düşünerek hareket ediyor. Piyasaya satmak üzere çıkardığı konutunu olması gerektiği fiyatın çok çok üzerinde satışa çıkarıyor. Bunu gören diğer mülk sahipleri de fiyatı yanlış belirlenmiş konutlara bakarak kendi konutlarının daha fazla fiyat edeceğini düşünerek fiyat belirliyor. Tabii burada mülk sahiplerine de hak veriyorum. Çünkü piyasa da hiçbir ürünün fiyatı yerinde durmazken ve alım gücü ciddi derecede azalmışken onların bu şekilde karar vermesini doğal karşılıyorum’’ şeklinde değerlendirdi.
 
Üniversite kenti olan Çanakkale’de üniversitelerin açılması ile  emlak sektöründe nelerin yaşanacağı ile ilgili de değerlendirmeler yapan Akkoca, ‘’ Üniversitelerin açılmasından sonra kira fiyatlarında çok ciddi artış olacağını düşünmüyorum. Uzun süre kapalı kalan yurt ve pansiyonların fiyat politikalarında yapacakları güncellemeler ile öğrenci popülasyonun büyük çoğunluğunun yurtlara yöneleceğini düşünüyorum. Zaten şu ortamda Çanakkale’deki kira fiyatlarının öğrenciler için yüksek olduğu kanaatindeyim.  Faizlerin düşmesi konut satışlarında ciddi etki yaratır. Fakat faiz düşürülür mü? Düşürülürse ne bu ne kadar olur? Bu oran alıcı adaylarını etkiler mi? Bilemiyorum. Oranların biraz düşürülmesinin bile piyasaya olumlu etki yapacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yaşayıp göreceğiz. Haziran Ayındaki satışların 1147 ye ulaşmasındaki en büyük sebeplerden birisi Mayıs ayında pandemi dolayısıyla 17 gün uygulanan tam kapanma olduğunu düşünüyorum. Mayıs ayında Çanakkale genelinde satılan konut sayısı 437 adet. Nisan ayında bu sayı 823 Mart ayında ise 819 du. Mayıs ayından sarkan işlemlerin Haziran ayında tamamlandığını düşünürsek. Aslında Haziran ayı da bekleneni vermedi diyebiliriz’’ şeklinde konuştu.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı