Av yasağının başlaması ve havaların ısınması ile birlikte balık tüketimi en aza inmişti.  Sardalyelerin yağlanmaya ve lezzetlenmeye başladığını ifade eden Balıkçı Sami Karayel, “Sardalyede ızgara dönemi başladı. Fiyatlar önümüzdeki günlerde biraz daha düşecek” dedi.

Av yasağı,  Ramazan Ayı bir de üstüne sıcaklar eklenince vatandaşın balık tüketimi en aza inmişti.  Yaz aylarında en çok tercih edilen sardalye, mezgit, lüfer, barbun ve çupra tezgâhlarda, mevsim normallerine göre uygun fiyatlar ile yerini aldı. Sardalye 15 TL’den satılırken,  çupra 35-40 TL, melenur ve sarpa 15 TL, levrek 30-35 TL,  karagöz 20 TL’den satıldı.

HAMSİ TAHTINI SARDALYEYE BIRAKTI
En fazla tüketilen balık türleri arasında bulunan sardalye, en lezzetli dönemine girdi. Haziran sonu ile ağustos arasında en yağlı dönemini yaşayan sardalye, en lezzetli haliyle sofraları süslüyor.  15 TL’den tezgâhlarda yer alan sardalyenin ızgaralık döneminin başladığını ifade eden Balıkçı Sami Karayel, “Sardalyede ızgara dönemi başladı. Fiyatlar önümüzdeki günlerde biraz daha düşecek. 10 TL’ye kadar düşer. Sardalyenin en lezzetli dönemi başladı. Omega 3 zenginliği açısından da çok yararlı bir tür” dedi.

Balıkların çoğunun aksine, en yağlı dönemini yaz mevsiminde, özellikle haziran-ağustos döneminde yaşayan sardalya, Karadeniz'in meşhur hamsisine benzerliğiyle tanınıyor. Pulları çok kolay temizlenebilen ve çok kısa sürede pişirilebilen balıklardan olan sardalye, değişik pişirme yöntemleriyle farklı lezzetlere bürünebiliyor.    

Ege'de asma yaprağına sarılıp ızgarası yapılan, Marmara'da ise denizden çıktığı haliyle pişirilen sardalya, denizlerdeki av yasağına rağmen küçük tekneler tarafından yakalanıyor.    

Dilek Akşen