Marmara Denizi’nde bir süredir devam eden Müsilaj (Deniz Salyası) Marmara'ya kıyısı olan bütün şehirleri yakından ilgilendiriyor. Öyle ki birçok şehir birbirinden farklı yöntemler ile Müsilaj’dan kurtulmaya çalışıyor. Yalova'da da Marmara Denizi’nde midye çiftliği kurulması için onaylanan 4 projeden 3’ünün kurulum aşamasında sona gelindiği haberi ile Müsilaj ile midye ilişkisi merak konusu oldu. Denizi temizleme özelliği olan midyenin Müsilaj’a karşı çok güçlü bir araç olduğu düşünülüyor.
Marmara denizinde bir süredir devam eden Müsilaj (Deniz Salyası) ile mücadele eden Marmara denizine kıyısı olan illeri yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nde midye çiftliği kurulması için onaylanan 4 projeden 3’ünün kurulum aşamasında sona gelindiğini belirten Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Midye çiftlikleri bir filtre görevi görecek ve müsilajla mücadelede de etkin bir rol alacak” dedi.  Bu açıklamalar ile akıllara midyenin deniz temizliği açısından işlevi geldi.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Marmara Denizi’nde Çınarcık ve Armutlu ilçelerinde kurulumu devam eden midye çiftlikleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, çiftliklerde denizlerdeki suyu filtreleyerek, organik atık ve planktonlarla beslenen ‘Akdeniz midyesi’ yetiştirileceği belirtildi. Marmara Denizi’nde şu an yıllık 10 bin tonluk midye avcılığı faaliyeti yürütüldüğünü belirten Parıldar, “Bizler avcılık yanında da yetiştiricilik anlamında neler yapabiliriz diye bir ön çalışma yaptık. Özellikle çift kabuklulara çok uygun olduğunu tespit ettik. Bu suretle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz hem de sayın bakanımızın talimatıyla çiftlik çalışmamızı biraz daha derinleştirdik ve Marmara Denizi’nde çift kabuklu canlılarla ilgili yaklaşık 7 tesisin başvurusunu aldık. Başvuruların incelemelerini tamamladıktan sonra şu an 4 proje onaylandı" dedi. 4 projeden 3'ünün ön izinleri alınarak kurulum çalışmalarının sonuna geldiğini ve faaliyete gireceğine belirten Parıldar, “Projelerin tamamlanmasıyla il genelinde yılda 8 bin 900 ton midye üretimi gerçekleştirilecek. Yasak midye avcılığıyla da etkin mücadele yürütüyoruz. Bunların yanında Marmara Denizi’nde canlı hayatının devamı için doğal resif alanları olacağını biliyoruz. Yaklaşık 600 dekarlık bir alanda doğal resif de oluşmuş olacak ve böylelikle canlıların üremesi içinde uygun ortamlar sağlanmış olacak. Son zamanlarda Marmara’mız müsilajla gündeme geldi. Bildiğiniz üzere çift kabuklular, midye, müsilajla mücadele özellikle çok önemli bir yer tutmakta. Midye çiftliklerinde kesinlikle dışarıdan bir besleme yapılmamakta. Doğal ortamda bulunan organik atıkları ve küçük canlıları tüketerek beslenmesini sağlamakta. Bu açıdan da baktığımız zaman midye çiftlikleri ciddi manada Marmara Denizi’nde bir filtre görevi görecek ve müsilajla mücadelede de etkin bir rol alacak. Bu anlamda da Sayın Bakanımız bu manada bizleri ciddi manada destekliyorlar. Bizler de durmadan çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
AKADEMİK KESİMDEN BİRÇOK İSİM DE MİDYENİN TEMİZLİK ANLAMINDA BÜYÜK KATKISI OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR
Ayrıca geçtiğimiz günlerde ulusal bir basın merkezine konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Yiğit, denizlerin temizlenme noktasında midyenin filtrasyon görevi gördüğünü ve bu nedenle boğaz ve denizlerde midye çiftliklerinin arttırılması gerektiğini vurgulamıştı.  Yiğit; 'Boğazlarımız başta olmak üzere, denizlerimizde acilen midye çiftlikleri kurulması gerektiğine işaret eden Yiğit, "Bunun önünde bazı belediyelerimizin direnç gösterdiğini görüyoruz, bu yanlıştır. Çünkü denize filtrasyon yerleştirmek, fabrikalarda yapılan sistemle aynıdır. Bunun da çaresi midye tesislerini inşa etmekten başka bir şey değildir” şeklinde konuşmuştu.
 
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkmen de midye yönetimi dile getiren bir başka uzman. 'Aslında çözüm çok basit'' diyerek açıklama yapan Türkmen, orta ve uzun vadede kontrollü olarak yosun, midye, istiridye ve deniz salyangozu çiftliklerinin kurulmasının teşvik edileceğini belirtti. Türkmen, ''Bir midye günde en az 40-50 litre suyu süzerek beslenir. Diğer taraftan bu çiftliklerin istihdam ve ülke ekonomisine katkıları ve katma değeri de göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir'' diyerek konu hakkında görüşlerini ifade etmişti.
 
Hasan Sami Er